logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani sprzęt DJ: Alphard 200W i wzmacniacz Eltron100 - czy to dobry wybór?

Bulu 04 Gru 2004 20:28 3821 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy Eltron100 z kolumnami Alphard 200W będzie dobrym tanim zestawem DJ i co zamiast tego wybrać?

Nie, Eltron100 z kolumnami Alphard 200W to raczej słaby wybór: Eltron jest mono i dziś dość słaby, a Alphardy mają małą skuteczność, więc nie dadzą ani odpowiedniej głośności, ani porządnego basu [#1037205] [#1037643] Zamiast tego lepiej celować w bardziej efektywne, używane przetworniki firmowe, np. Tonsil GDS30/30 z GDWT 9/80; taki zestaw jest tani, głośny i można go napędzić Eltronem 100 [#1037205] [#1042980] Jeśli koniecznie chcesz większego dołu, rozważ mocniejszy, markowy głośnik niskotonowy w obudowie BR albo lepiej zaprojektowaną tubę/HD15, ale przy tanim Alphardzie nie licz na dobry bas [#1038613] [#1042980] Przy budżecie około 300 zł za sztukę lepiej odkładać na sprawdzone, firmowe głośniki niż kupować „głośnikopodobne” Alphardy [#1037643] [#1046489]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1036516
    Bulu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jak w temacie chodzi mi o sprzecik taki nie drogi.
    tzn mikser nie wchodzi w gre tyko chodzi mi o sam wzmacholek i kolumny.
    myslalem nad alphardami <tyko zapomnialem modelu> 200W i wzmacholku Eltron100
    jakby to gralo razem?
    czekam na wasze propozycje.
    tyko pamietajcie nie za drogie ;p
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1037205
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Eltron niela konstrukcja tylko ze mono ale stereo na dyskotekach nie jest wymagane nawet czasem nie zalecane...... tylko ze na dzisiejsze czasy troszke slabawy zwlaszcza jak bedziesz nim napedzal takie cos ana alphardach nie uzyskasz pradopodobnie odpowiedniej glosnosci bo alfredy nie nalerza do demonów pod wzgledem sprawnosci. Najlepiej pomysl nad czyms obsodzonym jednym glosnikie 12" np tesla ara312 (!nie arn) + wysoki albo innym glosnikiem o efektywnosci 96dB albo wiecej .... na poczatek niezle moga sie sprwdzic kolumny w konfiguracji 2szt GDS30/30 (mozna urzywki kupic za mniej niz 50zł od sztuki) + np GDWT 9/80 huku bedzie masa oczywiscie w takich kolumnach mozesz pomarzyc o niskim glebokim basie ale albo cena albo jakosc w twoim przypadku raczej cena. No tylko n tych GDSach nie ma potrzeby robic takiej krowy jak robil eltron jak by sie zdecydowal na GDSy daj znac podesle gotowy projekt ze zdjeciami wykonanych.
  • REKLAMA
  • #3 1037480
    Bulu
    Poziom 11  
    hmmm.....nawet kuszaca propozycja...tylko wiesz jak to jest na dyskach....tam az sie prosi o jakis pozadny basik ....;/;/
    ale mozesz przeslac te fotki ,moze cos wykombinuje;])
    a co do wzmacholka to wolalbym jakis stereo <wiesz jeszcze czasem na chacie sobie posluchac kce> :)
    ale tak mysle nad tymi alphardami...one maja jakies 89-92dB i kosztuja cos kolo 300zl za sztuke...tyko wlaseni tu jest problem...;/;/
  • Pomocny post
    #4 1037643
    toadi
    Poziom 36  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic211904.html

Popatrz wczoraj mi sie nudzilo i opisalem przy kwocie 300zł za sztuke to mozesz pomarzyc o porzednym basie ...hehehe tak serio to przy tych alfredach z piezo to mozesz zapomniec w ogole porzednym dzwieku.....Na w miare porzadne brzmienie i duza iloscia basu to potrzeba kolumn naprzyklad na truvox1525 gamma15 sm115 czy glosnikach ktorych koszt jest powyzej 350zł/szt.
  • Pomocny post
    #5 1037832
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    możesz też 2 razy eltron wm 100 jakiś mikser np akord stereo 2x60 wat i do tego 2 subbasy po 100l hw1500 2 kolumny eltron 60 i to idzie na te dwa eltrony wm 100( to są same końcówki mocy a do akorda albo odsłuch albo jakieś tylne

najtanśzy wariant sam akord też styknie

kolega toadi kiedyś spłodził hd15 taka tuba w nią byś wsadził tego hw1500 i 2 eltrony i spl na perawde nawet przy samym akordzie by siekało :D bas dudsniący wyssoki ale db mu nie brak :D

tylko ze stolarką od cholery roboty :(
  • REKLAMA
  • #6 1038335
    Bulu
    Poziom 11  
    hmmm....z tymi eltronami to niezly pomysl.tyko potrzeba wtedy dwa takie :>??
    a ja mam jeszcze takiego pomysla ...;d;d
    a jezeli jest to mozliwe to kcialem sobie zrobic swoje kolumny estradowe<a la estradowe> mialem tam dac wysokie tony i srednie z moich altuskow i do tego dokupic jakis estradowy niski ton i wsadzic to do jakiegos duzego pudla ....czy da sie cos z tego zrobic czy nie bardzo ??
  • Pomocny post
    #7 1038613
    toadi
    Poziom 36  
    Da sie tylko nie koniecznie trzeba 3 drozne wiekszosc mozna wykonac jako dwudrozne nawet wykorzystujac jako wysokotonowe GDWT 9/xx glosnik ten znosi prace od 4 kilo bardzo dobrze wtedy zwrotna jest prostsza..... klopot jest w tym ze estradowe glosniki niskotonowe sa dosc drogie ale alternatywne alphardy i podobne wynalazki sa kiepsciutkie i maja bardzo male sprawnosci wie trzeba korzystac z firmowych przetworników ..... albo mozna wlasnie zrobic ta niby tube HD15 wsadzajac nawet nierewelacyjny glosnik mozna nielze decybele wyciagnac jasne taka konstrukcja ma jedno powazna wade ze praferuje bardzo czestotliwosci 100-150Hz ale na poczatek wystarczy.
  • Pomocny post
    #8 1039621
    Patryk L

Poziom 17  
    Ocena: 79
    Jeśli chodzi o bas i efektywność to ja polecam BEYMA SM-115 w skrzyni ok 95 L dwa wydechy fi 10 i do tego mocny wysokotonowiec:) efektywnośc zestawu to 99 dB i moc 250W RMS czyli już nieźle można dać czadu tylko ze cenowo już troszeczke gorzej bo SM-115 z wysyłką kosztował mnie 462 zł plus skrzynia i wykończenie ale efekt piorunujący !!! za 750 zł mam kolumne jak się patrzy:)

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
    Dworcowa 11/2, Zielona Góra, 65-001
  • Pomocny post
    #9 1042980
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Witam.Znam problemy zakladajacego ten watek-Dobre granie i niskie koszty na "dzien dobry".Sam niedawno zaczynalem zabawe z graniem i moge sie podzielic tym malym doswiadczeniem jakie jusz zdobylem.A wiec kolumnienki na gds30/30 graja faktycznie o niebo lepiej niz alphardki.Mialem kolumienki (firmowa robota na zamowienie)z takimi rupieciami i niby to gralo..ale kiedy przezucilem na uzywane gdski - wow - to 30 watt tonsila to jak 200 alpharda :D.Do tego narazie pozyczana odwrotka na 300w eminencu (15'').Powoli konstruuje sie wlasna - identyczna ... A zeby bylo wesolo to do napedu tego wszystkiego starczylo mi : wzmacniacz foniki pw 9013 nie majacy zbyt duzej mocy i posiadajacy jedna wade - tylko 8ohm na koniec mocy...( ale polak potrafi;) ) na kolumienki i eltrona 100 na odwrotkę.Efekt byl wielce zadawalajacy , choc bas mogl by przy wiekrzej ilosci osob na parkiecie bardziej przeszywac;).No cooz - wkoncu chodzi o koszty.Skladajac swojego suba moze wrooci do lask aplhard jakis ale tylko i wylacznie majac na uwadze portwel...

ps.Mozna sie pokusic o poskladanie sobie kolumienek na tych ze 12'' gds 30/30 po dwie ja trapezowym BR.Widzialem takie cos i musze powiedziec , ze mozna tym zagrac na mniejszych imprezach bes suba... no i mocowo nie trzeba koncoowek po 200 w tylko wystarczy eltronek 100:)

Pozdrawiam ekonomistow;)
  • #10 1044428
    Bulu
    Poziom 11  
    a wiec dziekuje za pomoc wszystkim ....ale doszedlem do wniosku ze skorzystam z pomyslu pana TOADI i chyba to by bylo na tyle.......:):)
    pozdrawiam was ...:):)
  • Pomocny post
    #11 1046102
    PartyMan
    Poziom 12  
    Sam jestem DJ-em tyle że może z małym bagażem doświadczeń w klubach.
    Jaką powierzchnię chcesz nagłośnić tymi 200W alfredami? swój pokój? 15mkw?
    bo z większą obawiam się będą problemy. Pozdrawiam i życzę samych udanych imprez!
  • Pomocny post
    #13 1046489
    _eddie_
    Poziom 33  
    [do party man] - uwierz mi ze BARDZO wiele zalezy od akustyki wnetrza i ułozenia sprzetu.Ale swoja drogą alfredki są kiepskie pod wzgledem skutecznosci ale jak zauwazyl jusz ktos do obodow tubowych sie nadają.

ps. Ale jednak lepiej doplacic a miec coś oryginalnego , nawet uzywanego... (tonsil , beyma i etc contra alphard)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 1046545
    Patryk L

Poziom 17  
    Popieram kolege !!! za 700 zł koleś wcisnął mi nową estradówke na alphardzie (fakt ładnie brzmiała) ale z zadowolenia nie zapytałem o głośniki co się potem okazało w środku alphard LW1200 za 85 zł na all... i cykawka dibeisi ze sklepu za rogiem za 20 zł to wszystko w gwiżdzącej obudowie za tyle kasy !!! i to jeszcze niby miao 98 dB (śmiech na sali) naszczęście oddał kase po tym jak się spaliła wg sprzedawcy profesionalna estradowa kolumna :P a teraz za 700 zł zrobiłem sobie sam estradówke 250W 99dB na basie BEYMY i cykawie tonsla i jestem tak zadowolony że hej (sąsiedzi zresztą też :P) jak coś kupować to tylko sprawdzonei przedewszystkim firmowe !!!

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • Pomocny post
    #15 1046704
    PartyMan
    Poziom 12  
    do [ _eddie_ ] -
    1 - a wg Ciebie do jakiego wnętrza nadaje się obudowa tubowa?
    2 - czy widziałeś takie wynalazki w jakiś klubach na poziomie
    (tzn w miejscach gdzie nie przesiadują głusi ludzie?)
    3 - teza że akustyka ma znaczenie, jest tak samo oczywista jak to że woda jest na Ziemi potrzebna, ale ni jak się ma to do faktu że badziewie zawsze badziewnie zagra (a ich skuteczność!! o zgrozo zamiast 12 alfredów lepiej 1 dobry basik o skuteczności 98dB lub więcej) i po sprawie.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #16 1047530
    micho a
    Poziom 35  
    party man w ty,m zdaniu że alphardami nie dasie nagłóśnić więcej jak 15mkw sie nie zgodze wystarczy to hd15 mamy bas jakościowy słaby dla niektórych tragiczny ale natężenie ........ w okolicach 130-140hz jest pewnie kołó 105 db żaden sub br tyle nie ma

ty człowieku myśł troche że potrzeba matką wynalazku kolega bulu nie stosuje alphardów dlatego że mu sie podobają tylko bo nie ma kasy proste nie ?? jakby miał kase to by kupił eminence dał w br i koniec sprawy niwe było by tego tematu .......

przeanalizuj temat zobacz żę kolega autor nie ma forst masz inne wyjście głósno i tanio oprócz odwrotki ??
  • Pomocny post
    #17 1048920
    _eddie_
    Poziom 33  
    [ do party man ]

odpowiadam:

1.Do kazdego wiekrzego gdzie budowa tubowa basu moze rozinąć swoje dB-ki;) - i jeszcze napewno slaba tubówka zabrzmi lepiej niż mocniejszy ( i co z tym idzie droższy) BR... - z kąd to znam? A no bo gram i wiem czym się da i jak...

2.A i owszem.Nie raz.Zresztą na forum gzieś jest o fajnej konstrukcji tubowej która znakomicie sprawdza sie w wiekrzych klubach.Nie masz chyba tutaj na myśli jakichś klubiczków 10 na 10;).Zresztą w jednym takim nawet grałem gdzie były tuby - i starczyły dwie (4*15'') na klub 300 osób.

3.A tutaj mi chodziło o coś troszki innego:)Ale mając na celu najniższe koszta - czyli mało mocy trzeba bardziej zwracać uwagę na akustykę i rozłożenie sprzętu.A z firmówkami to się zgadzam , ale alfedzik na początek w tubie sobie poradzi.No chyba , że jest wiecej kasy...

Wiesz - nie zawsze ma się na starcie portwele rodziców czy wujostwa - a jeżeli naprawde ktoś chce wyjść na swoje to i tak zacznie od najtańszego rzw. czyli alfredy...

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #18 1048945
    PartyMan
    Poziom 12  
    do [micho] - a wiesz co to jest 150Hz?! chcesz mi powiedzieć że to jest bas który odgrywa znaczenie w dyskotece?! oj chłopcy teoretycy.... naprawdę zapraszam was do dobrych klubów i wtedy na żywca pokażę co to jest bas. w dyskotece znaczenie ma fala o częstotliwości grubo poniżej 100Hz ( 50-80Hz ) to jest to mięso które robi wrażenie!
    - a tuba - tuba podbarwia te swoje 150Hz czego absolutnie nie można nazwać subbasem do dyskoteki co tym bardziej gdy ktoś nie ma jakiegoś dobrego stołu czy korektorów można sobie wsadzić w ....
    - czyli rozumiem że ważne jedynie żeby głośno było!!

do [eddy] - mówisz coś o kasie wujostwa i innych takich tam, chłopie zacznij najpierw grać w miejscach gdzie jest już nagłośnienie i zbieraj sobie rzeczy dobre... na co Ci szajs.... ja gram ponad 6 lat i za ciężką pracę dopiero niedawno coś tam sobie pokupowałem. Tak od moje wydzimisie..... ale DJ - ma grać , spalisz się na tym nagłaśnianiu! w Polsce jest już tyle dobrego sprzętu w klubach.... na co ci to !!!!
    Naprawdę szczera rada!!! graj chłopie... i zbieraj pomału , ale konkret!
    ... nie wierz w Bajki, przejdź się po klubach i popatrz co stoi
    ... kupuj pomału ale sprzęt dobry... nie pakuj się na minę... lepiej zainwestuj w muzę.... akcesoria.... pomału
  • Pomocny post
    #19 1049189
    toadi
    Poziom 36  
    bleeee tuba wsale nie podbarwia 150hz eqt by sie nie zgodzil

my tu gadamy o HD15 ktorego trudno nazwac prawdziwa tuba ....... chodz moze jest w nim cos z tuby....... pasmo w tym projekcie jest od ok 50 do 200Hz ale jest garb ktorego max wypada na 150Hz co to szkodzi.... poza tym tu porownanie dwoch charakterystyk suba HD15 z innym (nie powiem jakim ale niektorzy beda wiedzieli) Widac ze HD15 nie jest aż taki zły.

Pierwszy jest HD15
    Załączniki:
    • Tani sprzęt DJ: Alphard 200W i wzmacniacz Eltron100 - czy to dobry wybór? img28.jpg (38.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tani sprzęt DJ: Alphard 200W i wzmacniacz Eltron100 - czy to dobry wybór? eisscorpion2.jpg (111.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #20 1049510
    _eddie_
    Poziom 33  
    [do party man] - owszem owszem - gram czasami po różnych klubach i inwesuję w muzyke ale zdaża sie czasami zagrać na jakiejś studniówce lub mniejszej imprezie nie w klubie.Mój wniosek z tego wszytkiego , że lepiej mieć jakiś sprzęt na swój użytek...pooki co gram z kumplem - jego ojciec nagłaśnia imprezy wiec jak co mamy na czym zagrać w więkrzą impreze;) , ale swoje to swoje...

Co do basu w klubach to racja:Najleprze to okolice 50hz:) ale do tego trzeba sprzętu typu JBL sr-x sub żeby zatrząść całym klubem:);)Ale co do tego , że w klubach sie daje się odwrotek to hmmm... Dają , dają - ale faktycznie "mięsa" nieco wtedy brak.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #21 1049577
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Wszystko zalezy od ustawienia sprzetu (zarowno eq. jak i samych glosnikow, wzmacniaczy, zrodla), pomieszczenia, a przede wszystkim od samych glosnikow - jesli to tuby, to tym bardziej. HD15 to nie jest udana konstrukcja, powiem wiecej - sama w sobie jest bez sensu. To pracuje jak wysoko strojona BP - nawet przy ich sporej ilosci nie ma specjalnie mozliwosci uzyskania odpowiedniej efektywnosci w niskich rejestrach (nawet jesli przyjac, ze tuby sie sumuja liniowo, to przy 10 sztukach na kanal nie bedzie rewelacji). Dobra tuba zagra od 40 Hz spokojnie, nawet nieraz nizej (jak jest odpowiednio duza) - a to juz, przy osiagalnych natezeniach rzedu 130 - 140 dB, koszmar...

Raz widzialem tuby (klub drum'n basowy w Berlinie), ktore byly wieksze ode mnie - jakies 1400 litrow kazda - 4 w sumie (nie widzialem w zyciu wiekszych na zadnym koncercie/klubie), plus jeszcze jakies mniejsze ustrojstwa - jednym slowem, cala sciana stanowila tube... Prawie sie udusilem, nie slyszalem jeszcze czegos takiego, ani nie czulem... Jedynie dobra tuba zapewnia takie natezenia i dynamike - ale to kosztuje napewno... Kolega prawie zwymiotowal,nie mogl oddycchac, musial sie w ogole ewakuowac, bo pikawa szwankowala. Dowiedzialem sie niedawno, ze to bylo czesciowo nielegalne, bo podobno maja jakies wytyczne prawne, co do natezen maksymalnych. Jedno jest pewne - nikt mi nie wmowi, ze to gralo zle, ze podbarwialo itp... - gralo rewelacyjnie (ale wstep tani nie byl). DJ-e uzywali winyli. Mozna bylo podniesc dlon i roztapizyc (rz czy z?) palce - to furkotalo miedzy nimi...

Naturalnie mozna uzyskac podobne efekty przy konstrukcjach BP, modyfikowanych BP, BP z czesciowa tuba itp. - ale napewno, z uwagi na mniejsza sprawnosc, musi byc wiecej mocy...
    Wtedy odwiedzilismy jeszcze inny klubik - podobna muzyka, ale uzywali dla basu szostej BP - sschodzilo nisko, ale co z tego - takich wrazeni nie zapewnialo - sadze, ze w sumie podobna moc dostarczona (wychodzi kwestia sprawnosci).
  • Pomocny post
    #22 1049991
    PartyMan
    Poziom 12  
    do [tomaszo] ... no to sam widzisz wybór jest indywidualną rzeczą... ja stawiam na jakoś a nie na ilość dźwięku....

.... jeżeli ktoś " odkręca kurek " na tyle że ludziom się robi niedobrze to jest dla mnie człowiekiem głuchym.... takiemu się nic nie wytłumaczy...

.... MUZYKA MA BYĆ PRZYJEMNOŚCIĄ , a nie udręką , a na impreże idzie się dla zabawy a nie na survival....

Pozdr dla wszystkich którzy lubią przyjemne doznania muzyczne i czysty liniowy dźwięk!
  • Pomocny post
    #23 1050022
    toadi
    Poziom 36  
    A ja gdzies slyszalem czy czytalem raczej ze wiekszosc audiofili nie chwali kolumn ktore maja bardzo liniowe przenoszenie co wynika chyba z wlasnosci sluchu i nie chodzi tu o brzmienie konturowe .
  • Pomocny post
    #24 1050064
    tomaszo
    Nie mieszajmy w sprawe pism i wypowiedzi audiofilskich - ale w negatywnym znaczeniu slowa!

Przypominam, ze AUDIOFIL to osoba, ktora dazy do skompletowania i okielznania sprzetu, by moc w jak najwierniejszy sposob doznawac wrazen muzycznych - to rdzenna definicja, pojecie zostalo WYPACZONE przez nieukow i snobow, platnych redaktorkow platnych pisemek, ktorzy w zyciu nie widzieli nawet cewki ... Dodatkowo w kwestii liniowosci - wiecie o tym, ze kazdy glosnik moge zepsuc nieodpowiednio go ustawiajac - nawet w komorze bezech. liniowy od 20 - 20000 Hz da sie "wypagorkowac" o +- 10 dB w pomieszczeniu!

PartyMan - myslisz, ze jestem gluchy? Regularnie robie testy, okazalo sie, ze sluch mam grubo ponad przecietna jesli chodzi o czulosc i liniowosc, dodatkowo slysze jeszcze 19 kHz. Z uwagi na mala alergie sluch bebenkowy nieco odstaje od kostnego - ale kostny jest niezwykle zadowalajacy. Pamiec muzyczna tez posiadam, bez obaw...

Napisalem, ze mozna przy pomocy tuby wytworzyc takie natezenia nie tracac na jakosci i nie odczuwajac kompresji - nie napisalem, ze tak slucham muzyki! Kwestia dotyczyla zejscia mozliwego do uzyskania przez tube - a HD15 nie jest przykladem tuby (w teorii to tuba, w praktyce to beznadziejny przyklad - "Curie Sklodowska tez byla kobieta" ). Przeciez ja nie jestem zwolennikiem takiego sluchania muzyki - podalem przyklad ekstremalny, zeby uwypuklic, co chcialem przekazac. Lubie liniowosc, z tym, ze ponizej 60 Hz ta liniowosc ma tendencje do lekkiego uwypuklenia :D
  • Pomocny post
    #25 1050270
    PartyMan
    Poziom 12  
    do [tomaszo] .... no to fajnie, to widzę że się zgadzamy (tymbardziej mi miło bo jesteś moim imiennikiem)
    ... tylko ja uważam że tubek nie należy poprostu polecać osobom bez zbytniej wiedzy o dźwięku... (nie to że są złe z założenia)..... może jak i ktoś wie jak je wykożystać + ma do tego dobry sprzęt to i coś z nich zrobi..... a dla mnie podbicie tuby koło 150Hz to poprostu nieporządane buczenie a nie bas.
    ... ja tam nie uważam się za audiofila.... bo słuchać lubię muzyki a nie sprzętu :) .... no ale.... właśnie ... przetwornik ma tu chyba jakieś znaczenie...

No nic.... wracając do tematu... ja bym wolał zagrać na dobrych szerokopasmowych i nie mieć tego dołu wogóle, niż mieć go "rozciągniętego" i dudniącego. A niestety za małe pieniądze taki będzie, bez odpowiedniej korekcji i na słabym wzmaku.

>> moja konkluzja - poza tematem - niestety dziś jest już dużo NAGŁOŚNIENIOWCÓW na rynku... wymagania rosną... stawia się więcej BR niż Tub (mimo lepszej dynamiki Tub) dlaczego? ...... proste... "because music matters" jak to się reklamowała kiedyś pewna firma
  • Pomocny post
    #26 1050326
    tomaszo
    PartyMan - wlasnie chcialem powiedziec o tubach, ktore nie maja zadnych podbic przy wspomnianych czestotliwosciach - ;) Kwestia odpowiedniego polaczenia i ustawienia, jak i ich konstrukcji (sa jednak duze i drogie). Do domu nie polecam - chyba, ze ktos ma 50 m kw. do odsluchu... i nie polecam tym, ktorzy nie wiedza w ogole o co chodzi - rozumie sie samo przez sie.
  • Pomocny post
    #27 1050404
    Patryk L

Poziom 17  
    i ja tez się wtrącę

co do AUDIOFILÓW to nawet na elektrodzie chyba był post jak to porównywali bodajże wzmacniacze "audiofilskie" i gdzieś po którymś wzmacniaczu dla sprawdzenia słuchaczy podłączono jakieś tanie TDAXXX i ponoć się zachwycali:P więc jak tu teraz wierzyć komuś z pisma za ponad 10 zł gdzie jest więcej reklam niż textu ?

ja nie mam za dużego obeznania ze sprzętem audio bo dopiero wchodzę w tajniki tematu (głównie jeśli chodzi o kolumny i nagłaśnianie pomieszczeń) i popieram kolegów twierdzących że ustawienie kolumn duzo daje. Pmiętam jak na rekolekcjach w kościele o bardzo kiepskiej akustyce wystarczyło ze podniosłem satelity na jakieś 2m i od razu zaczęło być coś słychać bo tak to tylko jedno wielkie g***.

Dla mnie brzmienie to podstawowa sprawa i wiem że alphard moze zagrać ale nie każdy bo niektóre wypusty tej firmy to poprostu śmiech więc lepiej zainwestować i mieć spokój.... ale to tylko moje skromne zdanie na ten temat....

Pozdrawiam Patryk L
    Konto firmowe:
    PPL Serwis
  • Pomocny post
    #28 1050578
    micho a
    Poziom 35  
    ja wiem że 150 hz to efekt jakby tunelu czyli łuuuuuuuuuu no ale co innego zrobić

wiem jak jest w prawdziwych dyskach ale tam jest nagłósnienie za 1000-ce złotych (patrzyłęm kiedyś nowa odwrotka 4000 zł ) na dobrych głósnikach za 4000 zł to bym woalał 2 polonezy kupić :D

a ja tam myśłe jak głósno i tanio :D zrobić i to moja dwewiza co ja poradze żę 150 hz ??? nic :(
  • Pomocny post
    #29 1051157
    _eddie_
    Poziom 33  
    No właśnie chyba założycielowi wątku o to chodziło - nie zważając na jakość - ma być tanio... Ja odpisałem co i jak najtaniej się da...

-a co do tub na graniu...hmmm ja jak gram to właśnie tuba daje mi bas i jestem zadowolony.Faktem jest , że siedzi w niej eminence a nie alphard (alfred:P) to inna beczka.Chociaż czegoś się tu nauczyłem-odwrotkę sobie zrobię na firmówce:P

pozdrawiam:)
  • Pomocny post
    #30 1051737
    tomaszo
    Patryk L - poznalem paru maniakow i to majacych troche pieniedzy - wierz mi, potrafia odroznic wiecej sprzetu, po tym jak gra, niz ja mam plyt CD... Ktos, kto zaczwyca sie TDA i wydaje jeszcze jakies uduchowione opinie, niestety, nie slyszal niczego w zyciu i nie powinno sie go nazywac audiofilem, tylko "audiofilem"... ;)

Panowie! Nie uzywamy slowa "odwrotka" tak samo jak "kopulka" (mowiac o nakladce przeciwpylowej) - to jest TUBA i tak brzmi fachowo nazwa (a sie czepiam, co?)

Mozna wykonac w miare dobrze grajaca tube na tanim glosniku - ale nie mozna robic tego "na pale" - bo efekt w tym wypadku jest zalezny od tylu czynnikow, ze... Sa dostepne gotowe projekty, lepiej jednak zainwestowac w glosnik o choc zblizonych parametrach do zalecanych - napewno efekt nie bedzie zly, a napewno bliski optimum.

150 Hz to wlasciwie... To znaczy - jest to jeszcze kwalifikowane jako bas (wyzszy bas) - dla mnie ta czestotliwosc jest... zreszta zadajcie sobie sinusoide o tej czest. i posluchajcie sami ;) PO CO robic takie HD15 w ogole? Micho a - przeciez nie chodzi chyba o te pare zl. wiecej na "dechy" pod wieksze pudlo?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru taniego sprzętu DJ-skiego, w szczególności wzmacniacza Eltron 100 i kolumn Alphard 200W. Uczestnicy wskazują, że wzmacniacz Eltron 100 jest konstrukcją mono i ma ograniczoną moc, co może nie zapewnić odpowiedniej głośności przy kolumnach Alphard, które charakteryzują się niską efektywnością (około 89-92 dB). Zalecane są alternatywy, takie jak kolumny z głośnikami o wyższej efektywności (np. Tesla ARA312, GDS30/30, BEYMA SM-115) oraz konstrukcje typu tuba (HD15) lub band pass, które lepiej radzą sobie z niskimi częstotliwościami basu. Wskazano, że Alphardy są raczej słabe pod względem jakości dźwięku i basu, a do uzyskania dobrego brzmienia i niskich częstotliwości (od 30 Hz wzwyż) potrzebne są droższe, firmowe głośniki i odpowiednio zaprojektowane obudowy. Poruszono też temat budowy własnych kolumn estradowych z wykorzystaniem głośników wysokotonowych i średniotonowych z Altusów oraz dokupienia estradowego głośnika niskotonowego. Wzmacniacz stereo (np. Akord 2x60W) w połączeniu z dwoma końcówkami Eltron 100 i subbasami HW1500 może być lepszym rozwiązaniem. Podkreślono znaczenie akustyki pomieszczenia i prawidłowego ustawienia sprzętu. Dyskusja zawiera także rozważania na temat konstrukcji tubowych i band pass, ich zalet i wad, oraz konieczności inwestowania w sprzęt firmowy dla uzyskania satysfakcjonującego efektu dźwiękowego. Ostatecznie autor zdecydował się na rozwiązanie zaproponowane przez użytkownika Toadi, czyli własną konstrukcję kolumn z wykorzystaniem tuby HD15 i firmowych głośników, co jest kompromisem między kosztem a jakością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA