logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagłośnienia do 1800 zł: Reloop RSP-30 czy Wharfedale Pro EVP-X15?

blazej0koza 06 Mar 2011 20:59 2052 12
REKLAMA
  • #1 9244494
    blazej0koza
    Poziom 9  
    Witam .. Jest to już mój kolejny temat związany z zakupem nagłośnienia..
    Udało mi się zdobyć troszkę szmalu :P i i chciałbym już coś kupić....
    Mam do wydania kwotę w okolicach 1700-1800 zł
    Myślałem o kolumnach reloopa .. no i nie wiem jaka końcówka ...
    Będę grał czasami na dworze.. ( nagłośnienie wokalu i saksofonu ) a w pomieszczeniach jako DJ ( jakieś wesela )

Proszę o pomoc ;)

Myślałem o tym
    http://allegro.pl/kolumna-reloop-rsp-30-2-x-15-cali-600-wat-raty-i1480423438.html

DORZUCAM JESZCZE :

a co sądzicie o Wharfedale Pro EVP-X15
  • REKLAMA
  • #2 9244543
    mnich13
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Powiem tyle, reloopów nie polecam... strasznie słabe paczki, kiepsko wykonane i kiepsko brzmiące.
  • #3 9244607
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    A właśnie, czy w Polsce jest obecna chinska firma VLLIODOR (wali odor :D ) mam (do użytku domowego) wzmacniacz+korektor+mikser w jednym o symbolu DS9702 2x 100W końcówka na MOSFETach, tej firmy, całość jak na Chinloków wykonana zupelnie nieźle i zupełnie znośnie się odzywa.
  • REKLAMA
  • #4 9244616
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1080
    blazej0koza sprawdź maila :P.
  • REKLAMA
  • #5 9244865
    malkazar89
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Moim zdaniem lepiej kupić sobie głośniki dobrej firmy i sklepać paczki samemu. powiem szczerze że po wyliczeniu i zmontowaniu paczki gra to całkiem przyzwoicie.
  • #6 9244905
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    blazej0koza napisał:
    Witam .. Jest to już mój kolejny temat związany z zakupem nagłośnienia..
    Udało mi się zdobyć troszkę szmalu :P i i chciałbym już coś kupić....
    Mam do wydania kwotę w okolicach 1700-1800 zł
    Myślałem o kolumnach reloopa .. no i nie wiem jaka końcówka ...
    Będę grał czasami na dworze.. ( nagłośnienie wokalu i saksofonu ) a w pomieszczeniach jako DJ ( jakieś wesela )

Proszę o pomoc ;)

Myślałem o tym
    http://allegro.pl/kolumna-reloop-rsp-30-2-x-15-cali-600-wat-raty-i1480423438.html

Przede wszystkim, tanie paczki szerokopasmowe, które w miarę dobrze nagłośnią wokal i saksofon, nie sprawdzą się przy nagłaśnianiu dyskoteki, chyba że jako satelity, podparte subami.
    Tanie paczki szerekopasmowe, które jako/tako nadadzą się do nagłośnienia imprezy (wesele, osiemnastka itp), zupełnie nie będą się nadawały do nagłośnienia wokalu i saksofonu.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 9245072
    blazej0koza
    Poziom 9  
    Mój wujek ma LDM'y stare na celestionach i każda dyskoteka i wesele jest na nich grana i dają rade a do tego grają one w zespole weselnym jako nagłośnienie klawisza saksofonu i wokalu..
  • #8 9248562
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1080
    Wypowiadać się na temat Wharfedale PRO EVP-X15 :D

U mnie grały pod końcówką T.AMP TA 1050. Grałem tym w sali około 12x15m. Były to imprezy typu mały sylwester, osiemnastka, raz nawet komunia taneczna :P. Mocy i basu nie brakowało.
  • Pomocny post
    #9 9249497
    DDN
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    O nie nie tego bledu nie rob i nie aplikuj reloopow do saxu wokalu tym bardziej na powietrzu bo ludzie nic nie uslysza a jedynie jazgot z przesteru i znieksztalcenia zwiazane z trudnymi dzwiekami. Tu musial bys kupic albo naprawde solidne,drogie paczki by to sprostalo temu wymaganiu albo uzbroic sie w duza wiedze,zakupic konkretne przetworniki i samemu z pomoca elektrody sklepac kolumny. Jednak w obu przypadkach moze byc za malo pln chyba ze pojdziesz na kompromis dobre glosniki,podzespoly a okrojona obudowa jedynie koc tanie gniazda bez fajerwerkow typu narozniki metalowe,flansze uchwyty itp by zaoszczedzic. Wydaje mi sie ze driver z 2" wylotem i 2x12" na midbasie np.b&c i celestion ale wtedy jedna paczka pochlonie ponad 1khz.
  • #10 9249715
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    sebap napisał:
    Wypowiadać się na temat Wharfedale PRO EVP-X15 :D

U mnie grały pod końcówką T.AMP TA 1050. Grałem tym w sali około 12x15m. Były to imprezy typu mały sylwester, osiemnastka, raz nawet komunia taneczna :P. Mocy i basu nie brakowało.

EVP-X brzmią jak stare SVP (bez "x"). Okroili paczki, biedniejsze zwrotnice, gorsze głośniki, dali znaczek i o 1/3 obniżono ceny. Tylko po co? Polecam polować na starsze EVP, LX. O biedy na imprezy taneczne SVP215. Parki używane od 1000zł (SVP215, EVP15) idzie już złapać.
  • #12 9256312
    Michał:)
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Nie. Pozostał tylko znaczek peavey'a. Dosyć duża dziura w paśmie. Nie polecam.
  • #13 9258101
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    blazej0koza napisał:
    http://guitarcenter.pl/catalog/naglosnienie/kolumny/kolumny-szerokopasmowe/peavey-pro-15

A co sądzicie o tych kolumienkach .. Myślałem 2 kupić

Niestety jest to prawie ta sama niska klasa co reloop rsp. Tu płacisz za znaczek. Kolumna faktycznie ma słyszalną dziurę w paśmie i bardzo słaby driwerek, który nie wybacza przesterów. I co śmieszne ich niby gorsze PV 115 (których też nie polecam) brzmią lepiej. A kupować coś by za chwilę poprawiać fabrykę raczej nie ma sensu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór nagłośnienia w budżecie 1700-1800 zł, koncentrując się na kolumnach Reloop RSP-30 oraz Wharfedale Pro EVP-X15. Użytkownicy wyrazili negatywne opinie na temat Reloopów, wskazując na ich słabą jakość dźwięku i wykonania, co czyni je nieodpowiednimi do nagłośnienia wokalu i saksofonu, zwłaszcza na zewnątrz. Z kolei Wharfedale EVP-X15 zyskały pozytywne recenzje, zwłaszcza w kontekście imprez w pomieszczeniach, gdzie zapewniają odpowiednią moc i bas. Użytkownicy sugerowali również rozważenie starszych modeli Wharfedale oraz samodzielne składanie paczek głośnikowych z lepszych komponentów, aby uzyskać lepszą jakość dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA