logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Robus 600 - brama staje, migająca sygnalizacja, co sprawdzić?

MarpolPL 13 Paź 2011 13:25 15741 15
REKLAMA
  • #1 10022557
    MarpolPL
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Posiadam i używam od 4 lat automat Robus 600 Nice, od tygodnia brama jedzie mi kawałek i staje , teraz sygnalizaja miga a brama sie nie rusza. Brama porusza sie lekko . Od czego zaczać sprawdzanie i co zrobić ???
  • REKLAMA
  • #2 10028824
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    MarpolPL napisał:
    Posiadam i używam od 4 lat automat Robus 600 Nice, od tygodnia brama jedzie mi kawałek i staje ,

A może tak warto zacząć od czegoś tańszego , czyli wymień kolego kondensator rozruchowy silnika, koszt ok.10 zł.
  • REKLAMA
  • #4 10031510
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    mikus1982 napisał:
    Machewi

A kto to taki? Faktycznie zapędziłem się , jest tam silnik szczotkowy , ale widzę że ty koleżko masz jakąś kulę magiczną i na odległość wszędzie widzisz spalone centrale , procesory.Czemu najpierw nie poradzisz MarpolPL żeby na przykład dokonał nowego rozpoznania długości skrzydła ,nowego rozpoznania dołączonych urządzeń , zmiany ustawienia siły silnika na stopień wyżej,sprawdzenia silnika na długość szczotek i prawidłowość ich ruchu w szczotkotrzymaczach ,czynności te zajmują kilka minut a nie od razu spalona centrala. MarpolPL , sprawdź jak miga lampa ostrzegawcza LUCYB podłączona pod wyjście FLASCH .Lampa podłączona do Flasch podczas ruchu bramy miga z częstotliwością jednego mignięcia na sekundę ; kiedy pojawi się
    usterka podawane są dwie krótkie serie krótkich mignięć w odstępoch jednosekundowych . Odczytaj te sygnalizacje. Zobacz też jak świeci dioda BLUEBUS.
    Posłuchaj też czy w czasie gdy brama staje to pracuje silnik , może uszkodzenie ma podłoże czysto mechaniczne np. uszkodzona przekładnia , sprzęgło . Możesz też odczytać wykaz anomalii które pojawiły się w czasie 8 ostatnich manewrów , jak to zrobić przeczytasz w instrukcji lub mogę podać.
  • REKLAMA
  • #6 10075842
    kostom
    Poziom 11  
    Ocena: 51
    MarpolPL - Czy udało ci się coś zrobić, mam podobny problem i częściowo się z nim uporałem?
  • #8 10093162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10137730
    przysniciel

Poziom 19  
    Ocena: 139
    a w robusie 600 nie ma enkodera? usterka by mi podchodziła pod uszkodzenie enkodera
    Konto firmowe:
    Indest
    Hetmańska 10, Białystok, 15-157 | Tel.: 509XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.indest.pl
  • #11 10210839
    glecki
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Krok pierwszy-odłącz wszystkie kostki z centrali,rozpoznaj ponownie urządzenia (trzymaj dwa górne przyciski w centrali) i sprawdź czy działa UWAGA NIE BĘDĄ DZIAŁAĆ FOTOKOMÓRKI
    Jeśli nie działa:
    -krok drugi-zrób restart centrali (przytrzymaj przyciski OPEN i CLOSE) , zaprogramuj centralę od nowa
    Jeśli dalej nie działa prawdopodobnie masz uszkodzoną centrale.Silniki w tych siłownikach bardzo rzadko psują się elektrycznie,częściej mechanicznie.
  • REKLAMA
  • #12 10219884
    StrzelczakA
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Niekoniecznie macie rację.
    Przyczyn może być kilka.
    Brak jest informacji na temat częstotliwości otwierania bramy, czyli pośrednio zużycia napędu. Jeśli jest często używana brama mogły zużyć się szczotki na silniku. Wtedy lampa podaje 7 lub więcej mignięć.
    Druga przyczyna może być bardzo śmieszna, tzn., woda w konstrukcji bramy co przy ruchu bramy może powodować jej przemieszczanie i dla automatyki wrażenie uderzenia w przeszkodę. Wtedy lampa miga 3 razy.
    Mogą też być zużyte wózki nośne bramy. Efekt jak powyżej. 3 mignięcia lampy.
    Ostatnią przyczyną którą bym wymienił jest uszkodzenie elektroniki centrali. Mało prawdopodobne, ale wtedy elektronika sygnalizuje 7 i więcej mignięć.
    O takich "zwykłych" problemach jak luźne połączenia elektryczne nie piszę, bo rozumiem, że to już zostało sprawdzone.
  • #13 10787202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 10788137
    StrzelczakA
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź.
    Co do wody w konstrukcji to możesz mi wierzyć, nie potrzeba 30 kg. Belka 40x40 7 metrów bieżących napełniona do 1/3 wodą. Starczy. Po rozpędzeniu skrzydła próba jego wyhamowania z wodą powoduje dość silne uderzenie :D
    Też podejrzewam silnik i szczotki. Miałem taki napęd w którym wymieniłem silnik na prawie idealnie nowy (wyjąłem z SOON-a ma taki sam tylko inny ślimak) :idea: . Pracuje już dwa lata bez zarzutu.
    Jeśli wiesz w jaki sposób bez narażania się na uszkodzenie silnika można go rozebrać i wyczyścić napisz proszę. NICE podaje, że jest to niemożliwe, ale ja za bardzo w to nie wierzę. Raczej w tym przypadku chodzi o kasę. Szczotki kosztują kilkanaście złotych, silnik prawie osiemset brutto.
  • #15 10788593
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 10789598
    StrzelczakA
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc, zabieram się do pracy. Dam znać jak poszło.

Na marginesie: napędy ROBUS 600 które mam na wspólnotach przy dużej ilości cykli (2000-4000 miesięcznie) po mniej więcej 3 latach zaczynają mieć objawy o których pisaliśmy wspólnie. Nie zauważyłem tych objawów u ROBUS-a 1000 i 350.
    Za to podobne objawy występują u SOON-a o czym wspominałem wcześniej. Jedyną częścią wspólną jest silnik. :!:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatem Nice Robus 600, który przestaje się poruszać, a sygnalizacja miga. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie kondensatorów, silnika, szczotek oraz ustawień centrali. Wskazówki obejmują również diagnostykę mechaniczną, sprawdzenie fotokomórek oraz ewentualne rozpoznanie długości skrzydła bramy. Użytkownicy podkreślają, że problemy mogą wynikać z uszkodzenia elektroniki, zużycia szczotek silnika lub mechanicznych przeszkód w ruchu bramy. Wymiana kondensatorów oraz czyszczenie komutatora to często zalecane działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA