logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cewka powietrzna "zwykła" a toroidalna w układzie LC - obliczenia.

Ganjor86 04 Lis 2011 21:47 3793 2
REKLAMA
  • #1 10102010
    Ganjor86
    Poziom 21  
    Ocena: 46
    Witam chce zaprojektować/obliczyć cztery cewki toroidalne do skrzynki antenowej chodzi o ten projekt https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1049659-30.html a właściwie o post nr 56. Chce żeby skrzynka pracowała od 50 KHz do 30 MHz wiec cewki powinny pracować w zakresach : 0-8 MhZ, 7-15,5MHz, 15-23MHz, 22,5-30MHz. Próbowałem liczyć rożnymi programami i kalkulatorami online i nie tylko ale same głupoty wychodzą :( mam kondensator zmienny 505+480 pF i taki chce zastosować. Drut chciałbym w miarę gruby (1,5mm?) aby zawęzić pasmo działania skrzynki. Nie wiem jakie pierścienie muszą być (grubość, średnica otworu wewnętrznego i średnica zewnętrzna) aby można było nawinąć odpowiednia ilość zwoi i skrzynka działała poprawnie na całym pasmie od 50KHz do 30MHz. Z samą budowa sobie poradzę ale nie wiem jak obliczyć same cewki. i jeszcze pytanie : czy ktoś wie jaka pojemność minimalna ma taki kondensator ?
  • REKLAMA
  • #2 10104264
    amaradiotor
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam, może spróbuje trochę pomóc, zacznę od końca.
    Kondensatory o które pytasz mają minimalną pojemność około 10 i 13p.

Co do cewek toroidalnych to raczej na zakres fal długich i średnich, powiedzmy do 1MHz na pewno będzie trzeba użyć jakiegoś odpowiedniego rdzenia, cewka powietrzna na ten zakres miała by bardzo dużą ilość zwojów i żeby ja zmieścić na toroidzie musiała by być nawijana bardzo cienkim drutem, albo odwrotnie tzn. pierścionek musiałby być bardzo duży.

Tym programem możesz sobie wszystko policzyć, tzn. cewki jak i rezonanse obwodów.

Jeśli chodzi o cewki toroidalne na rdzeniu powietrznym.

Możesz tez sobie obliczyć rezonans, potrzebną indukcyjność lub pojemnosć.

Załączniki:
    • minirk12_install.exe (933.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 10104605
    Ganjor86
    Poziom 21  
    Ocena: 46
    Ale ja mam już wykonany układ LC na cewce toroiodalnym i z kondensatorem 985pF i ładnie się stroi (chociaż za szeroko) ale brakuje mi niskich częstotliwości i wysokich (działa od około 3,2 do 19MHz ) jest nawinięta drutem około 0,5mm na pierścieniu z płyty pilśniowej o wymiarach jak w linku podałem i zwoi jest około 30 wiec działa choćby nawet teoretycznie było to nie możliwe :)
REKLAMA