logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naprawić powerboard w laptopie Medion MD 96305 po zwarciu?

kaszpirowski8899 11 Paź 2011 02:30 1607 3
  • #1 10014735
    kaszpirowski8899
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Przyjaciele mam wielki problem spaliła mi sie ta płytka czyli powerboard laptopa medion MD 96305 konkretnie przy gnieździe do którego wkłada się wtyczkę zasilacza poszedł z tego nieprzyjemny zapaszek jest zwarcie gdy wkłądam zasilacza ale nie widzę miejsca spalenia. Próbuję kupić to w sieci ale kosztuje 400 zł a mnie nie stać a sam laptop wart jest około 600 zl wszystko w nim jest sprawne i dało się go odpalić z bateri a przez tą że płytke przechodzil guzik włączania laptopa więc nie całkowicie jest zniszczona niestety nie da się przez nią naładować już baterii.
    Czy możliwe jest by jakiś elektronik uratowal mi ta plytkę czy musze kupić nową ?
    Prosze o pomoc

Na drugim zdjęciu zaznaczyłem miejsca gdzie mi się ewidentnie stopiła cyna. Numer 1 to styk tego gniazda zasilania numer 2 to miejsce w którym nic nie było ale i tak cos tam sie chyba z temeratury pdziało. Nic więcej nie moge zobaczyć nawet ze szkłem powiększającym.

• Pomocny post
    #2 10015114
    michał3411_2007
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Jest możliwość że elektronik uratuje twoją płytkę, nie widzę tego na oczy, ani zdjęcie tego nie prezentuje, ale z opisu sugeruje to zwarcie pomiędzy warstwami laminatu, znajdź kogoś, kto potrafił by to pominąć ( lub naprawić - w zależności od rodzaju usterki ), jest mnóstwo serwisów i serwisantów.
    Jak masz wyciągniętą tą płytkę, to nawet serwis od ciebie wiele nie weźmie.
  • #3 10038719
    kaszpirowski8899
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Dziękuje za poradę faktycznie kupiłem gniazdo na allegro bo nikt takiego nie maił dałem za nie 15 zł z tym gniazdem poszedłem do elektronika on coś tam stękał że może sie da ale to pewnie nie tylko gniazdo - poszedłem do drugiego powiedział ze wymieni gnazdo dałem mu zasilacz gniazdo wymienieł dymienie wystąpilo znowu - przy samym styku gniazda z płytką PATRZ STRZAŁKA 1 NA ZDJĘCIU WYŻEJ - ok mówie czy możesz cokolwiek zrobić jeszcze ? mówi no moge to ominąć ale nie wiem czy to wystarczy. PO GODZINIE NERWOWEGO OCZEKIWANIA I KLIKLU PAPIEROSACH ... ide znowu i. . . .? mówi do mnie niby nie ma zwarcia daje mi taką płytkę jak na real foto.

Jakiś kabel patrze dolutowany mówie fajnie i pytam ile ? on mówi ze 25 złotych no myślałem ze żartuje ale jak dałem mu 50 złotych to mi też 25 wydał... uwierzyłem
    powiedział ze może mi jak sprawdze czy działa dolutowac znowu te układ który obszedl bo tam był bezpiecznik i to za jedyne 15 zlotych

Teraz poskręcalem pala i odziwo ładuje baterie i odziwo dziala i nawet porty usb no wszystko ! - bylo by poprostu zajebiscie jak by nie fakt że nie podączyłem klawi i głośnika i musze to rozkrecać jeszcze raz ale i tak jestem pod wielkim wrażeniem także jadę do tesco po jakies piwo bo bardzo to wszystko przeżyłem :)

pozdraiwiam i jeszcze raz dziekuje za porade.
    Załączniki:
    • CIMG5549.JPG (3.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA