logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet przez modem 56 kb i linię telefoniczną?

roooobert 29 Gru 2004 11:22 1582 10
REKLAMA
  • #1 1094262
    roooobert
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chcę zastosować takie rozwiązanie.
    Mam komputer z dostępem do netu przez sieć osiedlową i chcę udostępnić przez zwykłą linię telefoniczną internet innej osobie.
    Przy odpowiednim abonamencie w TPSA po godz. 20 połączenia z innym abonentem TPSA są darmowe.

Osoba, która chciała by skorzystać z internetu wdzwaniałaby się na modem w moim komputerze.

Czy to będzie działać ?
    Jeśli tak to jak to zrobić ?
  • REKLAMA
  • #2 1094268
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Nie rozumiem cie. To ten ktoś skoro ma za darmo to nie może sie sam połączyć?
  • REKLAMA
  • #3 1094298
    roooobert
    Poziom 11  
    Za połączenie z internetem musi zapłacić ale dzwonić może za darmo.
  • REKLAMA
  • #4 1094445
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Uruchom serwer RAS (Dial-IN) + programik do udostępniania internetu.

Ustawisz możliwość wdzwaniania się, adresy IP itp. i będzie działać.
  • REKLAMA
  • #5 1094473
    roooobert
    Poziom 11  
    A jaki programik do udostępniania internetu ?
    Serwer RAS to składnik WinXP czy oddzielny program ?
  • #6 1095110
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Jest.
    Tworzysz nowe połaczenie i w zaawansowanych wybierasz połączenie wdzwaniane (dial-in).
  • #7 1147808
    roooobert
    Poziom 11  
    Ustawiłem połączenie przychodzące. Dodałem użytkownika "Ala", bez hasła.

Na komputerze, który się wdzwania w konfiguracji połączenia wpisałem Użytkownik "Ala" i bez hasła.
    Po wybraniu połaczenia słychać jak modemy się dogadują i na komputerze, który sie łączy wyskakuje komunikat " System Windows nie może połączyć się z siecią za pomocą podanej nazwy i hasła użytkownika. Wprowadź ponownie nazwę użytkownika i hasło" OK lub Anuluj

Po wybraniu OK wyskakuje "Błąd 691. Dostęp wzbroniony, nazwa i hasło w domenie nieprawidłowe"

Co jest nie tak ?
  • #9 1153294
    roooobert
    Poziom 11  
    Działa OK. Komputery łączą się.
    A co zrobić żeby komputer, który łączy się modemem mógł korzystać z internetu udostępnionego przez komputer, na który się wdzwania. Dodam, że komputer odbierający połączenie korzysta z sieci osiedlowej i ma adres prywatny 192.168...... ?
  • #10 1352465
    gregor_1980
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Najprościej jakbyś zainstalował u siebie jakiś programik typy serwer proxy. Proponuje "proxy+" bo po zainstalowaniu od razu działa. Koleś który bedzie sie do ciebie łączył musi mieć ustawione w przeglądarce serwer proxy czyli IP twojego kompa i port 4480 (tak jest w ustawieniach proxy+). Powinno wszystko zatrybić.
  • #11 1352542
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    A nie wystarczy po prostu włączyć na serwerze udostępnianie połączenia internetowego, jako źródło netu podać kartę sieciową sieci odiedlowej, a jako klienta modem?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy udostępniania internetu z komputera podłączonego do sieci osiedlowej przez modem 56 kb i zwykłą linię telefoniczną. Rozwiązaniem jest uruchomienie serwera RAS (Dial-IN) w systemie Windows XP, który umożliwia wdzwanianie się zdalnego komputera. Konieczne jest utworzenie połączenia przychodzącego z odpowiednimi użytkownikami i hasłami, podając nazwę użytkownika w formacie "nazwa_komputeraużytkownik". Po nawiązaniu połączenia problemem pozostaje udostępnienie internetu – można to zrobić poprzez włączenie udostępniania połączenia internetowego (ICS) w systemie, wskazując kartę sieciową sieci osiedlowej jako źródło internetu, a modem jako klienta. Alternatywnie proponowano instalację serwera proxy, np. "proxy+", który po konfiguracji umożliwia korzystanie z internetu przez połączenie modemowe, wymagając ustawienia serwera proxy w przeglądarce klienta. Dyskusja obejmuje kwestie konfiguracji połączeń wdzwanianych, uwierzytelniania użytkowników oraz przekazywania ruchu internetowego przez modem i linię telefoniczną.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA