logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 2.0 16V z 2000 roku - kierunkowskazy przestały działać

nagasowski 31 Paź 2011 14:44 3966 7
REKLAMA
  • #1 10085322
    nagasowski
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam,

Jechałem ww samochodem i gdy prostowałem kierownice po wykonaniu manewru skręcania (przy włączonym kierunkowskazie) przytrzymałem przełącznik kierunkowskazów (coby nie wyłączyć migacza) - wtedy blokada migacza przeskoczyła i sygnał dzwiękowy migacza stał się szybki (takie tykanie szybsze, które wskazuje, że żarówka jest przepalona). Od tamtej pory nie mogę włączyć kierunkowskazu lewego bądź prawego - światła awaryjne też nie działają. Pojawia się tylko sygnał dzwiękowy - takie szybkie tykanie (jakby brakowało jednej żarówki). Jeszcze dodam, że gdy zapłon jest wyłączony, to po wciśnięciu awaryjnych sygnał dzwiękowy jest prawidłowy - jednak migacze nie zapalają się.

Czy ma ktoś pomysł co mógłbym sam zrobić w celu rozpoznania usterki i ewentualnej naprawy?

Z poważaniem,
  • REKLAMA
  • #2 10085348
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    Na diagnostykę i błędy pokaż. Zamykanie z pilota też nie reagują?
  • REKLAMA
  • #3 10085370
    nagasowski
    Poziom 13  
    Z pilota jak zamykam samochód, to wszystkie migacze się załączają.
  • REKLAMA
  • #4 10085903
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3922
    opamp napisał:
    Na diagnostykę i błędy pokaż. Zamykanie z pilota też nie reagują?

Faktem jest, że na diagnostykę to mało kto jeździ, ale taka porada to kupa.

Do autora: "co mogę sam zrobić?" no jak to co, rozkręć tam gdzie "chrupnęło" może coś zobaczysz, może coś pękło, może trzeba będzie wymienić wajchę
  • #5 10085926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11772778
    nagasowski
    Poziom 13  
    Głupia sprawa wyszła - bezpiecznik przepalony :-( ...rzecz, którą na samym początku wyeliminowałem (sugerowałem się tym chrupnięciem) :-( Dziękuję!
  • REKLAMA
  • #7 20842977
    drzewieckipiotr238
    Poziom 2  
    Mam problem z lewym kierunkowskazem raz działa raz nie ,awaryjne działają .prawy działa
  • #8 20843009
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 697
    Skoro tylko lewy, to pewnie pająk do wymiany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kierunkowskazami w Renault Scenic 2.0 16V z 2000 roku, które przestały działać po przytrzymaniu przełącznika podczas manewru skręcania. Po tym incydencie sygnał dźwiękowy migacza stał się szybszy, co sugerowało przepaloną żarówkę. Użytkownik nie mógł włączyć kierunkowskazów ani świateł awaryjnych, mimo że sygnał dźwiękowy był prawidłowy przy wyłączonym zapłonie. W odpowiedziach zasugerowano diagnostykę oraz sprawdzenie bezpieczników. Ostatecznie użytkownik odkrył, że problemem był przepalony bezpiecznik, co rozwiązało jego problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA