logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ czasowy na CD4541 -rozbieżności w stos. do PDF

Alemucha 20 Paź 2011 19:24 4291 8
  • #1 10047646
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    Mam parę pytań odnośnie schematu czasówki RTX w której kondensator wychodzi na potencjometr R4, a nie bezpośrednio na CTC (do czego to służy) oraz do czego jest wejście zewnętrzne na nogę 2 CTC i jak to działa. Nie mogę znaleźć w sieci jego opisu-instrukcji i stąd prośba o wyjaśnienie Układ czasowy na CD4541 -rozbieżności w stos. do PDF
  • #2 10058382
    Alemucha
    Poziom 28  
    Dioda52 -dzięki za pomoc przez PW (nie mogę podziękować POMÓGŁ) -jednak jest to sprawdzona konstrukcja RTX produkowana wiele lat przez REFĘ.
    Moje wątpliwości dotyczą zastosowanego sposobu włączenia C1 który jest dla mnie niezrozumiały (przez R4), oraz celu wyprowadzenia nogi CTC na cokół przekaźnika. Mam kilka sztuk i chciałbym poznać ich możliwości, ale jakiś moderator doszedł do wniosku, że temat znajdzie więcej wsparcia w piaskownicy niż w dziale układy, konstrukcje, problemy.
    Szkoda bo dobierać rezystor do diody LED -już umiem, a funkcja tej nogi na cokole przekaźnika chyba jest tajemnicą również dla innych.
  • #3 10059596
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Cytat:
    dobierać rezystor do diody LED -już umiem

Niezłe teksty "na okoliczność" pisać - też. :)

Na poważnie: w "pdf-ie" jest obwód generatora. Jeśli wrysujesz tam potencjometr, tak jak R4
    Układ czasowy na CD4541 -rozbieżności w stos. do PDF
    zobaczysz że zmniejsza on wpływ wyjścia CTC na prąd przeładowywania kondensatora i to tym bardziej im "bliżej" masy ustawisz suwak.
    Prąd ten ma bezpośrednie przełożenie na częstotliwość pracy lub na odmierzany czas - zależnie od ustawionego modu pracy RTX-a (mono- bądź astabilny).
    Drugi potencjometr - R5 - również wpływa na to samo.
    Po co więc są dwa?
    Ano po to, aby ustawić zakres zmian, czyli min-max. Jest to tzw. regulacja dwupunktowa (albo raczej jej przybliżenie) z czego wynika, że potrzebne są dwa w miarę niezależne regulatory.

Co do CTC na cokole - pewnie chodzi o wyprowadzenie sygnału generatora na zewnątrz.
    Z uwagi na to, że wyjście CTC najprawdopodobniej jest komplementarne - inaczej jego zastosowanie do przeładowywania kondensatora nie miałoby sensu - nie służy to raczej wprowadzeniu żadnego sygnału sterującego. Do tego celu bardziej nadawałoby się wyprowadzenie wejścia RS.
    We wspomnianym "pdf-ie" jest nawet wzmianka, że można go użyć do podłączenia zewnętrznego generatora, oczywiście uprzednio usuwając elementy R i C przy końcówkach 1, 2 i 3.
  • #4 10059659
    Alemucha
    Poziom 28  
    dzięki fotonn -czyli rozumiem że jest to pomysł na regulację zgrubną (zakresu). OK
    Naprawdę przekopałem sieć i nie znalazłem tych odpowiedzi. Choć znalazłem inny ciekawy przypadek gdzie nasz kolega łączy wyjście Q z wejściem MO (ustawianie trybu MONO/AST) (napisał ciekawy wątek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic860964.html ), nie przewidziany w PDF czy w https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=136952

Pytanie o nogę 2 (CTC) -jest bardziej do praktyków mających doświadczenie z przekaźnikami RTX (czy z tego da się korzystać i jak)
  • #6 10059848
    Alemucha
    Poziom 28  
    mikstu2 -czy znasz jednego elektryka (który potrzebował w pracy np. z rozruchem silników) sygnał z generatora w czasówce? -ja nie.
    Pytałem kilku, ale patrzyli na mnie dziwnie jakbym chciał ich obrazić. Do tego wszyscy dużo starsi -więc na pewno z bogatszym doświadczeniem niż moje.
    Pytanie: po co to w przekaźniku RTX? -jest więc nadal aktualne
  • #7 10059884
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Nie jestem specjalistą od silników, ale pamiętam jak kiedyś stosowano do rozruchu silników 1-fazowych, np. w pralkach, oprócz włącznika, przycisk, który trzeba było naciskać przez kilka sekund. O ile dobrze pamiętam, włączał on uzwojenie rozruchowe.
    W niektórych silnikach 3-faz. większej mocy stosowało się ręczny przełącznik gwiazda-trójkąt. Czas przełączenia zależał wtedy od wyczucia użytkownika. Potem już do tego celu stosowało się przekaźnik czasowy.
  • #8 10060344
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Cytat:
    Pytałem kilku...

Spytaj więc producenta RTX, m.in. o to, czy projektował te czasówki li tylko do układów rozruchu silników, czy może jako bardziej uniwersalne?
  • #9 10061137
    Alemucha
    Poziom 28  
    fotonn napisał:
    Cytat:
    Pytałem kilku...

Spytaj więc producenta RTX,

-przecież on splajtował jak chodziłem do szkoły, a pracownicy chyba już wymarli. Pytam więc na forum gdzie ktoś może jednak coś na tym robił

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy układu czasowego RTX opartego na CD4541, w szczególności zastosowania kondensatora C1, który jest podłączony przez potencjometr R4, co wpływa na prąd przeładowywania kondensatora i częstotliwość pracy. Użytkownicy zastanawiają się nad funkcją nogi CTC oraz jej zastosowaniem w kontekście przekaźników. Wskazano, że wyjście CTC może służyć do wyprowadzenia sygnału generatora na zewnątrz. Pojawiły się również pytania o praktyczne zastosowanie tych układów w rozruchu silników oraz ich uniwersalność. Uczestnicy dyskusji dzielą się swoimi doświadczeniami oraz poszukują dodatkowych informacji na temat schematów i instrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA