logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa wytwornica dymu i czy można ją zbudować w domu?

lukas_jg 14 Gru 2004 15:24 17221 88
Najlepsze odpowiedzi

Jak działa domowa wytwornica dymu i z jakich elementów można ją samodzielnie złożyć?

Tak — taki układ można złożyć domowo, bo działa na zasadzie podgrzania płynu do mgły/dymu i przepchnięcia go przez rozgrzaną rurkę; nie należy go po prostu gotować w kubku czy żelazku [#3879410][#2677952] W wątku podano, że płyn zaczyna zamieniać się w dym około 90°C, ale sama rurka/grzałka powinna pracować znacznie wyżej, zwykle w okolicy 200–250°C, a w fabrycznym urządzeniu wspomniano nawet 300°C [#1065803][#1068384][#1068725] Termostat warto wziąć np. z żelazka; ma odcinać grzałkę przy ok. 250°C i najlepiej montować go na rurce, nie na samej grzałce [#1066377] Do układu potrzeba też pompki i zaworu jednokierunkowego, a termostat może dodatkowo odłączać pompkę, żeby nie podawać płynu na zimny element [#1065813][#3879410] Jako grzałkę polecano m.in. grzałkę przepływową z pralki, zmywarki lub przepływowy ogrzewacz wody; jedna z rad sugerowała też aluminiową/miedzianą rurkę z grzałką, termostatem i pompką, bo rozwiązania „na żelazko” często chlapią i są awaryjne [#1308429][#2677952]
REKLAMA
  • #1 1059751
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam. Czy wie ktoś na jakiej zasadzie działa wytwornica dymu i czy da się zbudować takową w domowych warunkach ?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1065050
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Ok. Już zakupiłem:
    - grzałkę przelotową 850W
    - rurkę 50 cm miedź 15mm
    - zaźlepkę na rurkę 15mm ( przyszła dysza )
    - wężyki od kroplówek z regulacją przepływu
    - zawór jednokierunkowy plastikowy w rurce gumowej

Zrobię fotki elementów to wstawię na forum :)

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Mam pytanie: Jaką temperaturę powinna mieć grzałka przepływowa aby z płynu do dymu zrobić dym?? Mam grzałkę 850W pod 220V ( kupiłem w serwisie chodzoną ) ale jak ustawić ją na daną temp ?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1065480
    Ciaptak
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    a moze by tak jeszcze termostat??
  • Pomocny post
    #5 1065803
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Płyn zamiania sie w dym przy temperaturze bodajżę 90 C, Ale grzałkę musisz rozgrzać do durzo wiekszej temperatury, aby sie zbyt szybko nie ochładzała. Poprostu czym wieksza temperatura tym lepiej, ale rozgrzewanie powyżej 270 C, będzie przesadzone. Przeczytaj dokładnie temat "Oświetlenie, mgła, lasery..."tam pisze wszystko o temperaturze. Brakuje Ci jeszcze pompki
  • #6 1065804
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Chciałem regulować napięciem? Można tak?
  • Pomocny post
    #7 1065813
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    Mozna,ale nigdy nie bedziesz pewny czy grzałka osiągneła wymaganą temperaturę.Pozatym termostat ma nie tylko za zadanie odłączyć grzałkę od zasilania,ale takze ma zamykać obwód pompki, dzięki temu nie lejesz płynu na zimną grzałkę
  • #8 1065845
    lukas_jg
    Poziom 19  
    W moim projekcie nie będzie pompki tylko strzykawka :)

Dodano po 8 [minuty]:

Jaką temp. musi osiągnąć ten płyn żeby powstał z niego dym ??

Dodano po 11 [minuty]:

A jak już to jaki termostat zastosować i gdzie go kupić bo jak szukałem to tylko do aut i akwariów widziałem ( niskie temp. maksymalne )
  • Pomocny post
    #9 1066377
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    termostat mozesz wyciagnac np. z zelazka,maxymalnie odłącza sie przy ok. 250 C,i taka temperatura ci wystarczy.Musisz przymocować go do rurki,wyłaczy sie wtedy gdy rurka osiągnie 250 stopni a nie grzałka
  • #10 1067509
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Naprawdę musi być taka wysoka temperatura ?? Bo nie wiem jak połcze gumę z metalem ( tzn. grzałkę z zaworem jednokierunkowym ) :/
  • Pomocny post
    #11 1068305
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    zrób dłuższe wprowadzenie rurki(tzn. rurka, nie stykający się z grzałką)
  • #12 1068327
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Nadal nie wiem jaka powinna być temperatura :(
  • REKLAMA
  • #13 1068384
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    temperatura musi być wysoka, abyś mógł wytworzyć więcej dymu i nie czekać zbyt często na to aż rurka będzie w odpowiednirj temperaturze, a odpowiednią temperaturą jest ok. 200 C, jak wczesniej wspomnialem,czym wyższa temperatura tym lepiej.Powyżej 200 C, masz pewność że dym będzie gęsty i całkowicie osiągnie swoje właściwośći.
  • #14 1068725
    delma
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ej lukas_jg wez przestan z tymi pytaniami bo na wszystkie jest odpowiedz z Oświetlenie, mgła , lasery masz tam napisane jaka powinan byc temp skad termowstat jak polaczyc goraca rurke z wezykiem kurcze na tym forum jest coraz mniej ludzi z wiedzą bo prawde mówiac to mi i innym juz sie z dnia na dzien caraz bardziej nie chce wchodzic na to foum bo albo bedzie wytwornica dymu albo strobosko J-23 aha a co do temp grzalki u mnie w fabrycznej Antari VIVID V1 jest temp 300° i dym wycodzi gesty i suchy ,nie chlapie (nawet po 2.5 min)
    pozdrowka.....
  • #15 1072562
    kobi
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    No to jak juz temat dymiarki to moze kolejny pomysły wtrące jak taka zrobic
    Myśleliście moze ze by płyn wtryskiwać po przez wtryskiwacze np od silników dizla (tylko ze od samochodów ciezarowych bo od osobowych nie da rady) do nagrzanej rury o srednicy ok 5cm i dł 10cm. Jak na moje oko cały płyn bedzie sie zamieniał w dym a rura nie bedzie sie zbyt szybko chłodziła. Co za tym idzie bedzie mozna dymic naprawde bardzo długo.
  • #16 1077174
    mąci
    Poziom 15  
    Ocena: 90
    Ja zrobiłem dymiarkę na żelazku i wszystko by było dobrze gdyby nie pluła gorącym płynem macie na to jakiś pomysł?
  • #17 1077576
    Bicus
    Poziom 14  
    no ale czy jest jakis schemat takiej wytwornicy jak ja zrobic wyslijcie mi na pw dzieki
  • #18 1078210
    delma
    Poziom 18  
    no kurde nei wiem co jest grane piszemy wam ze wszystko jest w dziale Oswietlenia, mgla, lasery a wy dalej piszecie posty, na wszystko jest odpowiedz nie wiem co robia moderatorzy bo juz kilka razy pisalem raport, a oni nic z tym nie robia
    do maci... ja robilem na zelazku i tez mi plula plynem, wiec skorzystalem z projektu GRETZKY'ego ( tylko nie pytajcie co to za projekt bo jest on opisany dwa razy) ale i tak kupilem fabtyczna :))) ona to dopiero wymiata
    pozdrowka...
  • #19 1082055
    kobi
    Poziom 22  
    Wszystko na temat dymiarki z zelaska było juz pisane a wiec naprawde nie ma sensu pisac dwa razy tego samego. Moje zdanie ta temat dymiarek wykonanych w ten sposób jest takie ze nigdy one nie beda działały poprawnie. Dlatego poszukuje innego pomysłu wykonania takiej dymiarki jeden z nich juz poznaliscie. Chodzi o to aby płyn był rozpylany w jakiejs komorze.
  • REKLAMA
  • #20 1085483
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    Kobi, twój pomysł jest teoretcznie bardzo dobry,tylko dla człowieka, który nie ma pojęcia o zapłonie w ropniakach(czyli takich jak ja), zrobienie tego wtrysku jest czarną magią :( (głupio mi tak pisać, ale na temat samochodów wiem niewiele)Rozwiń bardziej ten temat
  • #21 1086276
    lukas_jg
    Poziom 19  
    to fotka tego co mam :)
    Załączniki:
    • lukas_jg wytwornica.jpg (146.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1086351
    delma
    Poziom 18  
    hmmm.wszystko fajnie ale mi sie wydaje ze musi byc duze cisnienie podane na te wtryskiwacze zeby rozpyliły plyn czy pompka wytworzy takie cisnienie?? druga sprawa w fabrycznej pompka pobiera 50ml/minute
    1ml to okolo 5-7 kropel (zalezy od wielkosci :D)czyli na sekunde pobiera niecaly 1ml. pompka od wytwornicy chyba tez nie wytworzy takiego cisnienia aby rozpylic płyn
    tak wiec nie wiadomo w czym lezy sprawa w fabrycznej wytwornicy sam nie wiem w mojej VIVID V1 spoko mozna dymic 2.5 minuty(dluzej nei sprawdzalem bo nie bylo sensu)tak wiec płyn musi byc zamieniony w bardzo lekką mgielke aby nie ochlodzic zbytnio pieca.......jak sie myle to mnie poprawcie.
    pozdrowka.....
  • #23 1086375
    lukas_jg
    Poziom 19  
    tylko mam problem - jak połączyć rurkę miedziana z miedzianą dyszą i najgorsze, połćzyc rurkę miedzianą 15 z aluminiową 10-12 :/ ??
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #24 1086473
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    ja bym proponował poxipol dwuskłądnikowy w postaci plastelny
    po sklejeniu bedzie troche śmierdziało ale to się wypali.
  • #25 1087390
    lukas_jg
    Poziom 19  
    gretzky napisał:
    ja bym proponował poxipol dwuskłądnikowy w postaci plastelny

I chyba tak zrobię :) Dzięki ;)

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Wpadło mi coś do głowy, zobaczcie tą aukcję: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37253055
    :) :) :) ;) ;) ;) :D :D :D
  • #27 1090081
    kobi
    Poziom 22  
    no i plan z wtryskiwaczami od silników poszedł sie jeb....... a no dlatego ze własnie sie dowiedzałem ze by rozpylic płyn przez takowy wtryskiwacza potrzeba ze 200 atmosfer (włesnie takie cisnienie jest ustawiane w samochodach) a z pomki to nawet 3 nie wyciagniemy
    Ale nie poddaje sie trzeba poszukac czegos innego jak cos znajde i potestuje to dam znac

==>gizmex jezeli chodzi ci o skład płynu do robienia dymu to 90% stanowi woda destylowana a pozostałe 10% to jakis koncentrat którego skład znają jedynie firmy które produkują płyn
  • #28 1090410
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    chyba na odwrót 90% to gliceryna a 10% to woda destylowana
  • #29 1091206
    Maliniaktg
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    troszke spuzniony ale mysle ze miedziana rurke z ta dysza najlepiej by bylo zalutowac to chfila mamet trwa jesli sie ma palnik ja mma acetylenowy i taki do butli turystycznej tym turystycznym 2 minuti i lutuje rurki meidziane i to 100% szczelnie a jesli chcesz polonczyc miedziana z aluminiawa moze pomoze ci w tmy przewod gomowy zbrojony zlaczyc to dwoma cwibandami powinno sie sprawdzic.

Dodano po 1 [minuty]:

a co do wtryskiwacza z dizla bo widze ze ktos o tym myslal ucze sie za mechanika samochodowego ale jeszcze nei rozbieralem takeigo wteryskiwacza z tego co wiem jest tam jakas sprezyna co to dociska mam takowe wtryski jak znajde czas rozbiore jeden zobacze czy mozna zmeinic sprezyne i czy wtedy bedzie obslugiwala na mniejszym cisnieniu .
  • #30 1095962
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Oto kilka fotek mojej wytwornicy, teraz tylko czekam na płyn do dymu bo testy z wodą przeszła pozytywnie. Aha muszę jeszcze na stałe przyłączyć dyszę ;) :)
    Załączniki:
    • 5.jpg (49.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 4.jpg (58.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 3.jpg (57.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2.jpg (59.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.jpg (57.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Wytwornica dymu działa na zasadzie podgrzewania specjalnego płynu do temperatury, w której ulega on odparowaniu, tworząc dym. Kluczowym elementem jest grzałka przepływowa o mocy około 400-1000 W, osiągająca temperaturę od około 200°C do 300°C, co pozwala na efektywne odparowanie płynu bez jego gotowania czy przypalania. Do regulacji temperatury stosuje się termostaty, często pozyskiwane z żelazek, które odłączają grzałkę po osiągnięciu zadanej temperatury (około 250°C). Płyn do dymu składa się głównie z gliceryny i wody destylowanej, a jego rozpylanie wymaga pompki, która wytwarza odpowiednie ciśnienie i dozowanie – popularne są pompki od spryskiwaczy samochodowych lub tłokowe z wtryskowych podgrzewaczy wody. Próby użycia wtryskiwaczy z silników diesla okazały się niepraktyczne ze względu na bardzo wysokie wymagane ciśnienie (około 200 atmosfer). Konstrukcje domowe często wykorzystują miedziane rurki, dysze, zawory jednokierunkowe oraz elementy z odzysku (np. grzałki z pralek, zmywarek, prostownic do włosów, lutownic oporowych). Połączenia metalowe wykonuje się lutowaniem lub klejami dwuskładnikowymi typu poxipol. Wytwornice oparte na żelazkach są proste, ale mają tendencję do chlapania płynem i szybkiego chłodzenia, co obniża efektywność. Wentylatory komputerowe mogą poprawić rozprowadzanie dymu. Wiele osób poleca zakup gotowych urządzeń, takich jak Eurolite N-10 czy Antari VIVID V1, które oferują stabilną pracę, termostaty, pompki i odpowiednią moc grzałek w cenie około 150 zł. Wytwornice domowej roboty często mają problemy z trwałością, szczelnością i jakością dymu. Sterowanie grzałką napięciem jest możliwe, ale mniej precyzyjne niż zastosowanie termostatu. W dyskusji pojawiły się także pomysły na alternatywne metody rozpylania płynu i konstrukcje komór do odparowywania, jednak wymagają one zaawansowanej wiedzy i sprzętu.
REKLAMA