logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 32PFL7762D - poziomy pasek szum przy sygnale z HDMI i EURO, brak na telegazecie

ossicw 12 Paź 2011 18:33 3792 13
REKLAMA
  • #1 10020099
    ossicw
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam kolegów, mam problem z tym telewizorkiem.
    Chodzi o to, że jeżeli jest podawana treść wizyjna obojętnie czy z wejść HDMI, czy z EURO lub z TV pojawia się poziomy pasek ("szum"). Na telegazecie tego paska niema, oraz nie ma go także na niebieskim tle. Poniżej przedstawiam fotki jedno jest ze sygnału TV, drugie z wejścia HDMI. Napięcia pomierzone i są w normie, gdzie zawęzić poszukiwania usterki?
    https://obrazki.elektroda.pl/8708138200_1318437143.jpg - sygnał TV
    https://obrazki.elektroda.pl/5879966600_1318437226.jpg - sygnał HDMI

Pozdrawiam!

Przypominam, że na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni. Regulamin pkt 3.1.13, pkt 3.3. [lamer.]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10043352
    mbectb
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Pamiec skalera uszkodzona badz zimne luty pod nia.

Pozdrawiam
  • #5 10044162
    ossicw
    Poziom 15  
    Witam ponownie!
    Scaler był kulkowany i ten sam objaw, wymieniłem pamięci DDR k4d261638k-lc40, na nowe i TV tylko sygnalizuje czerwoną diodą (stan czuwania) błyśnięcia 1 długie >1krótkie >4 bardzo krótkie (jak staram przejść w stan aktywny telewizora to zapala się na sekundę niebieska dioda i później powraca migająca czerwona dioda), czy po wymianie tych pamięci trzeba zainicjować w jakiś sposób płytę, żeby wprowadzić ją w normalny stan pracy?
    Pozdrawiam!
    Przypominam, że na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni. Regulamin pkt 3.1.13, pkt 3.3. [lamer.]
  • #6 10046706
    ossicw
    Poziom 15  
    I jak Panowie macie jakieś pomysły z tym TV?
  • #7 10046969
    jasny09
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jak dla mnie uszkodzony T-CON
  • REKLAMA
  • #8 10048114
    ossicw
    Poziom 15  
    No właśnie nie do końca chyba T-CON, dziś zmieniłem DDR ram-y, przy scalerze na te, które były oryginalnie zamontowane i tv się załączył, ale powstały dodatkowo pasy w pionie, (podejrzewam że układy DDR-ram zostały termicznie uszkodzone), ale fakt że po podmianie na nowe, tv nie startuje i to mnie zastanawia czyżby były wadliwe-chińskie podróbki? Zaznaczę, że zabezpieczenia ESD było zachowane w 100%, czyli nie było możliwości uszkodzenia nowych ram-ów elektrostatycznie.
    Pozdrawiam!

Przypominam, że na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni. Regulamin pkt 3.1.13, pkt 3.3. Więcej przypominał nie będę, kolejny taki post zakończy kolegi karierę. [lamer.]

Do Pana Administratora

Chciałbym dodać że korzystam z waszej "pisowni",przy pisaniu postów,ale i tak nie jest to doskonałe narzędzie.Czasami jest tak ,że człowiek ma dużo do powiedzenia i popełnia błedy!Jeżeli chodzi o składnie nie ma chyba to znaczenia jeżeli drugi użytkownik rozumie o czym się pisze.Natomiast problemem są znaki inerpunkcyjne to myślę ,że nie ma to tak potężnego znaczenia.
  • #9 10048443
    Kurtz
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Może warto sprawdzić i pomierzyć rezystory (drabinki rezystorowe) znajdujące się w pobliżu pamięci. Niewielkie zmiany rezystancji mogą powodować pojawienie się śmieci na ekranie.
  • REKLAMA
  • #10 10048809
    ossicw
    Poziom 15  
    Dzięki za podpowiedź
    Chcę dokończyć ten temat i go zamknąć ,oczywiście jutro pomierzę te drabinki oporowe

Pozdrawiam!
    Moderowany przez lamer.:

Udzielam ostrzeżenia za notoryczne łamanie regulaminu.

• #11 10049321
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    ossicw napisał:
    Chciałbym dodać że korzystam z waszej "pisowni",przy pisaniu postów,ale
    Z naszej pisowni powiadasz, i ta "nasza" pisownia każe Ci stawiać spacje jak popadnie? Spacje kolego, stawiamy po znakach przestankowych, na końcu zdania stawiamy kropki.

Kolejny raz proszę, o poprawienie wszystkich błędów w tym temacie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php Punkt 3.3.
  • #12 10055580
    ossicw
    Poziom 15  
    Moderatorze, oczywiście PRZEPRASZAM!
    Masz jak najwyższą rację, nawet względem OFFICE WORD 2007.
    Oczywiście uznaję Twoją mądrość gramatyczną i przepraszam! :cry:
    Mam nadzieję, że będzie wszystko gramatycznie dobrze!
    Doceniam o dbałość o język polski!

Pozdrawiam!

p.s Nie szukam walki tylko wsparcia na Elektrodzie!
    Dla mnie koniec tego tematu!
    Moje pochodzenie nie jest do końca polskie, walczę o poprawność języka i pisowni.
  • #13 10055597
    kukeka
    Poziom 19  
    ossicw, nie pisz wierszem. Po co ten enter co trzy wyrazy? Piszesz jednym ciągiem i poprawnie, a automat sam podzieli w stosownym miejscu. Masz też funkcję "sprawdź pisownię" i stosuj. Inaczej możesz mieć kłopoty.
  • #14 10055604
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    ossicw napisał:
    Oczywiście uznaję Twoją mądrość gramatyczną i przepraszam! :cry:
    Mam nadzieję, że będzie wszystko gramatycznie dobrze!

Od "21 Sie 2004 22:08 " jesteś proszony o przestrzeganie zasad pisowni, mam nadzieję, że po tych wielu wielu latach, weźmiesz to sobie do serca i zaczniesz stosować się do zasad regulaminu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Philips 32PFL7762D, polegający na pojawianiu się poziomego paska szumu przy sygnale z HDMI i EURO, podczas gdy na telegazecie i niebieskim tle problem nie występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie pamięci DDR video przy scalerze oraz zimne luty. Po wymianie pamięci DDR telewizor sygnalizuje błąd, co może wskazywać na konieczność inicjalizacji płyty. Dodatkowo, pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia rezystorów w pobliżu pamięci. Użytkownik planuje dalsze pomiary, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA