logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdo: typ E czy F (SCHUKO)

fomadron 18 Paź 2011 21:08 21056 5
  • #1 10041234
    fomadron
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Stoję przed dylematem wyboru gniazdek zasilających do mieszkania. Zazwyczaj nie zwracałem na to uwagi ale bardzo podobały mi się wtyczki typu F ze względu na dodatkowe zaciski uziemienia. Teraz muszę jednak coś kupić do nowej instalacji i lekko zgłupiałem. U nas obowiązuje typ E. Ale jak przyjrzałem się wszystkim wtyczkom jakie mam przy sprzęcie elektrycznym to są albo płaskie albo typu F. Pytanie, czy jest sens montować teraz gniazdka z "bolcem" kiedy ten standard jest wypierany przez SCHUKO? No i czy komuś z Was udało się czegoś nie podłączyć do gniazdka SCHUKO?

Pozdr,
  • #2 10042817
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    Schuko ma dwie blaszki na górze i dole.
    Uni-schuko ma jeszcze bolec i jest uniwersalne.
    Na dwóch gwoździach wszystko podłączysz... Ale niektóre wtyczki nie będą łączyły przewodów ochronnych i niebędzie prawidłowo podłączone, choć "żarówka pali", więć tak . W PL jest przyjęty bolec.
    konrad.
  • #3 10042953
    Marsal20
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Przy systemie Schuko można odwrotnie włożyć wtyczkę do gniazda, co jest niemożliwe przy naszych bolcach.
  • #4 10066365
    fomadron
    Poziom 12  
    Wybór padł na F. I tak wszystkie wtyczki są F. W sklepie można nawet kupić E/F więc nie ma problemu. Wszystko uziemione i bez pięknego bolca ;-)

Pytanie o "różnicówkę". Mam instalację typu TN-S. Przekopałem trochę postów na forum i trochę sieci ale nie kumam jednej rzeczy, mianowicie łączenia N z PE. Na jednych schematach pokazują NPE - połączenie N z PE (http://www.bud-forum.pl/najlepsze-forum-budowlane/index.php/topic,57.0.html) na dopływie. Gdzie indziej pisze się, że nie należy łączyć N z PE.

Robię nową instalację. Oddzielnie mam sypialnie, pokój dzienny, kuchnię, łazienkę i sprzęt AGD. Początkowo chciałem zrobić różnicowy na łazienkę i kuchnię ale doczytałem, że montuje się jeden taki bezpiecznik na całą instalację. To ułatwia sprawę, bo mam wszystko w jednej puszcze, gdzie jest listwa z zaciskami do L, N i PE. Pytanie tylko jak w tej mojej sieci poprawnie podłączyć te "różnicówkę"?

PS. Tak wiem, elektryk - będzie odbierał instalację i sprawdzał. Ja tylko kładę, łączę przewody i chcę się czegoś nauczyć przy okazji. Bo posługiwanie się młotem udarowym opanowałem do perfekcji ;-)

Dodano po 22 [minuty]:

hmm... w tym dokumencie na stronie 5 http://www.sep.com.pl/opracowania/opracowania_systemy_rozw_instal_el_bud.doc jest schemat zabezpieczenia obwodu odbiorczego, a dokładnie łazienki. Ze schematu jasno wynika, że zabezpieczenie różnicowo-prądowe działa, jeżeli wszystkie urządzenia są połączone przewodem z ziemią - PE. Pytanie, czy w przypadku zabezpieczenia samych urządzeń elektrycznych jak pralka, piekarnik, lodówka przez przepięciami, a właściwie człowieka przed porażeniem muszę podłączać wszystkie metalowe elementy do PE?...
  • #5 10066455
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Witam.
    Cytat:
    Początkowo chciałem zrobić różnicowy na łazienkę i kuchnię ale doczytałem, że montuje się jeden taki bezpiecznik na całą instalację.

Chciałeś dobrze, poczytałeś głupot, teraz ich słuchasz.
    Cytat:
    To ułatwia sprawę, bo mam wszystko w jednej puszcze, gdzie jest listwa z zaciskami do L, N i PE.
    To pogarsza sprawę, jak sądzę.
  • #6 10066530
    fomadron
    Poziom 12  
    no nie do końca - różnicówki mam dwie ;-) Mogę dać nawet trzy, bo to wydaje się logiczne - zabezpieczyć obwód, który naraża użytkownika na porażenie prądem. Wszyscy się pukają w głowę jak widzą moją skrzynkę na 12U w trzypokojowym mieszkaniu ;-) Ale mnie nie urządzają 3 bezpieczniki, z czego jeden na światło. Zakładam, że za jakiś czas może się zwiększyć zapotrzebowanie na moc i moja instalacja jest już na to przygotowana. Stara pewnie by sie spaliła ;-) Więc jak możesz, to pomóż - bo mój elektryk za dużo pije i nie kuma co to N. W zeszłym roku zapomniał włączyć grzania w wentylacji zimą....

PS. Instalację wykonuję zgodnie ze sztuką - lewa to L / prawa to N. Kable łączone WAGO jak potrzeba etc. Czy muszę zgłaszać/prosić o odbiór instalacji elektrycznej ZA licznikiem?
REKLAMA