logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć tworzyć własne układy elektroniczne jako elektro-mechanik?

nunek3 23 Paź 2011 21:57 9238 24
REKLAMA
  • #1 10058909
    nunek3
    Poziom 9  
    Wiatm wszystkich

Jestem nowy więc zapytam. Od czego można zacząć przygodę z elektroniką ponieważ jestem elektro-mechanikiem i co nieco wiem na temat elektroniki chciałbym to rozwinąć do takiego stopnia, żeby samodzielnie tworzyć płytki jakieś układy itp.

Mam kilka pomysłów co chciałbym zrobić ale uważam, że to zbyt głębokie wody jak na początek a nie chce kopiować bezmyślnie czyiś pomysłów

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10058924
    maniek1818
    Poziom 22  
    Ocena: 260
    nunek3 napisał:
    Mam kilka pomysłów co chciałbym zrobić ale uważam, że to zbyt głębokie wody jak na początek

Ile kolega ma lat?
    nunek3 napisał:
    Od czego można zacząć przygodę z elektroniką ponieważ jestem elektro-mechanikiem

Proponuję jakieś sterowanie silniczkami. Tylko nie wiem o jak zaawansowane pomysły chodzi koledze.
  • REKLAMA
  • #3 10059200
    nunek3
    Poziom 9  
    Lat 27 (skończone). Jeśli chodzi o pomysły to coś w kierunku automatyka, sterowania, inteligentne domy itp. Ja wiem, że co poniektórzy powiedzą zaraz, że to koszta, że to drogie i dużo czasu w wiśle upłynie zanim się nauczysz robić płytek ( projektować i trawić ) ale ja odpowiem, że mi się nie spieszy i, że w tym kierunku pracuje więc mam motywacje

Myślałem zrobić sterownik do podlewania ( taki żeby rozumieć co jest do czego i czemu jest tak a nie inaczej )
  • #4 10059234
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    nunek3 napisał:
    Od czego zacząć przygodę z elektroniką

Od przeczytania istniejących tematów na elektrodzie o takim samym bądź zbliżonym tytule gdzie już wszystko napisano.
  • #5 10067048
    nunek3
    Poziom 9  
    Gdyby było to takie łatwe to sam bym to zrobił ale chyba opcja szukaj na forum zbytnio mnie nie lubi.
  • #6 10067095
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Ja na Twoim miejscu zaczął bym od kupna naj tańszego miernika uniwersalnego (10 - 15zł ) dobrze by było aby miał buzzer.
    Następnie, na bazie starego zasilacza wtyczkowego wykonał bym zasilacz np. 12V, o wydajności prądowej max 0,5A ( parametry zależne od transformatora sieciowego ). Dlaczego przeróbka ? bo stare zasilacze przeważnie nie posiadały stabilizacji napięcia.
    Zbudowanie prostego kontrolera do podlewania nie jest takie łatwe jak się wydaje, prosty układ oparty na napięciu stałym do kontroli wilgotności popracuje bardzo krótko ( parę dni ) aż się elektrody nie pokryją nalotem ( elektroliza ).
    Pozdrawiam. Stefan zapraszam na GG
  • REKLAMA
  • #7 10067098
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Ocena: 43
    Po samej szkole to nic nie umiesz, wiem, skończyłem zawodówkę jako elektromechanik-mechatronik i nic, poszedłem wiec do technikum na kierunek mechanik i nadal tylko sucha teoria, skończyłem szkołę z dyplomem i nudy :/ wiec teraz chodzę na studia...
    I mogę na tej podstawie powiedzieć ze sama szkołą nie nauczy cię dosłownie niczego, zabierze ci tylko lata życia.
    Jeżeli chcesz się zajmować elektroniką, najpierw przestudiuj literaturę w zakresie oznaczeń, jak już będziesz wiedział że to jest kondensator a tamto rezystor... Kup w elektronicznym zestaw do samodzielnego montażu, jeden, drugi ....5ty - podszkolisz dzięki temu wiedzę i umiejętności. Później zbuduj coś samemu czerpiąc schemat z elektrody. Chodzi mi tutaj o wprawienie, bo gdy się wprawisz to będziesz mógł połączyć na jednej płytce PCB kilka pomysłów i zrobić coś nowego :)
  • #8 10067933
    BackToBack
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Przedmówcy mają rację. Nauka w szkole czy na studiach, z książek pomoże jedynie Tobie na podejście teoretyczne a nie praktyczne. Posiadam dyplom technika elektronika, studiuje na Polibudzie i jakoś żadnych plusów nie widzę - zgadzam się również z Krzysiek99 - "szkoła nie nauczy Cie dosłownie niczego, zabierze Ci tylko lata życia".

Proponowałbym czytanie elektrody i czasopism bezpośrednio związanych z elektroniką. Dzięki temu na pewno znajdziesz dużo przykładów i projektów do samodzielnego montażu i w momencie kiedy nie będziesz rozumiał zasady działania - douczasz się literaturą. Dodatkowo proponuję przeglądać noty katalogowe elementów. Moim zdaniem chyba najlepsze rozwiązanie.
  • #9 10069094
    nunek3
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedz.

Właśnie o to chodzi, że puki co nie mam pojęcia co do czego a najgorsze czemu tak a nie inaczej. Nie rozumiem też połowy nazewnictwa a jak kupuję EDW lub EP to się załamuje i dołuję tym, że nic nie kumam. Czytam fora i przeglądam strony ( polecam stronę dzikie.net ) ale brakuje mi działu gdzie bedzie wszystko w jednym miejscu podpięte i uzupełniane żeby podobni jak Ja nie mieli takich problemów.

Co do książek co polecacie żeby można było zaczerpnąć w/w nazewnictwa oraz określeń

Pozdrawiam
    Arek
  • #10 10069250
    maniek1818
    Poziom 22  
    Ocena: 260
    nunek3 napisał:
    Co do książek co polecacie żeby można było zaczerpnąć w/w nazewnictwa oraz określeń

http://ep.com.pl/archiwum.html - tutaj znajdziesz wiele kursów, za free.
  • #11 10069257
    irekmszyca
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Poszukaj może starych książek.Kiedyś była świetna książka Janusza Wojciechowskiego p.t.Elektronika ależ to bardzo proste.Świetna!Świat poszedł trochę do przodu,tak,że może oznaczenia czy typy części się zmieniły,ale sens pozostał.Napisana bardzo przystępnie,w formie pogadanek i przy każdym temacie jakieś doświadczenie a na koniec najprostsze układy.Poza tym może tu:http://www.eres.alpha.pl/elektronika/articles.php
  • #12 10069437
    ziordol
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o płytki i tworzenie układów to po zawodówce ciężko będzie podnieść samodzielnie umiejętności do odpowiedniego poziomu. Ja bym ci proponował zabawę ze sterownikami PLC. Jeśli złapiesz podstawy to później sam zaczniesz tworzyć coraz bardziej skomplikowane układy. Bardzo polecam.
  • #13 10071101
    nunek3
    Poziom 9  
    Co do tego co napisał kolega wyżej to super sprawa przy podobnych sterownikach pracuje. Niestety przeglądając google i sklepy które oferują sterowniki PLC to troszkę przeraża mnie cena zakupu chyba, że są i tańsze
  • #14 10071361
    BackToBack
    Poziom 11  
    nunek3 napisał:
    Co do tego co napisał kolega wyżej to super sprawa przy podobnych sterownikach pracuje. Niestety przeglądając google i sklepy które oferują sterowniki PLC to troszkę przeraża mnie cena zakupu chyba, że są i tańsze

Na znanym portalu aukcyjnym możesz wyciągnąć teraz Siemens'owskie LOGO za 200zł + wysyłka.
  • #15 10071551
    nunch
    Poziom 12  
    Proponuję zacząć od końca czyli od elektroniki cyfrowej. Dokładniej od programowania w BASCOM
    Skoro mówisz, że wiesz co nieco o elektronice to posiadasz już jakąś wiedzę teoretyczną, którą później rozwijasz.

Na początek skompletuj zestaw:
    Podstawowe zaplecze do nauki, I:
    - "Programator + mikrokontroler"(najlepiej AVR, jakiś ATtiny2313 albo Atmega8).
    Tutaj koszty są różne. Najtaniej sam procesor + prosty programator(znajdziesz na elektrodzie).
    Jeśli masz więcej kasy, bierz płytkę testową. W pakiecie masz programator, procesor oraz gotowy układ + książkę z kursem. Nie musisz kupować dodatkoych części, bo wszystko czego potrzebujesz na początek już masz. Koszt ok.200-300zł.

Przydatne dodatki II:
    - Płytka stykowa (budowa na szybko układów bez konieczności lutowania. Wygoda i uniwersalność przy niewielkich kosztach. Najmniejszą (690pól) można dostać za ok. 5zł)
    - Diody LED, parę popularnych rezystorów (100,1k,10k,itd..) + potencjometry, kondensatorki elektrolityczne. Kosztują grosze
    - Wyświetlacz segmentowy + kwarc.(4zł?) do wyświetlania wyniku i dokładnego odmierzania czasu. Opcjonalnie LCD, ale to już większy koszt.
    - Zworki i kabelki do łączenia.
    - tranzystory np. BC547 + ew.jakieś większej mocy np. BD237(do podłączenia jakiejś mocniejszej diody albo silniczka)
    - Cyfrowy czujnik podczerwieni i temperatury.

Przy tym zestawie masz zaplecze do tworzenia coraz bardziej zaawansowanych układów. Zaczynając od prostego sterowania diodą poprzez wykorzystywanie tranzystorów i sterowanie pilotem po coś bardziej zaawansowanego.
    Bardzo dobra droga szczególnie jeśli jesteś zainteresowany automatyką i inteligentnymi budynkami. Masz możliwość elastycznego rozbudowywania i dokonywania zmian i ulepszeń. A zasadnicza część układu mieści się w jednej "kości i kodzie binarnym" :) nie wspominając, że jest bardziej praktyczniejsza i coraz szerzej stosowana.
    Może elektronika analogowa więcej uczy o samych zasadach elektrotechnicznych, ale tutaj łatwiej i szybciej się uczysz co przekłada się na efektywność.

W archiwum Edw znajdziesz artykuły o tranzystorach. Prenumerata i czytanie takich czasopism też pomaga, bo są na bieżąco z tym co się dzieje w elektronice.
    Polecam też przeczytać jakąś książkę o Wzmacniaczach operacyjnych, a tak ogólnie to uzupełnić teorię pozycją "Elektronika" - John Watson

Według mnie jest to najszybsza droga do nauki i tworzenia układów. Kwestia tylko czy kogoś interesuje programowanie.
  • #16 10071618
    nunek3
    Poziom 9  
    Właśnie mnie interesuje programowanie ponieważ zamierzam w przyszłości stawiać dom a skoro pracuje przy inteligentnych budynkach ( BMS ) to warto by było zrobić coś takiego we własnym lokum. Ostatnio czytałem o systemie FIBARO bardzo ciekawe rozwiązanie i dosyć łatwe w instalacji ponieważ wykorzystuje istniejącą instalacje bez potrzeby modernizacji.

Właśnie stworzenie czegoś podobnego ( z uwzględnieniem kosztów ) by mnie interesowało ale wiadomo, żeby coś takiego zrobić trzeba mieć pojecie czemu tak a nie inaczej a nie bezmyślnie kopiować czyjeś pomysły.

I w tym kierunku chce iść
  • #17 10103571
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    Szokujące stwierdzenie.
    BackToBack napisał:
    Przedmówcy mają rację. Nauka w szkole czy na studiach, z książek pomoże jedynie Tobie na podejście teoretyczne a nie praktyczne. Posiadam dyplom technika elektronika, studiuje na Polibudzie i jakoś żadnych plusów nie widzę - zgadzam się również z Krzysiek99 - "szkoła nie nauczy Cie dosłownie niczego, zabierze Ci tylko lata życia".

Aby rozumieć o czym się czyta w literaturze technicznej niezbędna jest wiedza teoretyczna (matematyka, fizyka, elektrotechnika a nawet chemia). Jest to podbudowa do nauki elektroniki. Bez niej nie rodzą się fachowcy lecz "fahofcy".
    Zgadzam się co do jednego: szkoła nie da wiedzy praktycznej. Takową należy samemu zgłębiać a do tego potrzebna jest wewnętrzna motywacja (chęci poznawcze, odkrywcze) i pasja. Zaczynając w młodym wieku od zmontowania prostego "układzika" nabywamy postępujących umiejętności. Zaczyna to wciągać. Kiedyś zaczynamy "dotykać" złożonej technologii. Rozwijamy się zawodowo.
    Jeśli ktoś uważa że jakoś "przemęczy" szkolę nic z siebie nie dając to na pewno straci lata całe.
  • #18 10105163
    nunek3
    Poziom 9  
    Co do tego co napisał kolega wyżej to troszkę dziwnie się poczułem, czemu... już wyjaśniam

Ponieważ mam 27 lat kolega mój z pracy ma 35 i we dwóch zaczynamy dopiero przygodę z elektronika. Zafascynowała nas myśl stworzenia czegoś samemu co będzie działać według naszych wytycznych, nie mamy takiego pojęcia jak co niektórzy na forum ale mamy strasznie dużą chęć i wole poznania zasad i praw elektroniki. Wiem wiem, daleka droga przed nami ale każdy z nas zaczynał tą przygodę i nie było łatwo dlatego się nie zrażam czytając Elektronikę Praktyczną że nic a nic nie rozumiem uważam że to przyjdzie z czasem

Pozdrawiam
  • #19 10106090
    Mario_plf
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    I bardzo dobrze !!
    Ja mam lat 30... i od dziś mnie bardzo "wzięło" na poznanie zasad elektroniki.
    Ostro czytam to forum i uważam, że wiek NIE ma tutaj znaczenia.
    Nie chcę naprawiać telewizorów itp... chcę zrobić coś fajnego, chcę, by elektronika była moim hobby... czy to wyjdzie - zobaczymy.
    Jak na razie jestem bardzo ciekawy i myslę, że tak szybko mi nie przejdzie.
    Powodzenia koledzy !
  • #20 10107110
    nunek3
    Poziom 9  
    Koledzy

Znalazłem bardzo ciekawy program , który wydaje mi się najlepszym programem dla początkującego elektroniki ( kto wie może i dla zaawansowanego ). Program ten nazywa się "CROCODILE TECHNOLOGY 3D" jest świetny sam robi ścieżki na płytkach widok jest w 3D i ogólnie jak dla mnie jest super bo wszystko widać i można się bawić bez obawy, że uszkodzi się sprzęt

P.S
    Już zrobiłem pierwszy schemat "Czujnik brania ryb". Jak tylko będę miał chwile to go dodam tu albo w odpowiedni dział
  • #21 10107173
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    Nunek3, nie bierz do siebie dosłownie tego co napisałem ponieważ odniosłem się do jednej z wypowiedzi z którą się nie zgadzam. Masz swój zawód i jak rozumiem, elektronika ma nowym zainteresowaniem. To zupełnie co innego. Każdy działający układzik jaki wykonasz da Ci wielką satysfakcję. Pojawiające się problemiki techniczne będą Cię nurtować i mobilizować do ich rozwiązania. W ten sposób "niechcąco" zaczniesz poznawać różne zagadnienia.
    Nie ważne w jakim wieku zaczynasz przygodę z elektroniką. Ważne czy da Ci to satysfakcję. Jeśli tak, to właśnie o to chodzi. Powodzenia.
  • #22 10110190
    irekmszyca
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Sprawdziłem tego "Krokodyla" ale na razie doczytałem się,że to wszystko jest płatne.Czy mógłbyś mi odpowiedzieć,jak to "ugryźć"?
  • #23 10110301
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4174
    Koledzy ja mam też już swoje latka ale elektroniką zaczełem się interesować jakieś 5 miesięcy temu dzięki elektrodzie.Po pierwszym miesiącu czytania na temat tranzystorów i nie tylko jak zdiagnozowałem że w sterowniku wtrysku jest uszkodzony tranzystor(znajomy elektronik to potwierdził-i od razu wymienił bo miał na stanie)satysfakcja niesamowita.Na dzień dzisiejszy naprawiam sterowniki od dogrzewaczy-działają po naprawie.
    Powiem tak-marihuana przy tym to pikuś tak to wciąga.Żona czasami się boczy ale wybacza.
    Miernik.stacja lutownicza,lupa.pięćseta,chęci i satysfakcja gwarantowana.Tak jak po pierwszym zlutowaniu na pająka dwóch migających diód.
  • REKLAMA
  • #24 10110657
    nunek3
    Poziom 9  
    irekmszyca napisał:
    Sprawdziłem tego "Krokodyla" ale na razie doczytałem się,że to wszystko jest płatne.Czy mógłbyś mi odpowiedzieć,jak to "ugryźć"?

Mi go wysłał kolega na pocztę. Nie dopytywałem skąd go ma liczy się dla mnie, że go mam i działa super.

Co masz na myśli pytając jak go ugryźć. Jeśli byś chciał mogę wysłać swoją wersje na twojego mejla tylko musisz mieć możliwość odbierania plików powyżej 30MB.

Dodano po 3 [minuty]:

T5 napisał:
    Żona czasami się boczy ale wybacza.
    Miernik.stacja lutownicza,lupa.pięćseta,chęci i satysfakcja gwarantowana.Tak jak po pierwszym zlutowaniu na pająka dwóch migających diód.

Moja ukochana też już zaczyna narzekać, że jak pierwsze co wstanę to elektroda i sprawdzanie czy ktoś mi odpowiedział. Miernik, stacja lutownicza, oscyloskop, mały cichy kątek gdzie będę tworzyć swoje małe dzieła...mały przy domowy warsztat to są plany na najbliższe miesiące albo lata :P
  • #25 10149293
    Malyas89
    Poziom 1  
    Tutaj wysyłam nowy adres na o2: malyas89(_at_)o2.pl
    Z góry dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, będący elektro-mechanikiem, poszukuje wskazówek dotyczących rozpoczęcia samodzielnego tworzenia układów elektronicznych. W odpowiedziach podkreślono znaczenie praktyki oraz samodzielnego montażu, sugerując rozpoczęcie od prostych projektów, takich jak sterowniki do podlewania. Wskazano na konieczność przestudiowania literatury oraz korzystania z forów internetowych, takich jak elektroda.pl, aby zdobyć wiedzę teoretyczną i praktyczną. Rekomendowane są również zestawy do samodzielnego montażu oraz programatory mikrokontrolerów, jak AVR. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, podkreślając, że nauka elektroniki wymaga czasu i zaangażowania, a także polecali programy do symulacji, takie jak "Crocodile Technology 3D".
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA