Szanowni specjaliści od napędów i użytkownicy napędów NICE. czy może mi ktoś poradzić jak, bez wchodzenia w poważne koszty, naprawić napęd. Otóż zimą, brama praktycznie nigdy nie dochodziła do końca. Otwiera do końca zamyka na4/5 długości. Problem ustępował jak się ociepliło, ale teraz robi sobie różnie. Raz dochodzi do momentu po którym zatrzymuje się i wraca, a raz zatrzymuje się i stoi. Do zamknięcia brakuje ok. 1m. Jutro wstawię filmik obrazujący to zjawisko (a)
Rozpiąłem. Brama przesuwa się płynnie i lekko (jednym palcem) na długości 4-ch listew zębatych. Im dalej tym ciężej, a na ostatniej , piątej listwie, jest na tyle ciężko, że jednym palcem nie dałem rady jej przesunąć i wydaje dziwne dźwięki, jakby faktycznie ją coś zatrzymywało. Nic szczególnego nie zauważyłem na listwie.Wymieniłem nawet śruby z łbem sześciokątnym na śruby imbusowe z łbem soczewkowym, żeby wyeliminować ewentualne haczenie o słupek. W drugą stronę nie ma żadnego problemu. Brama przesuwa się płynnie. Poziomica pokazuje poziom. Trochę rolka prowadząca się wypracowała. Trzeba by wymienić na nową.
Popatrz jeszcze na wózki. Usterki trzeba szukać w bramie a nie w napędzie.
zrobię filmik, bo sam chyba tego nie rozgryzę. Wózki ledwo widoczne, rolki w szynie i nie wiem na co mam patrzeć, bez ich wyciągnięcia chyba nic nie zobaczę. Podniosłem minimalnie ostatnia listwę do góry. Brama trzykrotnie zamknęła się poprawnie, z tym, że w końcowej fazie wydaje dalej dziwne dźwięki. Podczas filmowania wózków, zamknęła sie całkowicie za każdym razem.
https://youtu.be/kB7Nya1o2NQ
Wygląda, że na trefnym końcu szyna jest skręcona (może przez niesymetryczne spawy z obu stron).
Widać jak rolki kręcą się tylko z jednej strony.
Ale gdzie szyna trze o jakieś elementy wózka - będzie widać po jej zdjęciu z wózków.
No tak, ale ta brama ma kilka lat, a nie kilka tygodni, czy nawet miesięcy. Problem pojawił się rok temu, po czym znikł po zimie. Powrócił ponownie tej zimy i pogłębił się teraz. Po podniesieniu odrobinę do góry listwy zębatej, problem zmalał. Tak więc spawy raczej szyny nie zwichrowały.
Wcześniej tego problemu nie było. Brama chodziła lekko zarówno ręcznie jak i z napędem. Zrobię jeszcze jeden filmik kierując obiekty na sama listwę i zębatkę, ale chyba nie obejdzie się bez wezwania fachowca od bram.
Usterka podstawowa jest na styku współpracy wózków z szyną bramy. Szyny potrafią się nawet rozszerzyć dołem. Porównaj szerokość z góry i z dołu szyny (koniecznie w paru miejscach).
Troc hę to trwało, bo zawsze coś tam wypadło. A to deszcz, a to inne sprawy. Dziś pomiar został dokonany. O tyle o ile z dołu szyny pomiar można było wykonać bez problemu, o tyle już u góry trzeba było kombinować z przeniesieniem wymiaru za pomocą kawałką kątownika przyciśniętych na równo z boczną płaszczyzną szyny, ponieważ suwmiarka nie złapała szyny. Wymiary pobrane co ok 60 cm, od lewej strony wymiary szyny idą w kierunku przeciwwagi i napędu.
Wymiary szyny dolne : 80,7 mm 80,9 mm 79,0 mm 78 mm 78,9 mm 78,0 mm 82,0 mm 80,9mm 80,8mm 81,5 mm
Wymiary szyny dolne 80,2 mm 81,3 mm 82,0 mm 84,0mm 83,7 mm 84,0 mm 85,0 mm 81,8mm 80,8mm 83,4 mm
Kolejny raz rozsprzęgliłem napęd, i zauważyłem, że ok 15-20 zębów od końca drugiej listwy (patrząc od napędu), występuje wyraźny opór i przeskakuje na łączeniu listwy drugiej i pierwszej. Zdemontowałem pierwszą listwę całkowicie, i ponownie zacząłem przesuwać bramę. To samo. Opuściłem więc w dół listwę i sytuacja się poprawiła, ale ideału nie osiągnąłęm. Przykręciłem pierwsza listwę, wyrównałem z drugą. Poprzesuwałem kilkakrotnie. Przy otwieraniu bramy wszystko jest jakby OK, przy zamykaniu jest już dobrze, ale nie jest to tak, jak na pozostałym odcinku, czyli brama przesuwa się bez wysiłku i oporu.
ten filmik pokazuje co się tam dzieje. https://youtu.be/xJImOUN7yss
Minęło trochę czasu. Tamten temat tak jakby został ogarnięty poprzez wyregulowanie listew zębatych, ale pojawił się nowy problem. Brama nie otwiera się wcale. Lampa miga 6 wolnych + 7 szybkich błysków. Po rozsprzęgnięciu i przesunięciu ręcznym bramy oraz ponownym zasprzęgnięciu brama chodzi przez jakiś czas, po czym problem wraca. Co tym razem to może być ?
Zwiększ moc, a na początek przeprowadź ponowne uczenie. Jednak 7 błysków to awaria centrali, może być potrzebny elektronik.
czyli siłę siłownika, np. z bramy średnio ciężkiej na ciężką. Szkoda, że nie ma przycisku - reset ustawień. Robiłem to tylko raz i to to dawno. Teraz jak czytam instrukcję, to mam wrażenie, że jest napisana w jakimś obcym, niezrozumiałym języku.
Te wolne 6 mignięć na początku to - wydaje mi się - normalne działanie koguta (a że akurat 6 - przypadek). Po tych kilku sekundach prób ruszenia silnikiem centrala wykrywa błąd i wystawia te 7 krótkich błysków - czyli usterka elektroniki. Może na początek sprawdź silnik - podpinając go pod np. akumulator samochodowy.
Zajmę się tym w poniedziałek. Brama działa, po ponownym zasprzęgleniu. Jeżeli silnik by padł, to raczej by padł na stałe, a nie pozwalał się na uruchomienie po przesunięciu bramy ręcznie. Zresztą, jak wystąpi ponownie, to wypnę listwę zębatą i ponownie włączę, zobaczę co się stanie bez obciążenia.
✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem NICE Robus 600, który otwiera bramę całkowicie, ale zamyka ją tylko na 4/5 długości. Problemy nasiliły się zimą, a po ociepleniu ustępowały. Po rozsprzęgleniu napędu, brama przesuwa się płynnie, ale na ostatniej listwie występuje opór. Użytkownik wymienia rolki prowadzące oraz sprawdza wózki, sugerując, że usterka może leżeć w szynie bramy. Po pomiarach szyny zauważono, że występuje opór na zębatkach. Po pewnym czasie problem z zamykaniem bramy powrócił, a lampa sygnalizuje błędy. Użytkownicy sugerują zwiększenie mocy napędu oraz sprawdzenie elektroniki, ponieważ błyski lampy wskazują na awarię centrali. Użytkownik planuje dalsze testy i ewentualne wezwanie fachowca.