logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego rezystancja żarówki z omomierza i R=U/I różnią się? Analiza pomiarów

Selje 18 Paź 2011 23:59 1444 12
REKLAMA
  • #1 10042058
    Selje
    Poziom 10  
    Na laboratorium mierzyłam napięcie za pomocą woltomierza, natężenie za pomocą amperomierza i rezystancje za pomocą omomierza trzech rezystorów i żarówki. O ile rezystancja ze wzoru R=U/I dla rezystorów była podobna do wartości z omomierza, to dla żarówki wyszła mi totalna głupota. Z omomierza odczytałam 3,5Ω (ten pomiar na pewno jest dobrze), ale wartość średnia z danych z amperomierza i woltomierza wyniosła ok. 123Ω. Teraz nie wiem, gdzie popełniłam błąd. Czy coś źle obliczyłam, czy też źle odczytałam wychylenie z woltomierza lub natężenie z amperomierza? Zamieszam obrazek tabelki z pomiarami i obliczeniami:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 10042068
    bbiidduull
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Zauważ że rezystancja żarówki zmienia się wraz z temperaturą włókna.
  • REKLAMA
  • #3 10042072
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Omomierzem kolega mierzył żarówkę gdy włókno było zimne. Woltomierzem i amperomierzem gdy włókno się rozgrzało. Wraz ze wzrostem temperatury wzrasta rezystancja włókna. To taka fizyczna właściwość metali.
  • REKLAMA
  • #4 10042083
    Selje
    Poziom 10  
    Czyli wszytko jest ok? To moje pierwsze laboratorium z elektrotechniki, więc wybaczcie moją ignorancję.
  • REKLAMA
  • #5 10042089
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    telbod napisał:
    Omomierzem kolega mierzył żarówkę gdy włókno było zimne.
    Koleżanka :D
    Do autorki. Widzę Łódź, widzę tabelkę. Studentka PŁ ? Jeśli tak, to jaki wydział ?
    W instrukcji do ćwiczenia nie było zapisu o zmianie rezystywności w zależności od temperatury ?
  • #6 10042097
    Selje
    Poziom 10  
    Tak, PŁ z Technologii Chemicznej. W zakresie obowiązującego materiału teoretycznego było napisane, że trzeba znać zależność rezystancji od temperatury, ale nie wiedziałam, że to do tego trzeba zastosować. :D
  • #7 10042099
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Selje napisał:
    Na laboratorium mierzyłam napięcie za pomocą woltomierza, natężenie za pomocą amperomierza i rezystancje za pomocą omomierza trzech rezystorów i żarówki. O ile rezystancja ze wzoru R=U/I dla rezystorów była podobna do wartości z omomierza, to dla żarówki wyszła mi totalna głupota. Z omomierza odczytałam 3,5Ω (ten pomiar na pewno jest dobrze), ale wartość średnia z danych z amperomierza i woltomierza wyniosła ok. 123Ω. Teraz nie wiem, gdzie popełniłam błąd. Czy coś źle obliczyłam, czy też źle odczytałam wychylenie z woltomierza lub natężenie z amperomierza? Zamieszam obrazek tabelki z pomiarami i obliczeniami:

Ile razy można na tym forum pytać o to samo?

Temat Twój łamie Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany oraz podczepione tematy Moderatora w tym Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i będą go raportował, a właściwe jego miejsce jest w koszu.
  • #8 10042101
    Selje
    Poziom 10  
    Można pytać do skutku, aż się wszyscy nauczą. Trochę wyrozumiałości Quarz. :D
  • #9 10042106
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Selje napisał:
    Nie, nie pouczaj mnie ... za młoda na to jesteś :!: :!: :!:

Odsyłam do ponownego przeczytania - ze zrozumieniem - Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany oraz podczepionych tematów Moderatora w tym Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany .. :idea:
  • #10 10042107
    mattm
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Selje napisał:

Przecież to podstawy są... Czy na prawdę można tyle razy się tego uczyć?
  • #11 10042115
    telecaster1951
    Ocena: 818
    Selje napisał:
    Tak, PŁ z Technologii Chemicznej. W zakresie obowiązującego materiału teoretycznego było napisane, że trzeba znać zależność rezystancji od temperatury, ale nie wiedziałam, że to do tego trzeba zastosować. :D
    Było Chemii nie zabierać laboratorium we wtorki, to byście się nauczyli :) Doktor Polanowski, by się o to postarał.
    Materiał obowiązujący na laboratoria, jest obowiązkowy. W zeszył semestrze nie miałaś laboratorium na kfm ? W ćwiczeniu A chodzi m.in. o obalenie prawa Ohma dla żarówki.Doktor Głowacki, zdaje się to tłumaczył. Przynajmniej powinien.
    Panowie którzy odpowiedzieli na pytanie, de facto zaszkodzili Autorce. Pojawi się na laboratorium i nie będzie wiedziała o co chodzi. Chcemy mieć takich inżynierów ?Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Poziom tego tematu, jest niski.... bardzo niski.
    ps. W tym tygodniu pisałem o tym ćwiczeniu w którymś z tematów. I właśnie mówiłem o nieznajomości niedziałania prawa Ohma dla żarówki, przez studentki.
    Selje napisał:
    Można pytać do skutku, aż się wszyscy nauczą.
    Na kolokwium też tak powiesz ? To jest forum techniczne. O takie podstawy, się tu nie pyta.
    Uprzedzając Twoje pytanie. W technologii chemicznej się to przydaje. Potem wejdziesz na pracownie rezonansu jądrowego i nie będziesz umiała podłączyć kabelków.
    pps. "Dobry chemik, to fizykochemik"
  • #12 10042132
    Selje
    Poziom 10  
    Ja tam chciałam laboratorium w poniedziałki (bo we wtorki byłby tylko lektorat i nie czekałabym trzech godzin potem na elektrotechnikę), ale niektórzy z mojej grupy byli już zapisani tego dnia rano na w-f. Jestem wdzięczna dwóm osobą, które udzieliły mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i tyle.
  • #13 10042144
    Mirek Z.
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.17.
    Forum nie zastępuje zajęć/wykładów, podręcznika lub innej, podobnej tematycznie literatury.

"Pomógł" za podpowiedzi naruszające zasady działu (Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ) usuwam.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas laboratorium studentka zmierzyła rezystancję żarówki, uzyskując różne wyniki w zależności od metody pomiaru. Z omomierza odczytała 3,5Ω, natomiast z danych z amperomierza i woltomierza obliczyła wartość około 123Ω. Uczestnicy dyskusji wskazali, że różnica ta wynika z faktu, iż rezystancja żarówki zmienia się w zależności od temperatury włókna. Omomierz mierzył rezystancję, gdy włókno było zimne, podczas gdy amperomierz i woltomierz dokonywały pomiarów, gdy włókno było rozgrzane. Uczestnicy podkreślili, że znajomość tej zależności jest kluczowa w elektrotechnice.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA