logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil GD 16/20 8 Ohm – czy warto i jak samodzielnie naprawić spalone głośniki?

szuwal216 21 Paź 2011 15:54 917 3
REKLAMA
  • #1 10050433
    szuwal216
    Poziom 2  
    Witam ostatnio znalazłem stare głośniki na strychu i dowiedziałem się ze są spalone łatwo samemu je naprawić i czy w ogóle warto ? Głośniki to tonsil gd 16/20 8 Ohm.

3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    Kosz.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #2 10050534
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Są one na zawieszeniu tekstylnym więc co najmniej nie będzie łatwo, zawieszenia nie da się oderwać bez jego uszkodzenia, a znalezienie takiego zawieszenia jest prawie nie możliwe. Można niby założyć zwykłą piankę, ale zmieni to parametry głośnika, przy wymianie cewki ciężko też nie uszkodzić membrany, ten głośnik ma bardzo małą cewkę, do tego trzeba nową cewkę umieć wycentrować, ustawić na odpowiedniej wysokości, jeśli kolega nie ma doświadczenia w naprawie głośników, radzę sobie odpuścić lub oddać głośnik do specjalisty, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 10051174
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1726
    Zawieszeń do GD 16/25 (identyczne jak w GD 16/20) zacząłem szukać ponad dwa lata temu i już straciłem nadzieję na ich zdobycie.
    Sprawdź (przemierz) cewki. Jeśli są uszkodzone, to naprawa tych głośników będzie nieopłacalna. Jeśli cewki są sprawne a membrany nie uszkodzone, to możesz założyć zawieszenia piankowe. Sam chyba tak zrobię, jednak szkoda że oryginalne zawieszenia są niedostępne, bo chciałem kolumny ZGP 25-8-569 przywrócić do pierwotnego stanu.
    Na forum i w sieci, znajdziesz sporo materiału dotyczącego regeneracji głośników.

Pozdrawiam.
  • #4 10051231
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Kolega nawet w nazwie tematu napisał że głośniki są spalone, więc dlatego właśnie według mnie ich naprawa jest po prostu, nieopłacalna.
REKLAMA