logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic SA-AK25 - wyłączający się napęd po wymianie pasków, problem z rewersem

Jabeko 01 Lut 2007 13:35 2555 10
REKLAMA
  • #1 3514829
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    W Wieży Panasonic SA-AK25 miałem urwane paski od przesuwu taśmy.Problem polegał na tym że wćiągało kasetę.Po wymianie owych pasków problem jest taki że jak włożę kasetę to elektromagnes załączy głowicę nastąpi start ale po ok 3 sek napęd się wyłancza.Charakterystyczne jest to że elektromagnes trzy razy się wzbudza na każdej z kieszeni co powod wyłączenie napedu.Jeszcze zauważyłem że na tape B jak daje się otwieranie kasety to nie reaguje.Również w tape B nie reaguje na rewers czyli kaseta idzie tylko w stronę prawą pomimo wciskania Play w lewo.Teraz nie wiem czy wina jest w złym złożeniu mechanizmu napędowego czy coś w sterowaniu.Dodam że ściągnąłem bardzo niewyrażny schemat tego mechanizmu i koła ślimakowe które cały machanizm przesuwają ustawiłem prawidłowo.Czy jest jeszcze coś co trzeba ustawić aby owy objaw ustąpił?Może ktoś ma w miarę czytelny schemat tego mechanizmu lub chociaż jakiegoś linka gdzie mógłbym pobrać?Proszę o pomoc.Tera idę nadal walczyć z owym sprzętem dodam że nie tak prostym jak by się wydawało.Nie wspomnę już o zmieniarce cd.Mnie przeraziła ale miałem tylko brudny laser i nie trzeba było ingerować w mechanikę i oby nigdy nie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3515577
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    hos 1433 masz rację są te lusterka i również masz rację że były przybrudzine - wyczyściłem lusterka jak i elementy opto.Wina jednak była po stronie czujnika(stycznika)kasety tape 2.
    Wpadając w rutynę przy pomiarze takich właśnie styczników w wiekszości opiera się na tym czy nie są wypalone i czy mają dobrą styczność.W moim przypadku okazało się że mają dobrą i to aż za bardzo .Jeden ze styczników w tape 2 był podejżewam przy żle włożonej kasecie zagięty i czły czas był w stanie on.Cały układ właśnie dlatego wariował.Dopiero po rozgięciu go do pozycji off(czyli prawidłowej )obie kieszenie rozpoczęły naturalną pracę i wszystko działa.Czyli zgubiła mnie rutyna i w pewnym sensie opisy podobnych usterek ponieważ ktoś już kiedyś pisał że małe paski muszą być oryginalne tak jak na schemacie.Ja założyłem podobnej długości jak oryginalne i elegancko śmigają.Fakt jest jednak taki że jest to dość skomplikowana wieża zwłaszcza zmieniarka cd ale temat uważam za zamknięty.Bardzo dziękuję za zainteresowanie.
  • #4 4368003
    Pinger
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam

mam ten sam problem z magnetofonem - mianowicie obie kasety działaja ale tylko w jedna strone - nie działa autorevers.

Tak samo przewijanie - zauwazylem ze przewija kasete tylko przez moment i sie zatrzymuje - tak jakby nie mial sily dalej przewijac kasety.

Czy to jest kwestia tylko i wylacznie paskow od napedu?

Mam prosbe, czy ktos moglby mi pomoc z ta wymiana, tzn, od czego tu zaczac? czy to jest bardzo skomplikowane?

ps, potrzebuje jakis schemat, ale nie mam juz punktow zeby sciagnac plik, czy ktos moglby mi pomoc?

drugi plik> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776628.html#216971
    sciagnelem 1szy ale to schemat cd.
  • REKLAMA
  • #5 4368150
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Schemat do tego nie pomoże Tobie bo to jest sprawa mechaniczna.
    1.Otwierasz kieszonki magnetofonu.
    2.Ściągasz klapki kieszeni ,silnie do góry .
    3.Odłączasz zasilanie wieży ,rozkręcasz obudowę,
    4.Odkręcasz front panel-2 śrubki pod spodem.
    5.Wypinasz tasiemki front panela ,delikatnie .
    6.Wykręcasz 5 wkrętów mocujących mechanizm magnetofonu ,odłączasz elektronikę mechanizmu od płyty sterującej
    7Pozbawiasz mechanizm elektroniki wcześniej wylutowując taśmę silnika -ostrożnie aby nie urwać ścieżek.
    8.Odkecasz spód mechaniki prawej kieszeni na której jest silnik.Pamiętając o ułożeniu pasków .
    9.Wymieniasz pierwszy pasek sprzegłowy (ten najmniejszy) i zakładasz spód .
    10.Odkręcasz spód lewej kieszeni i także wymieniasz najmniejszy pasek.
    11.Oczyszczasz tor taśmy -wałki ,głowice i rolki dociskowe.
    12.Montujesz i ma działać:D.
    Paski są identyczne w obu kieszeniach musisz dobrać by nie były zbyt ciasne.Cierpliwość i uwaga wskazane byś nie pytał później jak założyć te paski.
  • #6 4368167
    Pinger
    Poziom 12  
    Witam

to moze ja zaczne od wylaczenia zasilania :)

dzieki za odpowiedz, raczej nie bede sie pytal jak zalozyc paski, bo zanim do nich sie dostane to minie wiecznosc ;)

kurde masakra bedzie z tymi paseczkami, sporo roboty - nie wiem czy sobie nie odpuszcze.. z braku czasu

a serwisek to ile by krzyknal za takiego dzoba?

e:

a jezeli chodzi o post Jabeko na temat styczników - to gdzie sa te styczniki? moze to tylko kwestia tych stycznikow?
  • REKLAMA
  • #8 4370892
    Pinger
    Poziom 12  
    Kurcze to chyba jest jednak jakis grubszy problem

wyciagnelem tasme do zapisu z kasety i wlozylem do wiezy

teraz obserwowałem co sie dzieje

jak wciskam "lewy" play to sie kreci lewa zebatka, jak wcisne "prawy" play to sie kreci... lewa zebatka! - dlaczego tak sie dzieje???

tak samo z przewijaniem kasety - kreci sie tylko i wylacznie lewa zebatka. ww sytuacja ma miejsce w obu kieszeniach:/
  • #9 4371279
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Nie będziemy tutaj dyskutować o czymś co jest w tym wypadku pewne.Powtarzam więc - daj ten sprzęt do serwisu i po sprawie .

Dodano-Masz wyciągniętę paski sprzęgłowe ,w trakcie zmiany kierunku obrotu wałków owe paski powodują brak zazębiania i stąd takie zachowanie.
  • #10 4371290
    Pinger
    Poziom 12  
    niby to jest pewne ale jakos nie mowisz ze zbyt duzym przekonaniem...

dla mnie to jest jakies nienormalne ze nie wazne do nacisne play lewy czy prawy to sie kreci lewe kuleczko w magnetofonie... wg to moze byc kewstia uszkodzonej elektroniki? bo jak to inaczej wyjasnic?

czy moze ktos inny sie wypowiedziec w temacie?

Pozdrawiam
  • #11 4599978
    darekxg
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Mam prośbę do szanownych elektrodowiczów - jakiej długości paski się w tym mechaniźmie znajdują? Wszystkie możliwe paski sparciały i rozleciały się w drobne kawałki.

Podsumowanie tematu

✨ W wieży Panasonic SA-AK25 po wymianie pasków napędowych pojawił się problem z automatycznym wyłączaniem się napędu po kilku sekundach pracy oraz brakiem działania funkcji autorewersu w kasecie tape B. Objawy obejmowały wielokrotne załączanie elektromagnesu i zatrzymanie napędu, a także brak reakcji na polecenia otwarcia kasety i rewersu w tape B. Po dokładnym czyszczeniu optycznych elementów detekcyjnych (lusterka i fotoelementy) oraz sprawdzeniu i korekcie styków czujników kasety tape 2 (styczników) problem został rozwiązany. Okazało się, że jeden ze styczników był zagięty i stale aktywowany, co powodowało błędne działanie mechanizmu. Wymiana pasków sprzęgłowych wymagała demontażu mechanizmu, odłączenia elektroniki i precyzyjnego montażu, a paski muszą być dobrane tak, aby nie były zbyt napięte. W przypadku trudności zalecane jest oddanie sprzętu do serwisu. Schematy mechanizmu są trudne do znalezienia, a problem często ma podłoże mechaniczne, nie elektroniczne. W dyskusji pojawiły się także pytania o długości pasków, które uległy degradacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA