logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwerter VGA na TV SCART lub PAL

gulson 05 Sty 2003 23:23 182697 103
REKLAMA
  • Artykuł opisuje w jaki sposób podłączyć kartę graficzną komputera do TV nie posiadając specjalnego wyjścia TV-out. Dla posiadaczy złącza SCART w TV wystarczy zmontować prosty układ i zmienić rozdzielczość za pomocą programu Power Strip. Ten prosty układ łączy sygnały polaryzacji pionowej V i poziomej H w zespolony sygnał synchronizacji (Composite In). Sytuacja jest utrudniona, jeżeli chcemy wykorzystać TV bez złącza SCART, wtedy pozostaje zbudowanie dosyć skomplikowany układ oparty na AD725.

[img=https://www.elektroda.pl/dla_kompa/vga2tv/vga2tv_zdj.jpg]

Download

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gulson
    Administrator Systemowy
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson napisał 29347 postów o ocenie 6026, pomógł 148 razy. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2001 roku.
  • REKLAMA
  • #2 79998
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 82313
    piotrw_78
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Zbudowałem przejściówkę VGA ->EURO i wszystko jest OK obraz na TV jest ale w momencie kiedy chcę wyświetlić film obraz jest uciąty tak jakby za bardzo obniżony na dół u góry jest w połowie ekranu czarny a na dole widać film w żaden sposób nie można go przesunąć do góry, to samo jest kiedy używam Vplayer jak i windows media player nie zależnie czy jest to pełen ekran czy zminimalizowany na monitorze nie ma tego problemu.
    Używam PowerStrip i karty nvida 32 Mb
  • REKLAMA
  • #4 83669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 83744
    piotrw_78
    Poziom 13  
    U mnie wszystko dało się ustawic i też mam rive obraz jest OK do czasu kiedy nie wyświetalam filmu wtedy pól ekranu u góry jest czarna a na dole wyświetlany jest film ale tak jakby został ucięty jego dół jak ktos wie to prosze o pomoc
  • #6 84541
    Vad3r
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A jak z jakoscia ? Lepiej niz na TV Out ?
  • #7 84614
    piotrw_78
    Poziom 13  
    nie mam porównania nie widziałem jak to jest na TV out bo nie mam takiego wyjścia z karty ale literki są rozmazane kiedy widaćź pulpit natomiast gdy leci film wszystko jest OK troche trzeba podciągnąć kontrast i jasność pozatym w przejściówce która tu jest nie ma osobnych podłączeń do masy dla sygnałów koloru tylko wszytsko jest razem może to też być przyczyna jakichś zakłóceń (tak sądzę ) jak ktoś wie co zrobić żebby dobrze wyświetlał obraz w vplayer lu windows media player proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #8 84753
    krzysztof_0
    Poziom 12  
    Mam ten sam problem z wyświetlaniem filmów,obraz ucięty :(
    czy ktoś wie co z tym zrobić mam RIVE TNT
  • #9 85660
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 85837
    Vad3r
    Poziom 11  
    Sproboj programu TV Tool :)
  • REKLAMA
  • #11 85949
    piotrw_78
    Poziom 13  
    a czy ten Tv tool ma mozliwość ustawienia skrutów klawiaturowych bo kiedy podłanczam TV przez przejściówkę nie mam możliwości podłączenia monitora pozatym i tak mi on na nic bo nie działa przy tym odświeżaniu co TV a ajk później zmienić rozdzielczość spowrotem na monitor ??
  • #13 86153
    piotrw_78
    Poziom 13  
    :arrow: Vad3r

może tak mały przykład konfiguracji bo coś nie chce działać z przejściówka euro->vga :(
  • #14 86186
    Vad3r
    Poziom 11  
    Ups , sorka - przeciez ten program obsluguje TV Out ;)
    Wyjscie s-video i composite ;)
  • #16 88893
    Vad3r
    Poziom 11  
    A masz moze siakis rysunek plytki ?
    THX
  • #17 88917
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Caly ten uklad spokojnie zmiesci sie we wtyku euro, wiec chyba nawet nie warto robic do niego plytke ;)
  • #20 89143
    krzysztof_0
    Poziom 12  
    Czy ten układ był sprawdzany? czy on wyświetla poprawnie obraz z kompa na telewizorze? może to taki sam''NIEWYPAŁ'' jak ten wyżej
  • #21 89146
    krzysztof_0
    Poziom 12  
    mgim, jak Ci to nie sprawi trudności to zeskanuj płytke bo nie lubie ''pająków'' :D
  • #22 89502
    piotrw_78
    Poziom 13  
    JA mam ten sam konwerter co na schemacie mgim z tym że +5 mam wzięte z karty graficznej a nie EURO dlatego że płytkę ma przy wtyczce VGA no ale jest kłopot jak już pisałem wcześniej ma RIV TNT 2 32 Mb i kiedy wyświetlam pulpit wszystko jest OK w przypadku gdy chcę odtworzyć jakiś film jest on ucięty do połowy tzn. od góry widzę pół czarnego ekranu natomist dół filmu jest ucięty. To samo dzieje się w Vplayer i w Windows Media Player jak ktoś może coś na to poradzic to proszę o pomoc
  • #23 89509
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Proponuje użyć programu TV Control Center 2000. Powinien sobie z tym poradzić.
  • #24 89515
    piotrw_78
    Poziom 13  
    :arrow: TOMI
    Jeżlei ta rada z TV Control Center 2000 to do mnie to dzięki ale jak zauważyłeś to mam przejściówkę VGA->EURO a nie kartę riva tnt z wyjściem s-video czy cince więc chyba z tego nici przejściówkę tą podłancza się po odłączeniu monitora
  • #25 90238
    modele
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Ja zrobilem kabelek dziala ok. Troche mialem problem Power Stripem. Obraz jest na pulpicie rozmyty ale jak wlacze vpleyer moze byc. Co do obcinania obrazu to poradzilem sobie korzystając z starszej wesji vpleyer.0.5e i dziala OK
    pozdr
  • #26 91511
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    A czy komuś udało się prawidłowo zmusić kompa przy użyciu PowerStrip'a aby generował sygnał z przeplotem? Ja robiłem próby na 3 różnych kartach graficznych (GF4Ti4200, Savage4 i stara Riva128) i na każdej z nich po włączeniu przeplotu widoczna była co druga linia obrazu (zarówno na monitorzem jak i TV przez przejściówkę RGB). Sprawdzałem pod WinXP i Me. Czyżby użyte przeze mnie karty nie potrafiły generować obrazu z przeplotem? Na starym kompie z kartą S3VIRGE (Win95) przeplot działa prawidłowo. Ktoś zna jakieś sensowne wyjaśnienie tego problemu? Zależy mi na tym, gdyż przy połączeniu przez RGB uzyskuję znacznie lepszą jakość obrazu niż w PAL'u...
  • #27 91914
    yeeezooo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    witam wszystkich
    mam podobny problem co koledzy jezeli wyswietlam pulpit wszystko jest ok karta geforce 256 i faktycznie zuwazylem cos takiego jakby wyswietlana byla co druga linia czyli brak przeplotu do tego obraz generowany z divx-ow jest obciety (allplayer) zauwazylem tez ze przyczyna tego moze byc to iz allplayer jak i inne tego typu aplikacje zmieniaja odswiezanie pionowe u mnie na 32Hz z 50 ustawionych w windows moze to byc przyczyna nie sprawdzaelm jeszcze vplayera 0.5e o ktorym pisal kolega i wszystko mial ok wlasnei teraz mam zamiar pokombinowac z roznymi odtwarzaczami moze komus sie w koncu uda uzyskac dobry obraz w divx
  • #28 91925
    phill
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam,

Miałem podobny problem z uciętym filmem. Pulpit wyświetlany był OK, a jak włączyłem film to było tylko widać połowę. Problem tkwił w ustawieniach PowerStripa, a mianowicie po wybraniu odpowiedniej rozdzielczości i przejściu do poprzedniej zakładki przed odznaczeniem pola "Zmiany w czasie rzeczywistym" lub coś podobnego należy zkorygować położenie obrazu na monitorze strzałkami powyżej, tak aby był ustawiony centralnie na środku, po tym zabiegu odznaczamy "Zmiany w czasie rzeczywistym" i postępujemy tak jak w opisie z Chipa - przeplot, korekcja odswierzania itd. W moim przypadku to pomogło. Jeżeli podczas oglądania filmu pojawi wam się biały denerwujący pasek na dole ekranu TV, to należy jeszcze raz zkorygować położenie obrazu na monitorze, nieznacznie go obniżyć w pionie od połlożenia środkowego, położenie poziome pozostaje bez zmian. Dla ścisłości używam PowerStripa 3.3 i karty GeFoece 2 MX. Życzę miłego odbioru. :)
  • #29 92325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 92334
    piotrw_78
    Poziom 13  
    chyab kosztowało mnie części do plytki jakieś 3 PLN czy cos kolo tego do tego kabel w zaleznosci od tego jaki dlugi + 2 PLN wtyczka euro + 2 PLN wtyczka VGA wiec nie drogie tyle ze jak chcesz do pracy to wykorzystac to odpusc sobie odtwarzanie filmu jakos jeszcze pojdzi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i konfiguracji konwertera sygnału VGA na sygnał TV w standardzie SCART lub PAL, umożliwiającego podłączenie komputera do telewizora bez dedykowanego wyjścia TV-out. Prosty układ łączący sygnały synchronizacji pionowej (V) i poziomej (H) w sygnał composite można zrealizować na bazie układu 74HC86, umieszczonego nawet we wtyku EURO (SCART). W przypadku telewizorów bez złącza SCART konieczne jest zastosowanie bardziej złożonego konwertera opartego na układzie AD725. Kluczowym elementem jest odpowiednia konfiguracja rozdzielczości i częstotliwości odświeżania za pomocą oprogramowania PowerStrip, które pozwala na wymuszenie trybu PAL 50Hz z przeplotem. Problemy zgłaszane przez użytkowników to m.in. ucinanie obrazu podczas odtwarzania filmów (często związane z brakiem prawidłowego przeplotu i ustawieniami PowerStripa), rozmycie obrazu na pulpicie, zakłócenia dźwięku na TV wynikające z nieodpowiedniego ekranowania kabli oraz trudności z synchronizacją sygnału. Rozwiązaniem na ucinanie obrazu jest korekta położenia obrazu w PowerStripie oraz użycie starszych wersji odtwarzaczy filmów (np. VPlayer 0.5e). Dyskutowano także o alternatywnych programach do konfiguracji sygnału TV, takich jak TV Tool czy TV Control Center 2000. Wiele osób podkreśla, że jakość obrazu z konwertera jest gorsza niż z natywnego wyjścia TV-out, a samodzielne wykonanie konwertera jest opłacalne cenowo (około 10-40 PLN), choć wymaga cierpliwości i eksperymentów z ustawieniami. Pojawiły się także pytania o bezpieczeństwo podłączenia i możliwość uszkodzenia karty graficznej lub telewizora, z zaleceniem ostrożności przy podłączaniu mas i napięć. W dyskusji pojawiły się schematy i prośby o ich udostępnienie, a także uwagi dotyczące jakości kabli ekranowanych i ich wpływu na zakłócenia. W końcowej fazie dyskusji pojawiły się opinie, że obecnie lepszym rozwiązaniem jest zakup taniej karty graficznej z wyjściem TV-out niż samodzielne budowanie konwertera, ze względu na jakość i wygodę użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA