logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lewitron 2 AVT2741 – niskie napięcie na elektromagnesie, drgania, brak reakcji PR2

komakow 01 Lis 2011 19:24 2343 12
REKLAMA
  • #1 10090274
    komakow
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Z góry proszę o nie plucie się o to że takich tematów było setki, bo możecie mi wierzyć, lub nie, przeczytałem każdy po 3 razy, lecz rozwiązania nie znalazłem.
    Buduje lewitron 2.
    http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2741-2.pdf

Problem polega na mojej niewiedzy, więc prosze was o rozjaśnienie mi tego i owego :D
    Więc tak, mam już wszystko polutowane, nawet mam taki ćwiczebny szkielet na którym to wszystko "wisi", cewka około 0.5 kg drutu w emalii 0.65mm.

Pierwsze pytanie, czemu na elektromagnesie maksymalnie mam około 6V? Tak powinno być czy u mnie coś jest nie tak? Oczywiście na układ podaje napięcie 12V.

Po drugie, czemu elektromagnes wyłącza się tylko wtedy jak trzymam wciśnięty S2? Wątpię żeby tak powinno być:)

Po trzecie, jakikolwiek obiekt zawieszony w polu próbuje lewitować, ale wpada w takie drgania że ho ho...Co później sie dzieje nie muszę pisać:)

No i potencjometr PR2... Na niego układ prawie że w ogóle nei reaguje.

Wszystkim życzliwym serdecznie dziękuje:)
  • REKLAMA
  • #2 10090435
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Na odległość odpowiedź może być tylko taka - coś źle złożyłeś, albo użyłeś uszkodzonych elementów.
    Nie da się wywróżyć co jest nie tak. Musisz wszystko po kolei sprawdzać i szukać błędu.
  • REKLAMA
  • #3 10090737
    komakow
    Poziom 10  
    A czy na tej cewce powinienem miec 6V, czy cos zrobilem nie tak i jest tylko 6? Sprawdzalem juz kilkakrotnie płytkę i wydaje mi sie ze jest dobrze...
  • REKLAMA
  • #4 10090898
    Artur k.
    Napięcie na cewce zależy od ciężaru unoszonego przedmiotu - działa to mniej więcej tak, że jeśli przedmiot zasłania fotodetektor, to oznacza że jest za wysoko i moc elektromagnesu trzeba zmniejszyć, by przedmiot delikatnie opadł. Ale nie może opaść za bardzo (bo spadnie), więc jak zaczyna opadać, to moc wzrasta, żeby go podnieść.
    To się ciągle zmienia, jakbyś wziął oscyloskop, to byś naocznie to zobaczył.

Miernik może nie dawać wiarygodnych wyników pomiaru, bo to napięcie prawdopodobnie cały czas skacze, żeby utrzymać przedmiot w powietrzu.

Nie może być wszystko dobrze, a układ działać nieprawidłowo. Gdzieś musi być błąd, ale jak pisałem - na odległość się nie da tego stwierdzić.
  • #5 10092511
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    komakow napisał:
    Pierwsze pytanie, czemu na elektromagnesie maksymalnie mam około 6V? Tak powinno być czy u mnie coś jest nie tak? Oczywiście na układ podaje napięcie 12V.

Układ ma ograniczenie pradowe i prąd cewki nie może przekroczyć 1,5A - jeśli rezystancja twej cewki jest za mała to otrzymasz efekt ograniczenia napięcia na niej.

komakow napisał:
    Po drugie, czemu elektromagnes wyłącza się tylko wtedy jak trzymam wciśnięty S2? Wątpię żeby tak powinno być

S2 słuzy do wyłączania elektromagnesu, więc prawidłowo naciśnięcie S2 wyłącza elektromagnes. Jak S2 nie naciśnięty to elektromagnes ma utrzymywać przedmiot "w lufcie" więc logiczne że nie jest wyłączony.
  • #6 10092732
    komakow
    Poziom 10  
    Cewka ma ponad 6 ohmów, więc możliwe ze jest nawet za dużo;) A co do S2 to myślałem ze działa on jak przełącznik, mój błąd. Artur, powiedziałem ze maksymalny prąd to 6V, czyli że w ogóle bez przedmiotu między czujnikami. A co do tego miernika to myślę że podaje dobre wyniki, przynajmniej w zaokrągleniu do dziesiątek(miejmy nadzieje), bo jak zasłaniam diode to miernik pokazuje jak napięcie spada, tu też coś jest chyba nie tak, bo spada tylko do 0.1-0.2V, przy zasłonięciu diód tak żeby było to napięcie minimalne:) Ale pewnie to nie jest błąd tylko tak działą ten mechanizm różniczkowy.
    Mam jeszcze jedną sprawe, która może być odpowiedzialna za wszystkie błędy układu.
    Mianowicie, w paczce od AVT z płytką i podzespołami był załącznik na którym pisało:"Zabrakło połączenia dzielnika R8, R9 z wejściem nieodwracalnym U2B(n.5) zamiast z wyjścia U2A(n.1)"
    Nie udało mi się tego rozszyfrować powiem szczerze:)
    Dziękuje wam panowie za pomoc, niech wam Bóg w dzieciach wynagrodzi (tymi planowanymi) :)
  • #7 10092911
    Artur k.
    komakow napisał:
    Mianowicie, w paczce od AVT z płytką i podzespołami był załącznik na którym pisało:"Zabrakło połączenia dzielnika R8, R9 z wejściem nieodwracalnym U2B(n.5) zamiast z wyjścia U2A(n.1)"

Pokrętnie napisali, to prawda.
    A sprawa jest banalnie prosta - środek dzielnika, czyli połączenie R8/C1 z R9 powinno być podłączone do wejścia + U2B. Czyli R8/C1 powinny być na schemacie "poziomo" pomiędzy wyjściem U2A, a wejściem U2B, za nimi, a przed U2B ma być R9 do masy.
    Porównaj z płytką - na płytce jest dobrze zrobione.
  • #8 10093288
    komakow
    Poziom 10  
    Czyli ta uwaga tyczy się schematu, a nie płytki?
  • REKLAMA
  • #9 10093516
    Artur k.
    Na to wygląda - porównaj schemat z płytką. Na płytce jest tak, jak napisałem.
  • #10 10093558
    komakow
    Poziom 10  
    Ehh, a myślałem że na to będzie można zwalić wina ze dziwnie działający układ. No nic, będę eksperymentował, może coś z tego będzie.
    Dzięki za poświęcony czas;)
  • #11 10133352
    komakow
    Poziom 10  
    Wszystko złożyłem, można powiedzieć ze działa...Ale, no właśnie jest jedno ale, na elektromagnesie maksymalny prąd który udało mi się wycisnąć to około 6v... Cewka ma opór coś koło 6 ohmów i jest nawijana drutem 0.65mm. Wyłączyłem blokadę prądową, ale to nic nie daje. Może ktoś wie dlaczego jest tylko 6V? Z takim napięciem udało mi się zawiesić malutki śrubokręt 2mm od elektromagnesu, parodia...

Moderowany przez Mirek Z.:

Jak można mylić prąd z napięciem? Przecież tego uczą w szkole...
    Na forum wymagamy poprawnej pisowni jednostek!

• #12 10133505
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    komakow napisał:
    maksymalny prąd który udało mi się wycisnąć to około 6v

To w końcu prąd czy napięcie?

Nie przyszło Ci do głowy, że możesz mieć za słabe źródło zasilania?
  • #13 10136081
    komakow
    Poziom 10  
    wiedziałem, że ktoś się tego prądu uczepi:p A tu po prostu błąd, którego nie chciało mi się poprawiać, przepraszam:)
    Źródło zasilania jest dobre, bo poza układem ten sam elektromagnes uzyskuje napięcie rzędu 12V przy prądzie około 1,6A. I jakby tak samo było w układzie to byłbym wniebowzięty...
    Ponawiając pytanie, ma ktoś jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? Jakby ktoś potrzebował więcej info, proszę pytać:)

PS. oczywiście chodzi o napięcie, a zasilam zasilaczem od komputera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje lewitron 2 i napotyka problemy z napięciem na elektromagnesie, które wynosi tylko 6V przy zasilaniu 12V. Zastanawia się, dlaczego elektromagnes wyłącza się tylko przy wciśniętym przycisku S2 oraz dlaczego obiekt lewitujący drga. Odpowiedzi sugerują, że może być błąd w montażu lub uszkodzone elementy. Napięcie na cewce zależy od ciężaru unoszonego przedmiotu, a pomiar może być niestabilny. Użytkownik zauważa, że w dokumentacji jest uwaga o błędnym połączeniu dzielnika R8, R9, co może wpływać na działanie układu. Po porównaniu schematu z płytką, użytkownik stwierdza, że na płytce jest poprawnie. Problemy z napięciem mogą wynikać z ograniczenia prądowego lub zbyt słabego źródła zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA