logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór wzmacniacza do głośnika 300W i potrzebne kable audio

Kinko 04 Gru 2004 10:34 1728 15
REKLAMA
  • #1 1035169
    Kinko
    Poziom 12  
    Tak jak napisałem w temacie jestem amatorem Audio .
    Chciałem się zapytać o podstawowe rzeczy ; jeśli bede miał głośnik 300wat to jaki bedzie musiał być wzmacniacz??Ile bedzie kosztował?? Jakie kable są potrzebne do połączenia Wzmacniacza + Głośnika ??

Z góry dziękuje za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1035296
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    pisz do mnie na ggg ja mnie nie mam to zaostawiaj widomosci na gg i nie zakładaj nowych tematów dla takiego czegoś co napisałeś albo jak kuz to zadawaj konkretne pytania ale wal na gg do mnie napewno ci pomogę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1035381
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Następnym razem nie pisz takich postów w Audio bo jest to forum o naprawie fabrycznego sprzętu. Po pierwsze musisz konkretnie zadać pytanie. Głośnik 300W ale do czego będziesz go używać?? Jaka jest jego impedancja 4Ω czy 8Ω. Będzie pracować w jakiejś kolumnie czy może subwoofer?? Nagłaśniać chcesz własny pokój czy może jakąś większą sale?? Jaka to jest moc 300W maxymalna czy RMS tego głośnika?? Moc wzmacniacza z reguły powinna być mniejsza od mocy głośnika, aby za szybko nie "zajechać" głośnika. Przewody łączące wzmacniacz z kolumnom grube-płyną przez nie znaczne prądy- najlepiej miedź beztlenowa. Koszty zależy czy wzmacniacz będziesz robić sam no i oczywiście na czym(tranzystor-bipolarny, unipolarny- lampa, scalak) czy kupisz fabryczny wzmacniacz. Podaj więcej szczegółów. Najlepiej pisz na gg albo na PW.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 1035836
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    kabel do 300 wat rms stknie zwykły sieciowy 2x3mm albo 2x4mm nie trzeba żadnej tam miedzi bezbzdurnej przy takiej mocy raczej nie bedzie ważne ze może 5-10 wat w porywach zostanie na kablu przy fullu a można troche kasy zaoszczęsdzić

i więcej konkretów
  • #5 1036185
    Kinko
    Poziom 12  
    Ale mi chodz o to , że bedzie jedna kolumna :
    Typ membrany :

- Piankowa

Typ kosza :

- Stalowy

Rodzaj zawieszenia :

- Gumowe

Średnica cewki :

- 39 mm

Średnica głośników niskotonowych :

- 16.5 cm
    Rodzaj tweeterów :

- piezo

Impendancja :

- 4 ohm

Pasmo przenoszenia :

- ( 60 - 22.000 Hz )

Skuteczność

- 94 dB

Wymiary jednej kolumny Szer x Wys x Głęb :

- ( 38cm x 24cm x 17cm )

Moc muzyczna :

- 1200 Watt

Moc znamionowa :

- 300 RMS

I do tego jaki ma być wzmacniacz ?? Wystarczy 100Wat czy lepiej 150 czy 200?
  • Pomocny post
    #6 1036323
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Ile będzie takich głośników w jednej kolumnie ? Ja bym dał nie więcej niż 60W mocy wzmacniacza na jeden taki głośnik, a to i tak może się okazać za dużo, bo wydaje mi się że moc jest sporo zawyżona. Podaj firmę głośnika.
  • Pomocny post
    #7 1036371
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Ptolek napisał:
    ? Ja bym dał nie więcej niż 60W

i tu sie myslisz ..niektore głosniki maja małą moc znamionowa a duza szytowa co zreszta kazdy glosnik ma jak by sie uprzec .. jesli to alpierd (alphard ) to bym sie zgodził ze zawyzony
  • #8 1036647
    Kinko
    Poziom 12  
    Kolumna ta jest firmy Fussion , model BB 100 GL
  • REKLAMA
  • #9 1037180
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Nie jest to zbyt dobra konstrukcja szczegolnie ze kopułki sa piezzo. http://www.elektroland.com.pl/product_info.php?products_id=352

nie dałbym więcej niż 50-60 Wat aczkolwiek mogłem zawyżyc (w góre).

jeszcze nie widziałem 16,5 cm głośnika , który by dał z siebie 300Wat mocy do tego 94dB przy 1W... Do tego w tym przedziale cenowym , Nie wiem czy byś kupił za tą samą gotówke samych głośników tonsila bez obudowy, które raczej przy 60 Watach (30Wat nominalnej) pracują mało bezpiecznie.

Po pierwsze obie moce sa przesadzone, po drugie skutecznośc na moje oko 8-10 dB mniejsza (84-86db) no góra 88dB i to jest przeciętna skuteczność dla basowców 6,5cala z przedziału od 30 do 300 złoty za przetwornik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 1037465
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Kinko przykro to powiedzieć ale wybrałeś najgoersze co tylko można było wziąść.Jak mniemam brałeś po wyglądzie teraz są tego skutki.

Wzmacniacz do tego max 40W dla 4R bo je zajedziesz na amen. Parametry to to ma z kosmosu. Kolega miał coś podobnego tylko kupił z auchana i niestety "zepsuły" sie pod WS354 który ma 30W sin. Niestety.
  • #11 1038460
    Kinko
    Poziom 12  
    Właśnie dlatego istniej te forum i przed zakupem spytałem sie Was :P
    To może niech ktoś mi wskaże jakieś dobre firmy??
  • #13 1041015
    Kinko
    Poziom 12  
    Hmmm fanie by było gdy bym umiał coś takiego zbudować...
  • Pomocny post
    #14 1041068
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Kinko jeśli umiesz posługiwać się lutownicą to napewno sobie poradzisz. Zamów gotowy kit w AVT i po prostu go polutuj. Zadnej filozofii podczas uruchamiania tej końcówki nie ma. Najlepiej gdyby byl to AVT-290 jest oparty o aplikacje producenta. W AVT-2153 dodane są już układy Mute i Stby z którymi wielu elektroników mialo problemy;] wystarczy przejzec forum i sprawdzic ilość postów z zapytaniem "dlaczego TDA7294 nie dziala". Więc proponuje zamówić w AVT kit o oznaczeniu AVT-290 i do dzieła. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #15 1041268
    Kinko
    Poziom 12  
    Ale mi nie chodz o wzmacniacz .... Chodziło mi o głośniki
    Sry za nie domówienie
  • Pomocny post
    #16 1041285
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    kilknij na link http://sklep.avt.com.pl/ i tam znajdziesz jakies kity do montarzu i są nawet takie już gotowe złożone ale znacznie droższe, cośmi się wydaje że ten kit AVT-290 to już wtcofali z produkcji bo nie ma go w sklepie AVT ale mozesz zbudować sobie AVT-2153 chociaż przyznaję jest trudniejszy sam z nim miałem problemy i nie ukończyłem go leży w piwnicy i zarasta kurzem bo przez przypadek spaliłem końcówkę mocy juz buduję inny :)

pozdrawiam

nelik1987

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wzmacniacza do głośnika o mocy 300W RMS i odpowiednich kabli audio. Kluczowe parametry głośnika to impedancja 4Ω, moc muzyczna 1200W, skuteczność 94 dB oraz średnica głośnika niskotonowego 16,5 cm. Uczestnicy podkreślają, że podane parametry są prawdopodobnie zawyżone, a rzeczywista moc znamionowa i skuteczność są niższe. Zaleca się stosowanie wzmacniacza o mocy nieprzekraczającej 40-60W dla takiego głośnika, aby uniknąć uszkodzenia. Co do kabli, wystarczające są przewody o przekroju 2x3 mm² lub 2x4 mm² wykonane z miedzi beztlenowej, bez konieczności stosowania specjalistycznych materiałów. Wzmacniacz można kupić gotowy lub zbudować samodzielnie, np. na układzie TDA7294, dostępny w formie zestawu do montażu (np. AVT-290 lub AVT-2153). Wskazano, że kolumna Fussion BB 100 GL z piezo kopułkami nie jest konstrukcją wysokiej jakości, co wpływa na dobór wzmacniacza i oczekiwaną moc. Zalecane jest stosowanie wzmacniaczy o mocy dostosowanej do realnych parametrów głośnika, a nie do deklarowanych wartości marketingowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA