logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 221TE + GeForce 520, problem z rodzielczością + problem kabla

Matis99 15 Paź 2011 15:37 1600 5
REKLAMA
  • #1 10030119
    Matis99
    Poziom 9  
    Witam wszystkich!

Mój problem przedstawia się następująco. Padła mi karta graficzna (poprzednio używałem GeForce 9800) i zdecydowałem się na kupno nowej. Kwestie budżetowe zdecydowały za GeForce 520 silent. Jak napisałem w temacie, używam monitora Philips 221TE.

Zainstalowałem sterowniki z dołączonego cd i, po ponownym uruchomieniu komputera, system (używam Windows Vista) przeszedł na preferowaną przez mój monitor rozdzielczość - czyli 1920x1080 (i na takiej wcześniej pracowałem na poprzedniej karcie). Jednak kolory były paskudne - mdłe, blade, na dodatek tekst na ekranie miał taką jakby dziwną "poświatę" (jakby literka była biała, obramowana czarną otoczka i znowu białą otoczką). Zainstalowałem najnowszą wersję sterowników ze strony nVidii - nie pomogło. Odinstalowałem więc sterowniki nVidii z panelu sterowania i zainstalowałem od nowa - nie pomogło.

Takie dziwne kolory mam nie tylko w rozdzielczości 1920x1080, ale w każdej, która w panelu sterowania nVidii jest wymieniona na liście "HD, SD". Z żadną z rozdzielczości z listy "PC" nie mam takiego problemy, kolory są ładne, żywe.

Do podłączenia monitora do komputera używam kabla HD, wcześniej gdy używałem GeForce 9800, od strony karty miałem przejściówkę HD/DVI, teraz z obu stron jest HD/HD. Użycie przejściówki z nową kartą graficzna i podłączenie do DVI nic nie zmienia.

Chciałbym pracować na rozdzielczości 1920x1080, która jest dla mnie najlepsza i najwygodniejsza :). Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Jeśli nie wymieniłem jakiejś istotnej informacji, to przepraszam i oczywiście, ją zamieszczę.

Btw, chciałem zrobić print screena, by zamieścić "zdjęcie" problemu, ale po obejrzeniu go na rozdzielczości pc 1600x900 (na takiej aktualnie pracuje) kolory na nim są normalne.

Serdecznie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10030211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10030294
    Matis99
    Poziom 9  
    To, że to ekran, było bardzo istotnym tropem. Dzięki! Pokombinowałem i okazało się, że na kablu VGA całość działa bez problemu.

Żeby nie zakładać nowego tematu - okazuje się, że mój kabel HDMI nie współpracował. Czy mógłbym prosić o doradzenie, jaki kabel powinienem kupić, tak aby nie było z nim (i moim sprzętem) problemów? Będę bardzo wdzięczny!
  • REKLAMA
  • #4 10619341
    Matis99
    Poziom 9  
    Witam ponownie.

Miałem akurat trochę czasu i sprawdziłem monitor z kablem HDMI pożyczonym od kolegi. Efekt ten sam - kolory paskudne, dziwne halo wokół tekstu (podgląd w załączonym pliku - zrobiłem zdjęcie komórką). Podłączyłem komputer do innego monitora przez HDMI - kolory normalne. Będę wdzięczny za sugestie, co robić dalej

Philips 221TE + GeForce 520, problem z rodzielczością + problem kabla
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10774520
    niceone82
    Poziom 1  
    W ustawieniach obrazu na monitorze zmniejsz ostrość do poziomu 10 lub nawet mniej. Powinno pomóc.
  • #6 10774620
    Matis99
    Poziom 9  
    Pomogło, dzięki!
REKLAMA