logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wytwornicy dymu - poszukuję dokumentacji technicznej

03 Gru 2004 14:55 5154 8
REKLAMA
  • #1 1033262
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1033304
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    W sumie taka zwykła wytwornica nie jest skomplikowana.
    Grzałka, pompka kikla rurek i termostat. No i dysza odpowiednia bo by nasza wytwornica nie wypluwała płynu.
    Powiem szczerze że nie jest to łatwo zrobić.
    Ale wiesz próbowac można.
    Zbiorniczek z płynem > rurka> pompka>rurka miedziana>grzałka>dysza = "dym".
    Najgorzej jest zrobić grzałkę Ja robiłem z rurki miedzianej i spirali 2000W (jak dobrze pamietam) zalane w szamocie.
    Pamietaj że ważna jest dysza bo bedzie pluć.
    W sumie mojej maszyny do dymu nigdy nie dokończyłem.
    5L płynu kosztuje około 70zł
  • #3 1033305
    zippermann
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    popraw tytuł!
  • REKLAMA
  • #4 1062188
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Może możecie napisać coś więcej o tym ?? Bardzo ważne to dla mnie... Pozdrawiam
  • #5 1063433
    elktro
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam

Moim zdaniem aby wytwornica nie "pluła" płynem wystarczy zastosowanie zbiorniczka bezpieczeństwa (patrz chemia szkoła podstawowa/średnia) jedna rurka od nagrzewnicy idzie do samego dna zbiornika dróga do dyszy musi być umieszczona na samej górze zbiorniczka. Wtedy ewentualne resztki płynu będą się zbierać w takim zbiorniczku na dnie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2427898
    grzewuj
    Poziom 1  
    mam pytanie!!! Jaka jest potrzebna temperatura zeby dobrze powstawał dym? czyli temperatura jaka musi być wytworzona przez grzałke? bo mam taka dyszę wytwarzajacą temperature ok 170 C i zastanawiam sie czy bedzie. prosze o odowiedz

Dodano po 1 [minuty]:

jeżeli może cie to odpowiedz dajcie mi na grzewuj@ o2.pl
  • REKLAMA
  • #7 2428147
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • #8 2677914
    festerooo
    Poziom 11  
    ja zrobiłem z żelaska wytwornice
    zatkałem otwoty co para nimi wychodziła zostawiając jeden otwarty tam zamontowałem dysze.plyn sie wlewa tam gdzie wode. zasięg jest dobry ale to zalezy od doboru dyszy i rodzaju plnu.ja urzywam plynu chlodniczego paraflau.wydajna nie wiem czy jest bo nioe porównywałem jej z innymi wytwornicami.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu i zasad działania wytwornicy dymu oraz poszukiwania dokumentacji technicznej. Wytwornica dymu składa się z prostych elementów: zbiorniczka na płyn, pompki, rurek (w tym miedzianej), grzałki oraz dyszy, która jest kluczowa dla prawidłowego wyrzutu pary, zapobiegając wypluwaniu płynu. Grzałka może być wykonana z miedzianej rurki z spiralą grzewczą o mocy około 2000W, zalaną w szamocie. Ważne jest zastosowanie zbiorniczka bezpieczeństwa z dwoma rurkami – jedna do dna zbiornika, druga do dyszy umieszczona u góry – co zapobiega wyciekowi płynu. Temperatura pracy grzałki powinna wynosić około 170°C, aby uzyskać odpowiednią ilość dymu. Wytwornice można wykonać także z żelaza, stosując odpowiednio dobraną dyszę i płyn (np. płyn chłodniczy paraflau). Koszt płynu do wytwornicy to około 70 zł za 5 litrów. Wskazano również forum i funkcję wyszukiwania jako źródło dodatkowych informacji i schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA