logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt użytkowania: płyta gazowa, elektryczna czy indukcja 230V?

DROPKICK 20 Paź 2011 21:29 5357 6
  • #1 10048320
    DROPKICK
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Obecnie w mieszkaniu posiadam piekarnik elektryczny, płytę gazową. Woda w mieszkaniu ogrzewana jest piecykiem gazowym. Spółdzielnia likwiduje piecyki i jeszcze w tym roku jedynym urządzeniem gazowym jakie będę posiadał to płyta gazowa.
    Tak więc mam pytanie co będzie dla mnie tańsze w użytkowaniu (gazowa, elektryczna, indukcja 230V) chodzi tylko o koszt prądu i gazu, nie bierzcie pod uwagę że do indukcji potrzeba inne naczynia.
    Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
  • #2 10048432
    Fazi87
    Poziom 24  
    Ocena: 79
    Chyba najtańszym rozwiązaniem jest kuchenka gazowa (z piekarnikiem lub sama płyta) na proban-butan z butli 11kg, minusem są chyba tylko gabaryty butli.
  • #3 10048546
    DROPKICK
    Poziom 13  
    Opcja z butlą odpada. Pisząc o gazie mam na myśli instalację gazową którą posiadam i płacę według zużycia na liczniku.
  • #4 10048575
    Fazi87
    Poziom 24  
    Ocena: 79
    Wszędzie można przeczytać że indukcyjne płyty mają większą sprawność od zwykłych grzałek, można więc wybrać pomiędzy gazem a indukcją, zależy jak dużo i jak długo gotujesz.
  • #5 10049522
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Gaz z butli raczej nie wyjdzie taniej od indukcji, bo jest drogi.
  • #6 10049713
    DROPKICK
    Poziom 13  
    Mi dokładniej chodzi o to, że przy gazie jest abonament plus opłata przesyłowa stała, obecnie płacę za to 44zł, jak odpadnie piecyk, będzie wynosić 22zł plus dodatkowo zużycie gazu przez płytę gazową. Jak założę indukcje to rozwiążę umowę z PGNiG-e, więc opłata 22zł odpadnie plus opłata za sam zużyty gaz.
    Tak więc chodzi mi o to czy używanie indukcji będzie tańsze, droższe czy porównywalne.
    Płyta używana jest codziennie przez 3 dorosłe osoby, codziennie obiad dla wszystkich, w weekendy dla 6 osób obiad. Codziennie używamy gazu do gotowania wody ponieważ wychodzi to taniej jak czajnik elektryczny.
  • #7 10050013
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Całe życie gotowałem na gazie i nie unikałem elektrycznych ceramicznych. Po wprowadzce do nowego mieszkania okazało się, że nie mogę mieć gazówki bo jest aneks, a do gazu musi być pomieszczenie zamknięte czy jakoś tak. Kupiłem indukcję i juz więcej jej na nic nie zamienię.
    PLUSY
    - płaska powierzchnia - bierzesz ścierę i po całości jednym ruchem
    - nie przypala sie za dużo
    - masz dużo "biegów" - mozliwość regulacji temp. niedostępne przy ceramicznej,gazie
    - szybkość nagrzewania

MINUSY
    - trochę droższa od reszty na starcie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa koszty użytkowania płyty gazowej, elektrycznej oraz indukcyjnej 230V w kontekście likwidacji piecyków gazowych w mieszkaniu. W odpowiedziach podkreślono, że płyty indukcyjne charakteryzują się wyższą sprawnością w porównaniu do tradycyjnych grzałek, co może wpłynąć na niższe koszty eksploatacji, zwłaszcza przy intensywnym gotowaniu. Użytkownik zauważa, że przy gazie ponosi stałe opłaty abonamentowe, które mogą być eliminowane przy przejściu na indukcję. Wskazano również na zalety indukcji, takie jak łatwość czyszczenia, szybkie nagrzewanie oraz precyzyjna regulacja temperatury, mimo wyższych kosztów początkowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA