Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Texa PolandTexa Poland
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Felicia 1.3 MPI 98r LPG brak ssania na zimnym silniku przyczyna

18 Paź 2011 11:18 9613 11
  • Poziom 9  
    Witam, samochód jak w temacie, problem polega na tym, że rano gdy silnik jest zimny ładnie odpala ale obroty są w granicach od 700 do 800, a powinno być coś około 1000. Wymieniony został czujnik temperatury ale problem pozostał. Wcześniej wymienione były świece, filtry, olej, czyszczone były wszystkie wtyczki elektryczne preparatem Isol do połączeń elektrycznych ale problem dalej pozostał. Jakie mogą być przyczyny?
    Ponadto dziwne jest to, że w słoneczne dni gdy samochód postoi odpala na ssaniu, choć nie ma reguły.
  • Texa PolandTexa Poland
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    bart86 napisał:
    Witam, samochód jak w temacie, problem polega na tym, że rano gdy silnik jest zimny ładnie odpala ale obroty są w granicach od 700 do 800, a powinno być coś około 1000. Wymieniony został czujnik temperatury ale problem pozostał. Wcześniej wymienione były świece, filtry, olej, czyszczone były wszystkie wtyczki elektryczne preparatem Isol do połączeń elektrycznych ale problem dalej pozostał. Jakie mogą być przyczyny?
    Ponadto dziwne jest to, że w słoneczne dni gdy samochód postoi odpala na ssaniu, choć nie ma reguły.

    Czy oprocz wartosci obr cos zlego sie dzieje?Bo mam takie samo auto i tak samo sie zachowuje po odpaleniu...powiem wiecej: TTTM bo taki "problem"ma wiekszosc felek, ktore znam .
  • Texa PolandTexa Poland
  • Pomocny post
    Moderator na urlopie...
    Dolot i podciśnienia posprawdzaj na początek. A te obroty miałeś wyższe, czy cały czas są takie niskie i po prostu chcesz je podwyższyć?
  • Poziom 9  
    Witam, sorki że tak późno odpisuje.
    Fakt również dużo czytałem na temat ssania w naszych feliciach i generalnie ciężko wykryć przyczynę ale z innych dziwnych zachowań felicii to fakt, że ssanie czasami się pojawia gdy temperatura otoczenia jest tak około 10-15 stopni to czasami ładnie wskoczy na te swoje znamionowe obroty na ssaniu tak kolo 1000 RPM. Generalnie autko ładnie odpala i tak jakby na samym początku łapie ssanie i za sekundę spada do 700 i obroty delikatnie falują a po 30-40 sekundach już chodzi ok.
    Kolejna sprawa to spalanie (11-12l LPG na 100km) i lekki brak mocy choć może to przez LPG bo jest do wymiany reduktor i już na 2.11 się umówiłem na wymianę u gazowników. Nie wiem kiedy była czyszczona przepustnica bo mam ten samochód od miesiąca ale pewnie również wymaga sprawdzenia.
    Fela była podłączana do VAG-a i wyskoczyły błędy sondy, czujnika temp. cieczy, czujnika położenia koła zamachowego, czujnika temp. i ciśnienia powietrza oraz brak nastaw podstawowych ale wszystko udało się pokasować. Nie było jak zrobić nastaw wiec mechanik stwierdził, że sama się zaadaptuje ale nie wiem... muszę sprawdzić ale to chyba już jak samochód będzie u gazowników to niech od razu przeczyszczą przepustkę i wgrają nastawy.
    W ogóle to sprawa jest o tyle martwiąca bo idzie zima i nie wiadomo jak bedzię z odpalaniem na mrozie...

    Dodano po 4 [minuty]:

    zeimp napisał:
    Dolot i podciśnienia posprawdzaj na początek. A te obroty miałeś wyższe, czy cały czas są takie niskie i po prostu chcesz je podwyższyć?


    Dolot posprawdzam czy gdzieś jakieś lewe powietrze nie idzie ale to nie były by raczej za wysokie obroty? U mnie jest tak że obroty są zbyt niskie, rano pierwsze odpalanie, zimny silnik a obroty jak na ciepłym i takie lekkie falowanie. A co jeszcze dziś zauważyłem to że odpalam i obroty niskie około 700 lekkie falowanie i idą minimalnie wyżej tak do około 900 ale to na chwilkę dosłownie i zaraz znów spadają do 700.
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    Jakie ssanie, to nie gaźnik! Po za tym po cholerę mu wyższe obroty jak to MPI i to jeszcze z podgrzewaną sondą więc krótko chodzi w OL.
    Przepustnica czysta?
  • Poziom 9  
    ociz napisał:
    Jakie ssanie, to nie gaźnik! Po za tym po cholerę mu wyższe obroty jak to MPI i to jeszcze z podgrzewaną sondą więc krótko chodzi w OL.
    Przepustnica czysta?


    Jak jakie ssanie? Nawet MPI gdy silnik jest zimny ma obroty podwyższone po odpaleniu, steruje tym ecu dając sygnał na nastawnik przepustnicy zwiększając czas wtrysku. Oczywiście że ssania jak w maluchu nie ma ale komp tym steruje tak? A raczej obroty na zimnym silniku nie powinny być około 700 aż telepie samochodem wiec zamiast pisać dziwne posty lepiej coś pomóc! A co do przepustnicy to pisałem wcześniej ze nie była czyszczona
  • Moderator na urlopie...
    ociz napisał:
    Przepustnica czysta?

    Przecież Ci pomógł, trzeba tylko rozumieć... Temat znany akurat nam, nie ociz? :)
  • Poziom 9  
    zeimp napisał:
    ociz napisał:
    Przepustnica czysta?

    Przecież Ci pomógł, trzeba tylko rozumieć... Temat znany akurat nam, nie ociz? :)


    Wiem wiem i rozumiem, wcześniej pisałem że przepustnica nie była czyszczona, troche mam obawy przed tym czyszczeniem bo różne rzeczy ludzie piszą co do adaptacji później... Było wiele wątków w których było opisywane ze właśnie po czyszczeniu to dopiero były dziwne rzeczy. Chociaż fakt warto to zrobić. W ogóle to jestem bardzo wdzięczy wszystkim za odzew. A posta Ociz nie do końca rozumiem bo wydaje mi się że mimo wszystko przez pewien czas ssanie wyraźnie powinno działać na zimnym silniku dlatego tak zareagowałem i mam nadzieje że nikogo nie uraziłem.
    Zastanawiam się natomiast czy czasem nie będzie bruździł czujnik podciśnienia w kolektorze dolotowym co? Chyba właśnie czujnik temp. cieczy i czujnik podciśnienia odpowiadają za ssanie co?
    Jakie są objawy uszkodzenia tego czujnika podciśnienia?

    pozdrawiam
  • Pomocny post
    Moderator na urlopie...
    bart86 napisał:
    Jakie są objawy uszkodzenia tego czujnika podciśnienia?

    Uszkodzenie czujnika powoduje przyjęcie wartości zastępczych i pracę w trybie awaryjnym. Czujnik podlega samodiagnozie a informacja o źle działającym czujniku jest odnotowywana w pamięci diagnostycznej (w sterowniku).
  • Poziom 9  
    zeimp napisał:
    bart86 napisał:
    Jakie są objawy uszkodzenia tego czujnika podciśnienia?

    Uszkodzenie czujnika powoduje przyjęcie wartości zastępczych i pracę w trybie awaryjnym. Czujnik podlega samodiagnozie a informacja o źle działającym czujniku jest odnotowywana w pamięci diagnostycznej (w sterowniku).


    Hmm tylko problem ze nie mam teraz dostępu do VAG-a, ale czy tak nie wiem można go jakoś sprawdzić miernikiem? A jeszcze takie pytanie czy warto przeczyścić te czujniki tzn. podciśnienia i hala ?
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    Nic nie watro czyścić oprócz przepustnicy, ma być czysta i już, inaczej będzie coraz gorzej.
  • Poziom 9  
    ociz napisał:
    Nic nie watro czyścić oprócz przepustnicy, ma być czysta i już, inaczej będzie coraz gorzej.


    Ok tak też zrobie, teraz tylko mam wątpliwości czy oddać tę robote elektromechanikowi czy na własną rękę czyścić bo elektromechanik bierze za to 80 zl trochę dużo ale chyba tak zrobię bo nie mam jak wgrać nastaw podstawowych.