logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia 1.3 MPI 2000 rok - Usterka z odpalaniem silnika

fuji12 20 Cze 2014 06:45 2301 8
REKLAMA
  • #1 13723425
    fuji12
    Poziom 10  
    Mam taki problem ze swoją Felicją, rano problemy z odpaleniem tak jakby nie mogła wejść na obroty po kilku krotnej próbie odpalenia wchodzi na obroty i muszę dodać gazu na 2500 obr. żeby przeszła na gaz i wtedy już nie ma problemu, chodzi ładnie i czasami jak jest gorąca też nie mogę jej odpalić, 300-500 obr. i gaśnie, albo w ogóle nie chce odpalić i pomaga wymiana świec, może ktoś pomoże i powie co to może być, bo każdy mechanik nie wie co to może być. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13723602
    zpx
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Możliwa jest usterka reduktora w instalacji LPG i z powodu zbyt wysokiego ciśnienia gazu - zalewa ci gazem silnik, co może być bezpośrednią przyczyną kłopotów z odpalaniem. natomiast nierówne obroty - to zabrudzona sonda lambda - z powodu złej mieszanki paliwowej (za dużu LPG). Wybierz się z tym do jakiegoś dobrego gaziarza w celu sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #3 13723626
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6651
    Jak masz czym sprawdź jak nie masz to podmień czujnik temp. silnika i sprawdź. Często fałszywy pomiar temp. powoduje "zalewanie" i problemy z zapalaniem.
  • #4 13723638
    fuji12
    Poziom 10  
    Dzięki za poradę ale mam jeszcze takie pytanie czy świece trzy elektrodowe nadają się do benzyny czy tylko do gazu i dlaczego nie chce chodzić na benzynie czy to może mieć też coś wspólnego z reduktorem gazu!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #5 13723667
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6651
    Na benzynie jeśli nie chodzi to pompa,emulator lpg, najczęściej te usterki.Reduktor jeśli byłby uszkodzony to na lpg też byłby kłopot.Zakręć butlę w bagażniku i uporządkuj pb potem zobaczysz co dalej.
  • REKLAMA
  • #6 13723684
    fuji12
    Poziom 10  
    Na pb spada z obrotów szarpie a po chwili idzie jak burza niektórzy mechanicy twierdzą że to mogą być wtryskiwacze,
  • #7 13723691
    zpx
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Według mojego toku rozumowania, problem pracy na benzyną jest z powodu złej mieszanki przy pracy na LPG. Komputer samochodu uczy się jeździć na tym co ma, a skoro częściej jeździ na LPG, to na tym sobie daje radę. Możesz spróbować przejechać parędziesiąt kilometrów tylko na benzynie. Jeśli kłopoty znikną lub znacznie zmaleją (bez przełączania na LPG) - potwierdzi to moje wywody. Możesz jeszcze spróbować przed wyłączeniem silnika przełączyć pojazd na benzynę i po chwili dopiero wyłączać. Jak znikną problemy z odpalaniem - reduktor na 100% do wymiany lub regeneracji.
  • #8 13723699
    fuji12
    Poziom 10  
    na razie dziękuję za porady wszystko to sprawdzę i niedługo się odezwę
  • #9 13726707
    fuji12
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za poradę ,dzisiaj rano przy parowniku wyregulowałem mieszankę która była na kontrolce czerwonej na pomarańczową i okazało się że jak na razie zrobiłem około 50 km i nie było problemu z jazdą na benzynie i na gazie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Skody Felicii 1.3 MPI z 2000 roku zgłasza problemy z odpalaniem silnika, szczególnie rano oraz po nagrzaniu. Po kilku próbach odpalenia silnik wchodzi na obroty, ale wymaga dodania gazu, aby przełączyć się na LPG. Problemy mogą być spowodowane usterką reduktora LPG, zabrudzoną sondą lambda, fałszywym pomiarem temperatury silnika, uszkodzoną pompą paliwa lub wtryskiwaczami. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące sprawdzenia czujnika temperatury, regulacji mieszanki gazu oraz jazdy na benzynie, co pomogło w rozwiązaniu problemu. Po wyregulowaniu mieszanki na parowniku, użytkownik nie doświadczył dalszych problemów z jazdą na obu paliwach.
REKLAMA