logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAF LF 45 2008: Jak usunąć błąd NOx i lampkę MIL po naprawie AdBlue?

krzemiu 11 Paź 2011 22:08 4744 3
REKLAMA
  • #1 10017535
    krzemiu
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam mam klopot z daf lf 45 2008 z ad blue nie moge pozbyc sie lampki ostrzegawczej :mil + engine warning. Byla rurka peknieta pomiedzy ad blue pompa/dozownik a dysza wtryskowa w rurze wydechowej. Problem naprawiony a ad blue blad aktywny wciaz aktywny. Posluguje sie testerem texa blad nox wartosc zrozumiala ale ponizej dopuszczalnej normy- cos w tym stylu. Pompuje ad bleu , czuc z wydech zapach chloru , silnik ciagnie ok ale te lampki wciaz swieca. Szefostwo moje zawsze wysyla takie przypadki do serwisu , ale nurtuje mnie ten problem bo to juz nie pierwszy raz, wiele dafow mamy . Nie ukrywam ze niezle zaplusuje u bossow jakbym umial se z tym lepij radzic. Prosze o porady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10018107
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    Ocena: 831
    krzemiu napisał:
    czuc z wydech zapach chloru

1.AdBlue nie zawiera chloru! W 38% jest to urea, pozostałe % to woda.Ma mocny, duszący zapach, ale nie chloru!
    2. Nie będzie czuć ani widać jakiegokolwiek wpływu adblue na spaliny, bowiem AdBlue jest wtryskiwany tylko w czasie jazdy, jeśli zostaną spełnione określone warunki ( temperatury, obroty silnika, itd)Na wolnych obrotach AdBlue nie jest wtryskiwana do układu wydechowego.
    Wyjedź nim na trasę - na mały road test, załaduj parę ton (powiedzmy w 60-ciu procentach). Zrób sobie co najmniej 3 przerwy, gdzie w czasie przerwy zapłon będzie wyłączony, a przerwa będzie miała co najmniej minutę.Przejedź nim po parę mil na autostradzie, przy normalnie rozgrzanym silniku, i nie ciśnij gazu do dechy, tylko tak z 80% pedału gazu.
    Chodzi o to, żeby system miał szansę zainicjować dozowanie dblue i po naprawie rurki system wykrył redukcję w tlenkach azotu w spalinach.Po trzech driving cycles system powinien sam zgasić lamkę.
    Ale tu jest mała uwaga: texa nie jest zbyt dobrym narzedziem dziagnostycznym do DAFów- różnie interpretuję błedy!
  • REKLAMA
  • #3 10020580
    krzemiu
    Poziom 10  
    Witam moje lf euro 4 pompuja ad blue na goracym silniku nawet na postoju. Wtedy zapach spalin przypomina cos co mi sie kojarzy z zapachem chloru. Pojezdze i dzieki za podpowiedzi. Co innego jak nie texy uzywac do diagnostyki daf ?/ Wiadomo oprocz davie bo kasy nie ma na tyle. Pozdro i jeszcze raz za pomoc dzieki.
    Pozdrawiam
  • #4 10098622
    krzemiu
    Poziom 10  
    dzieki za pomoc , wyglada ze bede musialk jezdzic jak kolega pisal. Dzieki za pomoc pozdrawiam
REKLAMA