logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ELEMIS 5550 po raz n-ty. Obraz jest ciemny, OSD także jest ciemne.

kurzy 06 Gru 2004 17:04 1793 10
REKLAMA
  • #1 1040955
    kurzy
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Problem jest takiego rodzaju tzn.: wszystko działa, jedynie obraz jest ciemny,ciemne jest również OSD.
    Historia jest taka: po wymianie trafopowielacza obraz zaczął się stopniowo ściemniać.Teraz mam nowy, bo stary wyzionął ducha i dalej jest tak samo.
    Kineskop był sprawdzany i jest OK.Napięcia w komplecie. Napięcia katodowe mają po ok. 70-90V(nie za dużo ?).
    W momencie przełączania programów na ułamek sekundy obraz rozjaśnia się i znowu staje się ciemny.Sygnał który wychodzi z układu tda8362 (n18,n19,n20 )potwierdza ten fakt. Stąd moje podejżenia odnośnie tego scalaka, lecz jego cena nie pozwala mi na zakup w ciemno.
    POMÓŻCIE!!!
  • REKLAMA
  • #2 1041077
    andrea
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Kolego sprawdzales napiecie S2 kineskopu i regulacje jego,jaki ma wplyw.Sprawdzilbym obwód identyfikacji procesora.pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1041229
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Sprawdż dokładnie wsztstkie elementy na płytce kineskopu.
  • REKLAMA
  • #4 1041235
    kurzy
    Poziom 12  
    Mam TV podpięty pod komputer przez S-VHS.
    (tak samo jest w innych przypadkach AV,Progr.).
    Regulacja S2 nic nie daje. Jest ustawiona na maxa.
    Ustawienie koloru na full powoduje czarnienie białych treści obrazu, nie kolorów.
    Nie dysponyję żadnym oscylogramem i nie wiem które sygnały są poprawne.
    Telewizor był przeglądany w zakłedzie RTV, więc większość sztuczek zostało na nim przetestowanych.
  • #5 1041250
    ajas
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    napięcia na katodach o których piszesz są raczej za małe niz za duże
    przy takich napięciach kineskop powinien być jasny.
    sprawdż jak się zachowuje po zwiększeniu napiecia s2 na trafopowielaczu.
    Sprawdż rezystor szeregowy s2
    Sprawdż czy wszystkie napięcia na katodach są mniejwięcej równe.
    Wymień elka koło scalaka wizji.
  • #6 1041284
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    podaj jaką wartość napięcia masz na S2 mierząc na cokole kineskopu ???
  • #7 1041797
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    sprawdż tranzystor w ograniczeniu prądu kineskopu
  • REKLAMA
  • #8 1041852
    sumi
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    napiecie katod 70-90 nieco za male. normalnie ok. 110 V . miedzy innymi zalezy od nap. siatki 2. jesli byl juz w zakladzie to znaczy ze to nic prostego i typowego. proc wizyjny w taki sposob jeszcze nigdy mi sie nie uszkodzil. to jakby z plytki kineskopu. sprawdzic nalezy ostatecznie czy nie plywa siatka 2. siadaja tez przy scalakach na koncowkach wizyjnych opory wysokoomowe; ok 100k. zrobilem wiele takich TV ale jescze takiejusterki nie mialem. powodzenia
  • #9 1042338
    kjurek

Poziom 16  
    Ocena: 28
    A czy sprawdzałeś napięcie żarzenia , może zimne luty koło trafa albo opór szeregowy zwiększył rezystancje w wyniku grzania. Czy jest jednakowe od chwili włączenia przez jakiś czas, no bo w końcu cudów nie ma , aha ile wynosi to Twoje S2? i jeszcze raz prześwietlij dokładnie PK...
    Powodzenia Jurek
    Konto firmowe:
    Servis RTV
    Piłsudskiego 116, Dynów, 36-065
  • Pomocny post
    #10 1042416
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 107
    Witam
    Wymień kondensator odsprzęgający napięcie S2 na PK
    powodzenia
    wladek
  • #11 1042877
    kurzy
    Poziom 12  
    Wyjąłem kondensator na S2.
    Efekt przeszedł moje oczekiwania, obraz wrócił w końcu do normy.
    Kiedyś już sprawdzałem ten C ale tylko omomierzem (teraz też nic nie wykazał).Jednak przy tak dużym napięciu musiał dostawać przebicia.
    Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył stopniowego ściemniania obrazu i OSD w telewizorze ELEMIS 5550 po wymianie trafopowielacza. Kineskop i napięcia katodowe (70-90 V) były sprawdzone i prawidłowe, jednak obraz pozostawał ciemny, a chwilowe rozjaśnienie pojawiało się tylko przy przełączaniu programów. Podejrzenia padły na układ scalony TDA8362, jednak jego koszt zniechęcał do wymiany bez pewności. Wskazano na konieczność sprawdzenia napięcia i regulacji S2 na kineskopie, rezystorów szeregowych, tranzystora ograniczającego prąd kineskopu oraz kondensatorów odsprzęgających napięcie S2 na płytce kineskopu. Ostatecznie usunięcie kondensatora odsprzęgającego napięcie S2 przywróciło normalną jasność obrazu, mimo że kondensator nie wykazywał uszkodzeń przy pomiarach omomierzem, co sugerowało przebicia pod wysokim napięciem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA