Po mojemu to najlepiej i najtaniej:
2 x STX PA 200 active i statywy
i mixer pokroju Behringer Xenyx 802.
Co do mikrofonu to ktoś inny niech się wypowie.
Po mojemu to najlepiej i najtaniej:
2 x STX PA 200 active i statywy
i mixer pokroju Behringer Xenyx 802.
Co do mikrofonu to ktoś inny niech się wypowie.
2x ? To ma się zmieścić w mównicy w środku. Czyli na tyle wąskie by można było w nią wmontować.
Ale dzięki za odp - przyda się jako opcja na przyszłość
Po co zaraz powermixer czy wogóle mikser?
Wystarczy nieduża kolumna aktywna. Zazwyczaj jest wyposażona w wejście mikrofonowe z regulacją wzmocnienia i barwy tonu. Do nagłaśniania niedużej sali w zupełności wystarczy np. RHSound model RHA-10/2/200P lub RHA-8/2/150P (bez regulacji barwy tonu).
Po co zaraz powermixer czy wogóle mikser?
Wystarczy nieduża kolumna aktywna. Zazwyczaj jest wyposażona w wejście mikrofonowe z regulacją wzmocnienia i barwy tonu. Do nagłaśniania niedużej sali w zupełności wystarczy np. RHSound model RHA-10/2/200P lub RHA-8/2/150P (bez regulacji barwy tonu).
Tak, to też jest wyjście i zastanawiałem się nad nim. Wymiary: RHA-8/2/150P są na granicy użycia. Mimo wszystko prosiłbym o jakieś rady odnośnie osobnego urzadzenia do którego mógłbym podłączyć kolumnę/głośnik.
Mój problem polega na tym że nie wiem jak takie urządzenie nazwać więc wymyślam miksery i pawermiksery:-(
Więc może zadam dodatkowe pytania co pozwoli mi bardziej ogarnąć temat \
1. Co jest potrzebne do uruchomienia nagłośnienia w mównicy? Mikrofon>przedwzmacniacz>wzmacniacz>kolumna?
2. Czy istnieją małych rozmiarów urządzenia które łączą w sobie przedwzmacniacz i wzmacniacz i są stosunkowo tanie? Wystarczą w nim 2 potencjometry - głośność/barwa. No i jak nazwać takie urzadzenie - bo już się gubię.
3. W "wypasionych" mównicach jest coś takiego http://www.podiumsdirect.com/images/100WLS_AmpPanel.jpg Drogie i spełniające wszystkie kryteria niezłego nagłośnienia. Jest tam odbiornik bezprzewodowy który można sobie darować.
Są jakieś tańsze odpowiedniki takiego urządzenia?
Umieszczenie kolumny/głośników w mównicy ma sens tylko w wypadku, gdy mównica znajduje się na podwyższeniu/scenie. Dźwięk z głośników zamontowanych w mównicy, która umieszczone będzie na poziomie podłogi, trafi tylko do pierwszych rzędów słuchaczy.
Jak pisze kolega AnTech, wystarczy aktywna kolumna z przedwzmacniaczem mikrofonowym o mocy 50-100W.
http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i5023,behringer,behringer-eurolive-b208d.html
Umieszczenie kolumny/głośników w mównicy ma sens tylko w wypadku, gdy mównica znajduje się na podwyższeniu/scenie. Dźwięk z głośników zamontowanych w mównicy, która umieszczone będzie na poziomie podłogi, trafi tylko do pierwszych rzędów słuchaczy.
Wbudowanie nagłośnienia w mównicę jest konieczne. Mównica jest mobilna i przewożona ma być jako jeden element. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń takiego rozwiazania ale nie ma wyjscia.
Nikt do tej pory nie zwrócił uwagi na istotną przeszkodę w takim "zespoleniu" w jedną całość - sprzężenie mechaniczne - drgania z głośnika będą się przenosić na podstawę (statyw) mikrofonu...Bardzo niesprzyjająca okoliczność...
20-60 osób i wymagane wsparcie? Na dobrą sprawę to przecież niewielka klasa w szkole (za moich czasów w mojej klasie było 43 uczniów) - można sobie poradzić i bez ... ?
Tylko że ta mównica Ma Mieć Nagłośnienie. Taki wymóg.
Idea jest nonsensowna. Równie dobrze prezenter może posługiwać się "szczekaczką" jaką znasz pewnie z filmów policyjnych. Nie da się zrealizować dobrze nagłośnienia nie oddalając i nie separując mikrofonu od głośników. Statyw + aktywna kolumna a nie wymyślać czegoś co nie może dobrze działać.
Koledzy dobrze podpowiadali, by wsiąść niedrogą kolumną aktywną, np:
http://stx.pl/pa-200-4-fr-active.html Brzmieniem stoi naprawdę nieźle, SPL nie powala, ale do gadania wystarczy.
Do tego podłączysz ten mikrofon co dałeś linka i będzie działać poprawnie.
Weź tylko jeden drobiazg pod uwagę, że będziesz musiał regularnie wymieniać baterie w mikrofonie.
Jeżeli kolumna będzie montowana na stałe do mównicy, warto by pomyśleć o mocowaniu elastycznym, zmniejszającym drgania. Są fajne mocowania mikrofonu robione przez firmę JTS:
Gniazdo osadzone jest na gumie. Takie rozwiązanie świetnie tłumi drgania z pulpitu. Np położenie książki, pisanie na klawiaturze itp. Faktycznie przykręcenie mikrofonu na sztywno poważnie zwiększa ryzyko sprzężeń.
Tylko przy takim uchwycie musiał byś zadbać o zasilanie mikrofonu elektretowego, lub zastosować dynamiczny, np:
http://www.matson.pl/Mikrofon_dynamiczny_gesia_szyja_DMG_700-198.html z którym będziesz miał mniej problemów z podłączeniem - właśnie ze względu na brak potrzeby zasilania.
Przy dobrej sali można i bez nagłośnieniach. Jak chodziłem na studia, to najczęściej wykładowcy mówili bez wsparcia do nieraz ponad 150 osób i jakoś się dało. Ale to wymaga też wsparcia z drugiej strony, czyli ciszy publiki. A niestety z tym jest teraz coraz gorzej.
Co do mocowania mikrofonu bardzo cenna wskazówka, dzięki no i kolumna też nieźle wymiarowo stoi! No i cenowo też nieźle.
Ale zastanawia mnie jedno, dlaczego nikt nie chce mi odpowiedzieć na pytanie które zadałem wcześniej- nie raz zresztą chyba:
Co to za urządzenie??? http://www.oppictures.com/singleimages/400/APLSW250OK30_1_1.JPG Wzmacniacz? Wzmacniacz z przedwzmacniaczem? Mikser? - jak to się nazywa i gdzie tego szukać?
Ciężko powiedzieć, bo za słabe zdjęcie.
Przypuszczam że wzmacniacz z jakimś mikserkiem i/lub selektorem.
wpisz sobie w jakimś portalu aukcyjnym "wzmacniacz karaoke" i przeglądnij ofertę. Mógłbyś zbudować sobie mównicę w oparciu o taki wzmacniacz, jakąś kolumnę szerokopasmową i mikrofon. W tym wypadku raczej dynamiczny mikrofon wchodzi w grę, albo jakiś z własnym zasilaniem.
✨ Użytkownik poszukuje taniego rozwiązania do nagłośnienia mównicy dla sali o pojemności 30-60 osób, mając jedynie mikrofon. W odpowiedziach sugerowane są różne konfiguracje, w tym użycie aktywnych kolumn głośnikowych, takich jak STX PA 200, RHSound RHA-10/2/200P oraz Behringer Eurolive B208D. Wskazano również na możliwość zastosowania powermiksera, ale podkreślono, że wystarczy mała kolumna aktywna z wejściem mikrofonowym. Użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące niezbędnych komponentów do uruchomienia nagłośnienia oraz poszukiwał urządzenia łączącego przedwzmacniacz i wzmacniacz. Wskazano na problemy związane z umiejscowieniem głośników w mównicy oraz na konieczność stosowania elastycznych mocowań mikrofonu, aby zminimalizować drgania. Wygenerowane przez model językowy.