logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zoptymalizować ustawienia pieca Ulrich 24kW dla 136m2 z podłogówką?

eisenberger 24 Paź 2011 20:08 6328 8
REKLAMA
  • #1 10061779
    eisenberger
    Poziom 11  
    Ocena: 122
    A więc kupiłem wyżej opisany piec (Ulrich Wandich futura + z zamkniętą komorą spalania 2 funkcyjny (nie kondensat), został już podłączony i pracuje 4-ty dzień. Wszystko niby jest Ok ale mam jeszcze kilka pytań do Fachowców :
    Piec ma automatykę pogodową (brak czujnika zewnętrznej temperatury) czy jest sens dokupować czujnik i uruchomić "pogodówkę"?
    Piec ma 24 kw wię jest o wiele za duża moc jak na moje 136m2 w tym 111 m 2 podłogówki czy trzeba mu jakoś wyregulować moc? czy to się dzieje automatycznie ? dodam że spalił przez 4 pełne doby 34 m3 gazu co+cwu temperatura między -2-3 w nocy i 3-6 + w dzień (chyba sporo) temperatura w domu 22
    dodam jeszcze że praca jego wygląda następująco : co 30-40 sekund zapala się na 4-5 sekund i tak w kółko pompa chodzi (tak mi się wydaje cały czas ) czy to normalne ? jak wyżej napisałem mam w większości podłogówkę , kaloryfery są tylko w garażu ale ustawione na * więc nie grzeją , jest jeszcze drabinka w łazience i mały kaloryfer w kotłowni ustawione na maxa (5) z góry dziękuję za odpowiedz!

ps: na elektrodzie znalazłem coś takiego:
    [img]Jak zoptymalizować ustawienia pieca Ulrich 24kW dla 136m2 z podłogówką?[/img]
  • REKLAMA
  • #2 10061812
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Sens ma , bo z regulacją pogodową możesz zaoszczędzić trochę gazu( pod warunkiem,że zostanie dobrze ustawiona).
  • REKLAMA
  • #3 10061824
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    A ty masz na niego gwarancje ? Kocioł musi zainstalować osoba posiadająca uprawnienia gazowe. Następnie kocioł musi uruchomić tzw. Serwis Niezależny. Bierze pieniądze za to od Ulrich. Ustawia Ci moc odpowiednią dla Twojej powierzchni oraz inne parametry kotła. Sprawdza, czy kocioł został poprawnie zamontowany oraz może odpłatnie zamontować sterownik pokojowy oraz pogodowy. Na pewno dzięki temu pierwszemu kocioł nie będzie włączał się co 30 sek.
    Takie jak Twoje pytania powstają jak za montaż biorą się nie wykwalifikowane osoby. Zamontować jakoś zamontują, ale już nic nie wyjaśnią jakie dalej są kroki oraz jak oszczędnie użytkowąć kocioł.
    Czytałeś warunki gwarancji ?
  • REKLAMA
  • #4 10061905
    eisenberger
    Poziom 11  
    już wyjaśniam .... kocioł kupiłem używany po dwóch sezonach zamontowałem sam w miejsce starego który "padł ".. ale raczej przy podłączeniu nie ma szans się pomylić (zimna , ciepła, zasilanie co , powrót ) cwu działa super , ogrzewanie działa jest ciepło lecz działa jak napisałem powyżej ..........
  • #5 10070412
    jamper
    Poziom 17  
    Ocena: 98
    Czym jest regulowana temperatura kotła poprzez sterownik w pokoju czy na kotle. Oczywiście trzeba kocioł wyregulować od nowa. A założenie czujnika zewnętrznego ma jak najbardziej uzasadnienie
  • #6 10070855
    eisenberger
    Poziom 11  
    nie wiem czy dobrze rozumiem .... temperaturę zadaną zasilanie co ustawiam na kotle obecnie 45 C* a temperatura w pomieszczeniach jest regulowana osobno termostatami naściennymi (każde pomieszczenie osobno) które są podłączone do głowic w rozdzielaczu podłogówki (jeżeli w pomieszczeniu wzrośnie temperatura powyżej zadanej u mnie 20c* termostat odcina zasilanie)
  • REKLAMA
  • #7 10072085
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Teraz sobie ustawiasz temp. jaką chcesz (męczące- załóż pogodówkę) dobrze by buło abyś miał jakiś przepływ nośnika ciepła na stałe np.kaloryfer w łazience + ewentualnie jakiś przedpokój który wymaga dogrzania.
  • #8 10072429
    eisenberger
    Poziom 11  
    witam , według porady na innym forum ustawiłem parametry następująco:

moc startowa kotła- skala od 1-99 ustawiłem 1
    moc co - skala od 1-99 ustawiłem 1 czyli moc minimalną 9,9kw
    blokada taktowania- skala od 1-99 ustawiłem max czyli 99
    jest jeszcze wybieg pompy po pracy co skala 1-99 zostawiłem na 10 ustawienie fabryczne. Przy tych ustawieniach piec włącza się raz na 3-4minuty i pracuje ok 15-20 sek . zużycie spadło do 5m3 na 24 wraz z cwu w domu jest temper. ok 21 w łazience ok 23 w łazience i w kotłowni jest po kaloryferku.
    myślicie że jest ok ? czy coś jeszcze trzeba przestawić :?: :?: :?:
  • #9 15080139
    mateot694
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    też posiadam taki kocioł i mam pytanie gdzie można ustawić żeby pompka chodziła cały czas i chodz trochę miała ciepłej wody w obiegu . Dodam że zworke wyciągnąłem bo podłączyłem czujnik temperatury tygodniowy i pogodówka nie jest podłączona. problemem jest to że piec sie wyłancza przy osiągnięciu temperatury i dopiero gdy spadnie temperatura zaczyna działać tylko od nowa musi nagrzać wode w obiegu a to sporo gazu idzie. da sie coś takiego zrobić ???

Dodano po 35 [minuty]:

i poszukuje najlepszych ustawień serwisowych, i opisu nazw meni serwisowym
    -moc startowa 0-99%
    -moc maksymalna c.o 0-99%
    -wybieg pompy (po pracy na potrzeby c.o) 0-99%
    -blokada taktowania c.o 0-99%
    -wybieg pompy (po pracy na potrzeby C.w.u) 0-99%
    -typ gazu
    -Korekcja gazu
    potrzebuje co sie zmieni jak zmienie ustawienia,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące optymalizacji ustawień pieca Ulrich 24 kW w budynku o powierzchni 136 m², z czego 111 m² jest ogrzewane podłogowo. Zauważył, że piec działa zbyt często, co 30-40 sekund, i spala dużo gazu (34 m³ w ciągu 4 dni). Użytkownicy forum sugerują, że warto zainstalować czujnik zewnętrzny do automatyki pogodowej, co może pomóc w oszczędności gazu. Wskazano również, że piec powinien być odpowiednio wyregulowany przez serwis, aby dostosować moc do powierzchni oraz poprawić efektywność. Użytkownik podzielił się swoimi ustawieniami, które zmniejszyły zużycie gazu do 5 m³ na dobę, ale nadal poszukuje optymalnych ustawień serwisowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA