logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restarty i zawieszanie się komputera ECS K7VTA z Windows XP/2000 - co sprawdzić?

Adam16l 05 Gru 2004 18:04 1382 15
REKLAMA
  • #1 1038572
    Adam16l
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    Witam, mam problem, otórz od pewnego czasu nękają mnie prblemy z kompem- mianowicie dręczą mnie restarty kompa i zwisy- mam dwa systemy windows XP i 2000- i na obu dzieje się to samo- nie jest to wina temperatury procka bo sprawdzałem, próbowałem przeinstalować system i to samo- nie wiem czy to wina płyty głównej (ecsk7vta- pod AMD) czy moze zailacza- może coś nie łączy
    moze to wina klawiatury bo kiedyś przestała działać bo sie wodą zalała...
    dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1038632
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10431
    Zacznij od sprawdzenia ramu memtestem, jezeli nic nie znajdziesz to podmien zasilacz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1038739
    Link9292
    Poziom 15  
    Mozliwe ze jeszcze dysk twardy poniewaz u mnie tez tak sie dzieje, a mam zle sektory. Nie wykluczam oczywiscie zasilacza poniewaz mam Rubikona 300W podpietego pod ASRock'a K7S8X, Semprona 2200+, Radeona 9000PRO i SB Audigy Live 5.1. Jednak obciazenie male jest...

PS. Sprawdz jakie masz napiecie - Vcore i 3.3V.
  • #5 1038921
    Adam16l
    Poziom 20  
    twardy dysk jest ok, sprawdzałem scandiskiem i nie wykrył żadnych bad sektorów, kondensatory są ok, gdzie znaleźć ten program memtest???
    pozdrawiam

p.s.
    zdaża mu sie zrestartować jak sie przypadkiem o stół uderzy...
  • REKLAMA
  • #7 1039044
    Zdanekmexico
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    najszybciej to tak jak w poprzednich odpowiedziach, na samym początku sprawdź kondensatory, jeżeli wszystkie są wpożądku to pożyczył bym od kogoś ram ponieważ jak sadze masz jeszcze plyte chodzącą na 133mhz i ram masz sdr ktory powinien dzialac na 133 ale kupujac ta tandete niestety zazwyczaj niechodzi. Jeszcze jedna rzecza moze byc duze zabrudzenie a raczej zakurzenie plyty glownej co moze powodowac rozne minimalne przebicia
  • #8 1039109
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: Adam16l
    www.google.pl -> memtest pierwszy i drugi link...
  • #9 1039243
    Adam16l
    Poziom 20  
    Witam, a więc tak:
    najpierw pomiary napiecia:
    cpu v-core 1.76v
    2,5v 2,54v
    3.3v 3,18v
    5v 4,86v
    12v 12,99v
    voltage battery 3,20v

i teraz gorsze:(

zrobiłem test tym programikiem- stanął przy teście 6, przy całkowitym postępie 40% ribił w tym czasie "moving invenisions, 32 bit pattern"

Errors 32

Pisał jescze że chipset VIA KT266(a)/KT333
    Mam 256mb ram, w dwóch slotach- były dokupywane osobno; jest to DDRAM- i te ramy mają chyba różne częstotliwości (jak napisałem wczesniej 266 i 333- jednak jak dokupiłem jakiś czas temu 128mb to nie było problemów, pojawiły się moze po roku od zakupu tej drugiej kości ram)

Pozatym wyjmowałem już płyte główną- czyściłem styki- nawet odkurzyłem od kurzu:-)
  • #10 1039277
    Zdanekmexico
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a próbowales 1 ram wyjac? sprawdz jak na 1 chodzi
  • #11 1039340
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Skoro sypie błędami w memteście to znaczy że to raczej wina pamięci. Spróbuj wyjąć jedną tak jak pisał kolega wyżej i odpal memtesta. Jeśli dalej będą wyskakiwac błedy w memteście to włóz tą drugą kość i jeśli będzie w porządku to znaczy że ta pierwsza padnięta. Powodzenia.
  • #12 1039578
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: Adam16l
    Jaki masz procesor? Jak jakis z FSB 100Mhz to moze zmniejsz FSB pamieci do 200Mhz o ile masz taka mozliwosc moze wtedy bledy znikna ale jest mala szansa, i tak jak radza wyzej sprawdz kosci po jednej, dowiesz sie ktora jest uszkodzona.
  • #13 1039784
    jaron75
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam nie dalej jak 4 dni temu miałem podobny problem. Komp restartował sie w najmniej odp.momencie, potrafił chodzić przez 2-3 dni po nowej instalce systemu idealnie bez błędów i zwisów czy rest. Na którys dzien po instalce czegokolwiek lub przy starcie ptyk i samoczynny.restart. Wymieniłem dsyk(uszkodzony był to fakt),sprawdziłem zasilacz ale to samo,dopiero dokładny test RAM wykazał przyczyne (Zaznaczam ze standar.test kosć przechodziła OK dopiero przy dokładnym sie wykładała - tak ze jesli ten sam problem jest u ciebie to samo spraw.na innym kompie pamieci nic nieda bo moze działac i kilka dni jak u mnie - zrób dokładny test Ramu)

--------------------------------------------------------------------------
    I jeszcze jedno trzeba dobrac odpowiednie ustawienia biosu dla danej kosci
    Pozdrawiam

=======================================
    2 posty scalono
    j.
  • #14 1040598
    Link9292
    Poziom 15  
    Adam16l napisał:
    Witam, a więc tak:
    najpierw pomiary napiecia:
    cpu v-core 1.76v
    2,5v 2,54v
    3.3v 3,18v
    5v 4,86v
    12v 12,99v
    voltage battery 3,20v

Zmien zasilacz. Mozesz jeszcze sprawdzic u kolegi RAM poniewaz jezeli jest plyta lekko "podupadnieta" to kazda kosc RAM'u moze chrzanic.
  • #15 1040624
    ..::MariuszB::..
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    A moze wyjmij ram i przeczysc styki, to pomaga czasami cos moze sie utlenic...wyjmij przeczysc spirytusem lub jakims kontaktem i wloz spowrotem i sprawdz.
  • #16 1041384
    Adam16l
    Poziom 20  
    a więc tak:
    do Kolobos: procesor to AMD DURON 1.2GHz

do Link9292: a jakieś napiecia są złe?? bo jednak wymiana zailacza to koszt ok70zł...

Wyjąłem jedną kość ramu, i błędu nie znalazł; narazie komp chodzi ok, tylko że bywały dni że chodził cały czas ok i bywały takie że kilka razy sie resetował....

Podsumowanie tematu

✨ Problem z restartami i zawieszaniem się komputera z płytą główną ECS K7VTA pod systemami Windows XP i 2000 może być spowodowany uszkodzoną pamięcią RAM, wadliwym zasilaczem lub problemami ze stykami na płycie głównej. Temperatura procesora została wykluczona jako przyczyna. Zalecane jest przeprowadzenie testu pamięci RAM programem Memtest86, który wykazał błędy przy użyciu obu kości RAM o różnych częstotliwościach (DDR 266 i 333 MHz). Wyjmowanie i testowanie pojedynczych modułów RAM pozwala zidentyfikować uszkodzoną kość. Sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej pod kątem wybrzuszeń oraz pomiary napięć zasilających (Vcore, 3.3V, 5V, 12V) wskazały na prawidłowe wartości, choć wymiana zasilacza jest rozważana ze względu na koszty i potencjalne problemy. Dodatkowo sugerowano oczyszczenie styków pamięci i płyty głównej z kurzu i utlenień. Wskazano także na możliwość luźnych styków i konieczność dopasowania ustawień BIOS dla pamięci RAM. Procesor to AMD Duron 1.2 GHz, a chipset płyty to VIA KT266/KT333. Problemy pojawiły się po dokupieniu kości RAM o innej częstotliwości, co może powodować niestabilność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA