logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć laptopa (VGA/HDMI) do telewizora CRT (RCA/S-Video/Component)?

FaYaHDG 24 Paź 2011 21:32 3136 9
REKLAMA
  • #1 10062276
    FaYaHDG
    Poziom 10  
    Z góry zaznaczam, iż nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi na pytanie.

A więc posiadam laptopa (wyjścia: VGA i HDMI)
    i telewizor CRT (wejścia: Video (1x RCA), s-video i Component (3x RCA)) i bardzo bym chciał móc oglądać filmy na tym telewizorze, gdyż jest naprawde duży i fajnie się na nim ogląda filmy z odtwarzacza DVD, ale już nie pamiętam kiedy oglądałem coś na dvd a nie na kompie.
    Znalazłem następujące kable/przejściowki:
    1. Link
    2. Link
    3. Link

I moje pytanie brzmi, czy którykolwiek z tych produktów ma prawo działać? Oprócz tego dodam, iż jest to telewizor z USA (NTSC), a jeśli żadne z tych rozwiązań nie ma prawa bytu, to czy istnieje jakieś słuszne rozwiązanie mojego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 10062398
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 720
    Raczej nie ma prawa działać, VGA nie przenosi dźwięku, a HDMI to pelna cyfra, bez odpowiednich scalaków po drodze według mnie nie ma prawa to działać

Musiał byś mieć konwerter sygnału
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 10062427
    re14sato
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Kabel z pierwszego linku jak najbardziej będzie działał, trzeba jeszcze tylko zadbać o przesył dźwięku.

Drugi Link jak kolega wyżej wspomniał bez konwertera nie ma prawa działać.
  • #4 10062439
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Kabel z 1 linku będzie działać, ale aby uniknąć uszkodzenia sprzętu podłączać ten kabel proponuję na WYŁĄCZONYCH obu urządzeniach. Pozdrawiam
  • #5 10066423
    FaYaHDG
    Poziom 10  
    A czy ten pierwszy kabel moge bez konsekwencji przedluzac, czy raczej kiepsko? Bo komputer z reguly stoi na biurku oddalonym o ok 5m od tv? I druga sprawa czy to ze tv dziala w formacie ntsc nie przeszkadza?

Bródka napisał:
    Raczej nie ma prawa działać, VGA nie przenosi dźwięku, a HDMI to pelna cyfra, bez odpowiednich scalaków po drodze według mnie nie ma prawa to działać

Musiał byś mieć konwerter sygnału

Dźwiękiem sie nie martwie, gdyż dźwięk bez problemu podłączylem do kina domowego przez wyjscie Jack. Chodzi mi tylko o przeslanie obrazu na ten dosyc juz stary ale jednak fajny telewizor (duzy plaski ekran)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10075695
    cyberdream
    Poziom 10  
    Dziwię się kolegom że tak swobodnie wydają opinie nie sprawdzając szczegółów. Ja na ich miejscu nie wyrywałbym się z odpowiedziami bez sprawdzenia.
    Według mnie, żaden z tych kabli może nie działać.
    Pierwszy: D-Sub --> Component (YPbPr). Zadziała, ale tylko jeżeli ten laptop wysyła sygnał component poprzez D-Sub i tylko jeżeli składowe tego sygnału będą wysyłane na odpowiednich pinach. To nie jest standard! To jest rzadkość i każda firma traktuje to po swojemu.
    Drugi: HDMI --> Component. Nie zadziała. Pomieszanie systemów. Potrzebny konwerter.
    Trzeci: D-Sub --> S-Video/Composite. Może zadziałać ale tylko przy odpowiednich sygnałach wysyłanych z laptopa. Jest to raczej mało prawdopodobne a do tego sygnał Composite albo S-Video będzie dużo słabszej jakości niż Component.

Więcej nie można stwierdzić bez modelu laptopa.
    Potrzebny dokładny pinout gniazda D-Sub i informacje o karcie graficznej.
    Telewizor NTSC jest jak najbardziej pozytywem w tym zestawieniu bo bez problemu odbierze 60Hz.
  • #7 10253504
    FaYaHDG
    Poziom 10  
    Chciałbym odświeżyć temat, gdyż problem dalej pozostaje nierozwiązany. Wiem już, że żaden z tych kabli nie spełni swojej roli. W takim razie może karta telewizyjna, albo coś takiego? Może być używka
  • #8 10253814
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Dawnymi czasy robiło się przejściówki z Dsub na zwykłe video pal na jednym układzie scalonym przy czym trzeba było kartę graficzną zmuszać do pracy w niskiej rozdzielczości i odświeżaniu.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14987.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic775170.html
    Jeżeli wspomnianym tam programem to się nie uda proponuję dać sobie spokój.
  • REKLAMA
  • #10 10261779
    cyberdream
    Poziom 10  
    Do FaYaHDG:
    Ten konwerter powinien zadziałać. W twoim przypadku będziesz mógł połączyć go z telewizorem kablami composite (video) i SVideo. SVideo - lepsza jakość. Martwi mnie jedynie brak zasilacza zewnętrznego. Takie urządzenie potrzebuje zasilania, a w tym zestawie jest tylko zasilanie USB. Niepotrzebne obciążania laptopa. Na pewno można do niego dobrać zasilacz zewnętrzny. Poza tym, cena dobra, wszystkie kable w komplecie.
    Jak zwykle nie omieszkali nawypisywać pierdołów: jednoczesne granie i oglądanie filmów.
    Wszyscy wiedzą że jest to możliwe tylko na podwójnych układach graficznych. Przy pojedynczym tylko granie albo tylko oglądanie i nawet taki konwerter tu nie pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie laptopa z wyjściami VGA i HDMI do telewizora CRT z wejściami RCA, S-Video i Component. W odpowiedziach podano, że kabel z pierwszego linku może działać, ale wymaga ostrożności przy podłączaniu. Wskazano również, że VGA nie przenosi dźwięku, a HDMI wymaga konwertera do sygnału analogowego. Użytkownik rozważał użycie konwertera VGA na S-Video/Composite, jednak podkreślono, że jakość sygnału może być niższa. W końcu zasugerowano, że telewizor NTSC jest korzystny, a konwerter VGA na video może być rozwiązaniem, ale wymaga zewnętrznego zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA