a bateria sprawna jest ??
sprawdzałeś ładując tą samą ładowarką inną baterię ,ale ten sam telefon ??
inna opcja to ładowarka , sprawdź inną .
sprawdź te dwie opcje ,jeśli nie to to nie wiem - może soft jeśli pomogłem to oki
Sory że nie na temat ale mam proźe.
Jeśli ktoś z was ma może jakiegoś fajnego softa do 3310
to wyślijcie mi na skrzynke wiehc(_at_)poczta.onet.pl
Z góry dziękuje !!!
To jest prawdopodobnie wina bezpiecznika : Totaki malutki elemencik SMD zazwyczaj biala literka K na czarnymtle jest na jego gornej czesci.
Znajduje sie on u dolu plyty telefonu.
Pozdrawiam
To jest prawdopodobnie wina bezpiecznika : Totaki malutki elemencik SMD zazwyczaj biala literka K na czarnymtle jest na jego gornej czesci.
Znajduje sie on u dolu plyty telefonu.
Pozdrawiam
az sie serce kroi...
Kukii moze wyjasnij gzdie sa jakies luty w tym telefonie pomiedzy plyta glowana a bateria?? Szukalem i nie znalazlem...
A tak serio i powaznie to przyczyn moze byc wiele...
zacznij od sprawdzenia ladowarki czy dobre napiecie daje i czy nie przerywa. Jezeli oki dalej zajrzyj do fona na zlącze czy nie jest skorodowane (po zalaniu). Jak byl zalany to wanienka z cleanserem do czyszczenia druku potem hotair i jakis dobry srodek do lutowania...
Jak nie jest zalany i nie jest to gniazdo ladowania to zmien soft.
Dalej to juz tylko czy warystor ok, pomierzyc chaps-a i ewentualnie wymienic, moze byc tez uszklodzony CCONT - tez wymiana a jak to wszystko nie pomoze to najprawdopodobniej MAD dostaje szalu ale jego ciezko zmienic choc sie da... - kiedys DZIUR to gdzies opisywal.
Acha i jeszcze jedno schemat serwisowki jest w dziale ze schematmi... - bedzie lepiej Ci szukac...
✨ Problem z komunikatem "NIE ŁADUJE" podczas ładowania telefonu Nokia 3310 może mieć kilka przyczyn. Należy najpierw sprawdzić stan baterii oraz działanie ładowarki, najlepiej testując inną ładowarkę lub baterię w tym samym telefonie. Możliwą przyczyną jest uszkodzone gniazdo ładowania lub zimne luty na połączeniu baterii z płytą główną. Często winny jest także bezpiecznik SMD (oznaczony literą K na czarnym tle) znajdujący się na dole płyty telefonu. W przypadku zalania konieczne jest oczyszczenie i naprawa połączeń, a także sprawdzenie i ewentualna wymiana elementów takich jak warystor, kondensatory (CCONT) czy układ MAD. W ostateczności można rozważyć zmianę oprogramowania (softu) telefonu. Dostępne są schematy serwisowe ułatwiające diagnozę i naprawę.