logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 sprawy - kino domowe. Jak to połączyć? Jakie satelity kupić?

teo2k4 06 Gru 2004 02:31 2385 6
REKLAMA
  • #1 1039864
    teo2k4
    Poziom 2  
    Wlasnie mam taki problem bo niewiem co i jak:) tzn mam karte dzwiekowa sb adigy es (OEM) oraz zestaw kina domowego Technics EH750 wzmacniacz w zestawie SA-EH750. Wzmacniacz ma wyjscie 5.1.
    I teraz pytanie - co i jak podlączyc?
    jakimi kablami z jakimi końcówkami zeby miec dzwiek przestrzenny?

Drugi problem moj jest taki ze chcialbym wymienic w zestawie satelity dwie jak i glosnik centralny (głowne glosniki sa zmienione z orginalnych na Quadral Odin MK3 (80W/ szczytowa 140W) ja sie nieznam na parametrach ale na dole daje linka do manualu do tego modelu, jak by mi ktos pomogl bylbym bardzo zobowiązany :P
    Chciałbym wiedziec o jakich parametrach mam kupic satelity oraz centralny glosnik (tak zeby wszystko gralo ok) i centralny jak i satelity sa polaczone chinczem (chyba bedzie mozna normalnie pod kabel glosnikowy podmątowac chicza i bedzie dzialalo?). Czy taki np. Tannoy Mercury mXC
    (centralny) i JAMO E310
    (satelity) bedzie ok dobry do mojego zestawu?

MANUAL
    http://www.support.panasonic.co.uk/sys/ttips/Panasonic/Audio/HiFi_Systems/SC/EH750/BEH750.pdf
  • REKLAMA
  • #2 1040637
    digi58
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    witam
    możesz go wykorzystać do kina domowego do wejść 5.1 musisz podłąszyć sygnał z karty sb. czyli pięć żył wtęczas uzyskasz dżwięk przestrzenny ten zestaw Techniksa nie posiada dekodera ac3 i dts sygnał możesz rozkodować w swojej karcie sb którą masz w komputerze.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1042341
    teo2k4
    Poziom 2  
    ale jak mam podlaczyc te 5 zyl???? bo jest jedno wyjscie przecież stereo (zielone) niewiem tylko coto jest te czarne przy porcie gier (niby jakies wyjscie) no i jedno cyfrowe mam wyjscie to wiec jakie kable mam kupic i co podlaczyc jakie wyjscie z jakim wejsciem????
  • REKLAMA
  • #4 1044300
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Najlepszym rozwiązaniem twojego problemu jest połączenie optyczne. (jesli twój wzmacniacz ma takie wejscie) Jezeli nie ma to musisz popatrzeć jakie ma wejscia wzmak i wszystkie najlepiej tu opisz. Jak będziemy mieć czystą sytuacje to coś się pomyśli.
  • REKLAMA
  • #5 1044551
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Ten aplituner nie ma wejscia optycznego nie posiada on w ogole wbudowanego dekodera DD ale nic prostszego kupujesz 3 przewody maly jack stereo => 2 chinche i podpinasz pod wejscie 6CH bodajrze tam jest sygnowane podpiecie odtwarzacza DVD wedy wykorzytujesz dekodownaie w kompie

Jeste jeszcze jedna mozliwosc podpinasz pod dowolne wejcie np VCR dzwiek stereo a amplituner dekoduje ci do dolby prologic dzwiek troche wymuszony ale efekty sa niezle

Surroundowe glosniki to o mocy znamioniowej ok 40W i impedancji 8 om wystarcza klasyczne szerokopasmowe glosniki o srednicy 10--15cm albo mala konstrukcja dwudrozna

A tak przy okazji to podlaczeni optyczne mimo pewnych zalet (zaklucenia) jest mnije korzystne od cyfrowego koaxialnego ze wzgladu na ilosc przemian sygnalu (elektryczny cyfr=>optyczny cyfr=>elektryczny cyfr=>elektryczny analogowy) a w coaxialu (elektryczny cyfrowy=>elektryczny analogowy)
  • #6 1046304
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    toadi - sygnal z karty spdif(coaxialny) jest tym samym co sygnal optyczny - przejsciowke zrobilem ze zwyklej diody 660nm - to tak na marginesie i nie niesie ze soba zadnych zaklocen czy zmian jakosci

teo
    czarny to wyjscie na tylne glosniki
    zielony to wyjscie na przednie glosniki
    pomaranczowy to centralny i subwoofer
  • #7 1046616
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Buahahaha jakim cudem optyczny jest swiatlem coax jest pradem (raczej napieciem) jak dla ciebie to samo to gratuluje.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty dźwiękowej Sound Blaster Audigy ES (OEM) oraz zestawu kina domowego Technics EH750 z wzmacniaczem SA-EH750 pyta o sposób podłączenia dźwięku przestrzennego 5.1. Wzmacniacz posiada wyjście 5.1, ale brak w nim dekodera Dolby Digital (AC3) i DTS, dlatego dekodowanie sygnału przestrzennego musi odbywać się po stronie karty dźwiękowej w komputerze. Wyjścia karty to standardowe stereo (zielone), czarne wyjście tylne oraz cyfrowe SPDIF (coaxial). Zalecane jest podłączenie sygnału 5.1 za pomocą trzech przewodów jack stereo na chinch, wykorzystując wejścia oznaczone jako 6CH lub DVD na wzmacniaczu. Wzmacniacz nie posiada wejścia optycznego, a dekodowanie Dolby Pro Logic jest możliwe przy podłączeniu stereo do dowolnego wejścia (np. VCR), choć efekt jest mniej naturalny. Do satelitów i głośnika centralnego rekomendowane są głośniki o mocy około 40 W i impedancji 8 Ω, szerokopasmowe lub dwudrożne o średnicy 10-15 cm. Wymiana satelitów i głośnika centralnego z oryginalnych na modele takie jak Tannoy Mercury mXC (centralny) i JAMO E310 (satelity) jest możliwa, przy czym połączenie chinch można zastąpić kablem głośnikowym. Dyskusja podkreśla różnice między sygnałem optycznym (światłowód) a coaxialnym (sygnał elektryczny), wskazując, że oba typy sygnału cyfrowego są kompatybilne, ale mają różne właściwości transmisji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA