logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Planowanie głowicy. Czy wzrośnie moc? Golf II z silnikiem 1.8.

jaran82 04 Gru 2004 21:46 15526 21
REKLAMA
  • #1 1036715
    jaran82
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Mam nastepujace pytanie.musialem spklanowac głowice gdyz mialem wzery.Zastanawiam sie jakie beda skutki.Zeszzlifowano mi 3 mm . Moje auto to golf2 z silnikiem 1.8.Wzrosnie moc??? jesli tak to czy zauwazalnie? a o ile skroci sie zywotnosc silnika ??
  • REKLAMA
  • #2 1036726
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    A jak z paskiem rozrządu w końcu będzie krótszy o 3 mm fazy się zmienią ,ostatnio to zauważyłem.
  • #3 1036809
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam
    planowanie głowicy powoduje wiekszy stopień sprzężania mieszanki paliwowej co za tym idzie wzrost mocy silnika , ale sa też minusy
    1 szybsze zuzywanie sie układu tłokowo - korbowego, głównie łożysk wału oraz tulei swożni
    2 trudniej jest rozrusznikowi zakręcić wałem ponieważ wzrasta stopień sprężenia a tym samym jest potrzebna większa energia na wykonanie suwu , czyli akumulator bedzie sie musiął bardziej "wysilić"
    -tak ze moc Ci wzrośnie zaś trwałość silnika sie troszke obniży ...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1036876
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    jaran82 napisał:
    Mam nastepujace pytanie.musialem spklanowac głowice gdyz mialem wzery.Zastanawiam się jakie beda skutki.Zeszzlifowano mi 3 mm . Moje auto to golf2 z silnikiem 1.8.Wzrosnie moc??? jesli tak to czy zauwazalnie? a o ile skroci się zywotnosc silnika ??

Trzy milimetry???????
    To ,,miszczu '' chciał Ci chyba przerobić silnik na diesla.

,,
    romoo Wysłany: 04 Gru 2004 21:51 Temat postu: Planowanie Głowicy

--------------------------------------------------------------------------------

A jak z paskiem rozrządu w końcu będzie krótszy o 3 mm fazy się zmienią ,ostatnio to zauważyłem.

Z jakiej racji pasek rozrządu stanie sie krótszy o 3 mm???Czemu zmienią sie fazy rozrządu????

romoo, jak sobie ustawisz rozrząd, tak będziesz miał.Napinacz też ma jakies zastosowanie.

Ja osobiście uważam,że splanowanie głowicy o 3 mm, spowoduje pracę silnika na granicy samozapłonu. Ja miałem ,,liźniętą '' tylko głowicę, co dało mi 14 atm sprężania. Przy gorącym silniku, podczas mierzenia ciśnienia na IV cylindrze mało mi nie wypaliło oczu. powstał normalnie samozapłon.
  • #5 1036890
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam
    Mieczysław ma racje , np. możesz mieć kłopoty z największym wrogiem silnika czyli samozapłon , lub spalanie stukowe , po prostu mieszanka może sama jeszcze przed iskrą detonować , 3 mm to coś za wiele niczym w silnikach ZS;)
    pozdro
  • #6 1036925
    arkuz
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jakiś debil ci planował głowice, o 3 mm to chyba wżery od przecinaka. Może to było 0,3 mm??
  • #7 1037004
    robotech
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Pojechał ci równo po tej głowicy,miał za zadanie tylko ja zpojerowac do równej powierzchni,wrzery czasem sie zadrzaja ale najwarzniejsza jest by była prosta.moze mu sie omskneło.
  • #8 1037192
    pavel 55
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    3 mm :shocked!: jesli jej jeszcze nie zalozyles to lepiej poszukaj jak najgrubszej uszczelki pod glowice bo zaworki moga napitalac o tloki. 3 mm to sie planuje przy tuningu wyczynowym gdzie silniki wytrzymuja 1 lub 2 wyscigi. w twoim przypadku spadnie drastycznie zywotnosc silnika. [/img][/code][/quote]
  • REKLAMA
  • #9 1037627
    jaran82
    Poziom 12  
    przepraszam za pomylke.Zostalem zle poinformowany . sciagnieto mi 0,4 mm.a tojuz chyba w miare rozsadna ilosc.
  • #10 1037758
    Borys20
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    no to nie tak zle... :)

Wzrostu mocy nie odczujesz...
  • #11 1037914
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    jezeli splanowano głowice o 3 mm to nadaje sie tylko na śmietnik
    sorry kolego ale ktos nieodpowiedzialny to zrobił
    nie planuje sie głowicy VW do takich wartości
    pozdro T
  • #12 1038929
    zbyszek990
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    O 3mm, to Ci wzorśnie dopiero moc, ktoś równo ją ci splanował, chyba miałeś w niej dziury. Teraz po takim splanowaniu możesz się brać za silniki 2,8L przy wyprzedzaniu ;-)
  • #13 1038940
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Nie ma to jak czytanie postów, Jaran82 przecież już "się poprawił" i napisał że 0,4mm i nie ma sensu ciągnąć dalej tematu 3mm !
  • #14 1038966
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Witam.
    Powinienes dowiedziec sie czy nie trzeba użyc grubszej uszczelki pod głowice. Z reguły uszczelki sa oznakowane nacieciami, ząbkami i to jest grubośc własnie takiej uszczelki. Jesli głowica została splanowana o 0,4 mm to powinno sie zastosowac grubszą uszczelkę. Wtedy jest wszystko zgodne z normą. Poza tym nie wiadomo czy kiedys nie była juz planowana???????.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 1039196
    Komar_wladek
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    a ile mm mogę splanować głowice od Rometa, żeby moc wzrosła 3 krotnie??? I żebym mógł trochę pojeździć, żeby się od razu nie rozwalił??
  • #16 1039262
    omed
    Poziom 14  
    Ocena: 70
    w romecie po co lepiej dodaj turbine!
  • #17 1039264
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    Samo planowanie głowicy nie da Ci trzykrotnego wzrostu mocy, przelicz sobie jaki byś musiał mieć stosunek KM/l. Takie zwiększenie mocy to kompleksowy i profesonalny tuning. Polerowanie komory spalania i ewentualnie zmiana jej kształtu (silnik rometowski czy Jawy?), zmniejszenie pojemności skrzyni korbowej,wypolerowanie kanałów, dokładne zgranie kanałów w głowicy i karterach symetria kształtu i pojemność, odpowiednie wyważenie wału (wzrosną obroty) wypolerowanie i odchudzenie korbowodu celem zwiększenia jego wytrzymałości, zmiana faz rozrządu czyli wysokości i szerokości okienek dolotowego i wylotowego i/lub skrócenie płaszcza tłoka lub spiłowanie denka tłoka na wysokości tłoka. Dla dwusuwa bardzo duże znaczenie ma odpowiednio dobrany i zestrojony wydech. Niezbędna także przeróbka układu dolotowego, dobranie jego długości i srednicy, prędkości przepływu mieszanki. W dupę da też zapłon statyczny, trzeba by przerabiać na taki ze zmiennym kątem wyprzedzenia.
  • #18 1039339
    jaran82
    Poziom 12  
    Grubasza uszczelka?? napewno??ktos to potwierdza??
  • #19 1039371
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    Tak, do VW przychodzą różne grubości uszczelek, jak nie masz pewności to idź do księgarni, przeglądnij serwisówkę do twojego auta i wzbogacony o tą wiedzę wyjdź zostawiając książkę dla tych, co mają dużo pieniędzy.
  • #20 1039392
    Zdanekmexico
    Poziom 12  
    tak, zazwyczaj po planowaniu głowicy daje się grubszą uszczelkę zwłaszcza do silników diesla. Co do splanowania głowicy 3mm oczywiście da sie to zrobić ale to już ciężka sprawa ponieważ trzeba skrócić zawory zeby nie waliły o tłoki. silnik sie zuzywa to sie zuzywa wiec dlatego raczej takie rzeczy sie robi w polonezach i fiatach bo duzo nie kosztuje kupno 2 silnika
  • #21 1040117
    Borys20
    Poziom 12  
    no i w maluchach gdzie od zaworow do tlokow jest mnostwo miejsca :)
  • #22 1041965
    Adrian123w
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Przy 3 milimetrach moc napewno wzrośnie ale zywotność łożysk wału korbowego może się skrucić drastycznie . MOŻE NASTĄPIĆ SPALANIE STUKOWE (zwłaszcza w wersi 1.8 Turbo ) KTÓRE MOŻE USZKODZIĆ SILNIK .

Podsumowanie tematu

✨ Planowanie głowicy w silniku 1.8 Golf II, szczególnie o wartości 3 mm, jest tematem budzącym kontrowersje. Planowanie głowicy zwiększa stopień sprężania, co może skutkować wzrostem mocy silnika, jednak wiąże się to z ryzykiem szybszego zużycia elementów układu tłokowo-korbowego, zwłaszcza łożysk wału i tulei sworzni, oraz zwiększonym obciążeniem rozrusznika i akumulatora. Planowanie o 3 mm jest uważane za zbyt duże i może prowadzić do problemów z samozapłonem (spalaniem stukowym), a także do konieczności stosowania grubszej uszczelki pod głowicę, aby uniknąć kolizji zaworów z tłokami. W praktyce dla Golfa II z silnikiem 1.8 planowanie o 0,4 mm jest bardziej rozsądne i nie powoduje zauważalnego wzrostu mocy ani drastycznego skrócenia żywotności silnika. W przypadku większych planowań konieczne są dodatkowe modyfikacje, takie jak skracanie zaworów czy zmiana uszczelek. Dyskusja podkreśla, że planowanie głowicy to zabieg wymagający precyzji i odpowiedniego doboru komponentów, a nadmierne planowanie może prowadzić do poważnych uszkodzeń silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA