Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nice Robus 600 - brama staje co kawałek

MarpolPL 13 Oct 2011 13:25 13710 15
Wago
  • #1
    MarpolPL
    Level 1  
    Posiadam i używam od 4 lat automat Robus 600 Nice, od tygodnia brama jedzie mi kawałek i staje , teraz sygnalizaja miga a brama sie nie rusza. Brama porusza sie lekko . Od czego zaczać sprawdzanie i co zrobić ???
  • Wago
  • #2
    machefi
    Home appliances specialist
    MarpolPL wrote:
    Posiadam i używam od 4 lat automat Robus 600 Nice, od tygodnia brama jedzie mi kawałek i staje ,

    A może tak warto zacząć od czegoś tańszego , czyli wymień kolego kondensator rozruchowy silnika, koszt ok.10 zł.
  • #3
    mikus1982
    User under supervision
    Machewi gdzie w Robus 600 masz kondensator rozruchoway pomyśl troszke i bzdur nie pisz .Tam jest silnik na 24V.Rozebralem tego troche juz.
  • Wago
  • #4
    machefi
    Home appliances specialist
    mikus1982 wrote:
    Machewi

    A kto to taki? Faktycznie zapędziłem się , jest tam silnik szczotkowy , ale widzę że ty koleżko masz jakąś kulę magiczną i na odległość wszędzie widzisz spalone centrale , procesory.Czemu najpierw nie poradzisz MarpolPL żeby na przykład dokonał nowego rozpoznania długości skrzydła ,nowego rozpoznania dołączonych urządzeń , zmiany ustawienia siły silnika na stopień wyżej,sprawdzenia silnika na długość szczotek i prawidłowość ich ruchu w szczotkotrzymaczach ,czynności te zajmują kilka minut a nie od razu spalona centrala. MarpolPL , sprawdź jak miga lampa ostrzegawcza LUCYB podłączona pod wyjście FLASCH .Lampa podłączona do Flasch podczas ruchu bramy miga z częstotliwością jednego mignięcia na sekundę ; kiedy pojawi się
    usterka podawane są dwie krótkie serie krótkich mignięć w odstępoch jednosekundowych . Odczytaj te sygnalizacje. Zobacz też jak świeci dioda BLUEBUS.
    Posłuchaj też czy w czasie gdy brama staje to pracuje silnik , może uszkodzenie ma podłoże czysto mechaniczne np. uszkodzona przekładnia , sprzęgło . Możesz też odczytać wykaz anomalii które pojawiły się w czasie 8 ostatnich manewrów , jak to zrobić przeczytasz w instrukcji lub mogę podać.
  • #5
    mikus1982
    User under supervision
    Niech wymieni kondensatory,które wizualnie są wybrzuszone od góry lub okopcone od dołu.
  • #6
    kostom
    Level 10  
    MarpolPL - Czy udało ci się coś zrobić, mam podobny problem i częściowo się z nim uporałem?
  • #7
    mikus1982
    User under supervision
    Kondensatory do wymiany.
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    mikus1982
    User under supervision
    Od kiedy Robus 600 ma kondensator rozruchowy.
  • #10
    przysniciel

    Level 19  
    a w robusie 600 nie ma enkodera? usterka by mi podchodziła pod uszkodzenie enkodera
  • #11
    glecki
    Level 20  
    Krok pierwszy-odłącz wszystkie kostki z centrali,rozpoznaj ponownie urządzenia (trzymaj dwa górne przyciski w centrali) i sprawdź czy działa UWAGA NIE BĘDĄ DZIAŁAĆ FOTOKOMÓRKI
    Jeśli nie działa:
    -krok drugi-zrób restart centrali (przytrzymaj przyciski OPEN i CLOSE) , zaprogramuj centralę od nowa
    Jeśli dalej nie działa prawdopodobnie masz uszkodzoną centrale.Silniki w tych siłownikach bardzo rzadko psują się elektrycznie,częściej mechanicznie.
  • #12
    StrzelczakA
    Level 10  
    Niekoniecznie macie rację.
    Przyczyn może być kilka.
    Brak jest informacji na temat częstotliwości otwierania bramy, czyli pośrednio zużycia napędu. Jeśli jest często używana brama mogły zużyć się szczotki na silniku. Wtedy lampa podaje 7 lub więcej mignięć.
    Druga przyczyna może być bardzo śmieszna, tzn., woda w konstrukcji bramy co przy ruchu bramy może powodować jej przemieszczanie i dla automatyki wrażenie uderzenia w przeszkodę. Wtedy lampa miga 3 razy.
    Mogą też być zużyte wózki nośne bramy. Efekt jak powyżej. 3 mignięcia lampy.
    Ostatnią przyczyną którą bym wymienił jest uszkodzenie elektroniki centrali. Mało prawdopodobne, ale wtedy elektronika sygnalizuje 7 i więcej mignięć.
    O takich "zwykłych" problemach jak luźne połączenia elektryczne nie piszę, bo rozumiem, że to już zostało sprawdzone.
  • #13
    User removed account
    User removed account  
  • #14
    StrzelczakA
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedź.
    Co do wody w konstrukcji to możesz mi wierzyć, nie potrzeba 30 kg. Belka 40x40 7 metrów bieżących napełniona do 1/3 wodą. Starczy. Po rozpędzeniu skrzydła próba jego wyhamowania z wodą powoduje dość silne uderzenie :D
    Też podejrzewam silnik i szczotki. Miałem taki napęd w którym wymieniłem silnik na prawie idealnie nowy (wyjąłem z SOON-a ma taki sam tylko inny ślimak) :idea: . Pracuje już dwa lata bez zarzutu.
    Jeśli wiesz w jaki sposób bez narażania się na uszkodzenie silnika można go rozebrać i wyczyścić napisz proszę. NICE podaje, że jest to niemożliwe, ale ja za bardzo w to nie wierzę. Raczej w tym przypadku chodzi o kasę. Szczotki kosztują kilkanaście złotych, silnik prawie osiemset brutto.
  • #15
    User removed account
    User removed account  
  • #16
    StrzelczakA
    Level 10  
    Dziękuję za pomoc, zabieram się do pracy. Dam znać jak poszło.

    Na marginesie: napędy ROBUS 600 które mam na wspólnotach przy dużej ilości cykli (2000-4000 miesięcznie) po mniej więcej 3 latach zaczynają mieć objawy o których pisaliśmy wspólnie. Nie zauważyłem tych objawów u ROBUS-a 1000 i 350.
    Za to podobne objawy występują u SOON-a o czym wspominałem wcześniej. Jedyną częścią wspólną jest silnik. :!: