logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Panasonic SA-AK25 - brak basów i problem z magnetofonem po wymianie pasków

MaweR 05 Gru 2004 12:35 1076 3
REKLAMA
  • #1 1037775
    MaweR
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam! Mam poblem z wieżą panosonica sa-ak25, mianowicie postanowiłem wymienic kiedyś paski od magnetofonu. Po wymianie i złożeniu wieży spostrzegłem brak basów, po ponownym rozłożeniu i złozeniu wieży doszedł jeszcze problem z magnetofonem. Problem z magnetofon polega na tym iż w momencie włączenia wieży następuje krótkotrwała praca silnika jednocześnie z pracą elektromagnesu odpowiedzialnego za otwieranie kieszeni. Po ustaniu pracy wymienionych elementów, kieszeń magnetofonu jest jakby martwa tzn. nie reaguje na żadne przyciski a na wyświetlaczu jest informacja o obecności kasety w kieszeni mimo że jej tam nie ma.
    Moje pytanie jest takie. Czy padł jakiś układ od sterowania kieszenią (wszystkie styki od automatyki są w porządku)?
    No i czy możliwe jest aby taki układ i końcówka mocy (brak basów) padły w chwili rozkręcania wieży która nie była pod napięciem.
  • REKLAMA
  • #2 1042856
    MaweR
    Poziom 11  
    Dziwna sprawa z ta końcówką mocy, ponieważ na tych wyprowadzeniach układu na których miało być 29V i -29V było 40 i -40 V i brak basów, jednak po złożeniu wieży basy są. :-)
  • REKLAMA
  • #3 1042911
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Witam wielokrotnie naprawiałem ten model. Posiadam od cholery zdjęć i dokumentacji. Basy we wzmacniaczu często nie działają jak źle podłączysz kolumny. radze sprawdzić. Paski to przesrane żeby je wymieniać. Bo praktycznie trzeba cały środek wyjąć żeby sie dostac do magnetofonu. Na razie jednak ciężko mi jest powiedziec czemu tak reaguje magnetofon na przycisk power. Trzeba dokładnie przyjrzeć się czujnikom i całej reszcie płytki. Może źle zalutowałes tasme od silnika.
  • #4 1043682
    MaweR
    Poziom 11  
    Jak będzie mi sie chciało to jeszcze zajrze do magnetofonu, ale narazie mam dość. Wieże miałem rozłożoną od wakacji, a czego ja w tym magnetofonie nie przejrzałem- od czujników po układy. Narazie nie mam pomysłu i chęci, ale podejrzewam jakiś układ który steruje tym wszystkim, ponieważ magnetofon (a raczej jedna kieszeń) jest całkowicie odłączony od reszty wieży a mimo to na wyświetlaczu jest informacja o obecnoiści kasety w odłączonej kieszeni.
REKLAMA