logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica Dynamic System - świeci dioda GOTOWA, nie startuje pranie

plucien 04 Gru 2004 15:53 23497 16
REKLAMA
  • #1 1035824
    plucien
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

posiadam od kilku lat praleczkę Amica (nie wiem jaki model, na obudowie napisae Dynamic System...)

od wczoraj mam pewiem problem, moja mama włączyła pranie, po chwili ustawiła pralkę na 0, dołożyła kilka rzeczy, zamknęła bemben, włączyła ponownie pralkę... i już nic nie działa...
    świeci się tylko dioda GOTOWA, gdy naciśnie się przycisk START, dioda raz mignie i powownie się zapala, potem już na nic nie reaguje dopóki pralki z prądu się nie wyłączy...

w ogóle nie włacza się pranie, nic się nie dzieje, świeci się światełko GOTOWE... inne funkcje da się włączyć, wszystkie przyciski działają, ale pralka nie chce odburzyć... :/

co ciekawe, od jakiegoś czasu, jeszcze jak pralka prała, światełko GOTOWA migało podczas prania co jakiś czas...

może ktoś z Was wie, gdzie znaleźć instrukcję, oryginalna zaginęła gdzieś przy przeprowadzce... :/

słyszałem coś o restartowaniu takich pralek, ale jak to zrobić?

pozdrawiam i liczę na Wasza pomoc :) pranie czeka ;)))
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1035878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 1035884
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 1035912
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 1035989
    Maniekd
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam!
    Spotkałem się z podobnym problemem ale wtedy padł triak na płycie odpowiedzialny za zawór Jetsystemu można popatrzeć na płytę może będzie coś widać u mnie po wymianie tego triaka pomogło .Pozdrawiam !
  • #6 1036004
    reperator
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Witam. Jeśli praleczka miga w czasie prania i je kończy to może być coś z grzaniem ale musisz policzyć te mignięcia. Jeśli miga 5 razy to jest problemz grzaniem, najprawdopodobniej uszkodzona grzałka. A wejść w test serwisowy musisz wejśc aby ją odblokować. W pralkach Amica takie blokowanie się to normalka. Pozdrowienia.
  • #7 1037094
    plucien
    Poziom 10  
    ok :) pomogło, jesteście super ;))))))))

jak zacznie migać GOTOWA to dam znać ile razy miga ;)

pozdrawiam serdecznie!
    :)))))
  • #8 1037427
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 1037654
    plucien
    Poziom 10  
    miga 5 razy...
    pik pik pik pik pik... przerwa :)

co się dzieje?

pozdrawiam
  • #10 1038167
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 1038261
    plucien
    Poziom 10  
    ok, ale co mi po tym? mam ją sobie sam wymienić? :) dam radę? :))))))
    dodam, że pralkę naprawiam pierwszy raz w zyciu :P
  • #12 1038281
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 1140913
    kholub
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Cytat:
    To normalka!!! Spróbuj zrobić tak:
    1. Trzymasz przycisk start (w tym czasie pokrętło ustawiasz na "7").
    2. Zacznie migać lampka "gotowa". Nie puszczając przycisku start przełączasz na "8".
    3. Zwalniasz przycisk start. Zmienia się w tym czasie kombinacja diod.
    4. Wracasz z powrotem do "1" i czekasz na zmianę kombinacji diod.
    5. Wciskasz start. Powinny palić się trzy diody naraz (gotowa, pracuje, koniec).
    6. Po kolei przesuwasz pokrętło na "2" wciskasz start, "3" wciskasz start, "4" wciskasz start.....itd do programu "15".

Powinno pomóc!!

Pozdrawiam.

No dobra miałem to samo. Nawet wezwałem gościa, bo nie miałem czasu żeby się w to bawić, ale jak mi zaśpiewał, że naprawa będzie kosztować 250 to wziąłem sprawy we własne ręce :).
    Co się tało? W jakiś tryb serwisowy ta pralka weszła? Dlaczego? czy jeszcze są jakieś takie tajniki w tej pralce?
    No w życiu bym na to nie wpadł. "Wciśnij 1, stań na lewj nodze, złap za prawe ucho, spluń przez lewe ramie, wciśnij start.." hehehe
  • #14 1142386
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    kholub napisał:

No dobra miałem to samo. Nawet wezwałem gościa, bo nie miałem czasu żeby się w to bawić, ale jak mi zaśpiewał, że naprawa będzie kosztować 250 to wziąłem sprawy we własne ręce :).
    Co się tało? W jakiś tryb serwisowy ta pralka weszła? Dlaczego? czy jeszcze są jakieś takie tajniki w tej pralce?
    No w życiu bym na to nie wpadł. "Wciśnij 1, stań na lewj nodze, złap za prawe ucho, spluń przez lewe ramie, wciśnij start.." hehehe

Czytalem kilka razy i nadal nie wiem: o co Ci chodzi? Chaos totalny
  • #15 1142939
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 1143664
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 3832802
    smalczyk
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    witam
    również miałem problem z ta pralka, wystarczylo wejsc w ten tryb serwisowy, ale wczesniej o tym nie wiedziałem wiec poszedłem do serwisu, powiedzieli ze w module padł mikroprocesor i 360 zł bedzie kosztował nowy:D..paranoja.. dzieki tej stronce nic mnie to nie kosztowało, ale pewnie 1000 innych osób tak..
    pozdrawiam i dzieki,,

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica z serii Dynamic System nie uruchamia programu prania, mimo że świeci się dioda "GOTOWA" i przycisk START reaguje tylko krótkim miganiem diody. Problem pojawił się po przerwaniu i ponownym uruchomieniu prania. W trakcie prania dioda "GOTOWA" migała nieregularnie, co może wskazywać na błąd. Rozwiązaniem okazało się wejście w tryb serwisowy poprzez specjalną procedurę z pokrętłem i przyciskiem START, co pozwala na diagnostykę i odblokowanie pralki. Miganie diody "GOTOWA" pięć razy sygnalizuje problem z grzałką (przerwa w obwodzie), co powoduje brak podgrzewania wody. Zalecane jest sprawdzenie grzałki miernikiem (około 27 Ω oporu) i ewentualna wymiana. Inne możliwe przyczyny to uszkodzony triak na płycie sterującej lub mikroprocesor, jednak naprawa elektroniki może być kosztowna i wymagać fachowej pomocy. Wskazano, że blokada drzwi raczej nie jest przyczyną, gdyż wtedy świeciłyby inne diody sygnalizujące błąd. Użytkownicy podkreślają, że pralki Amica często blokują się i wymagają resetu przez tryb serwisowy. Instrukcje serwisowe można znaleźć w internecie, gdy oryginalna instrukcja zaginęła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA