logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie dwoma silnikami DC z Atmega8 i L293DNE - zawieszanie przy 6V

uorak 05 Lis 2011 14:19 2253 11
  • #1 10103945
    uorak
    Poziom 9  
    Próbuje sterować dwoma silnikami prądu stałego za pomocą atmegi8 i układu L293dne. Na silniki chcę podawać 6V. Narazie zrobiłem to tak że z baterii stabilizuje napięcie na 6V układem 7806, wyjście podpinam pod odpowiednią nóżke L293 i następnie stabilizuje na 5V układem 7805 i wyjściem z niego zasilam logike L293 i mikrokontroler. Sterowanie każdym z silników osobno działa bez zarzutu, ale gdy włącze oba naraz to wszystko się zawiesza. Wygląda to dziwnie bo praktycznie zawsze dzieje się to po trzykrotnym załączeniu obu silników. Jak mogę rozwiązać mój problem bez oddzielnego zasilania dla silników?
  • #2 10103978
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    A jakie to są silniki to mamy sie koniecznie domyślać czy też może sam napiszesz.
    I było by prościej gdybyś jakiś schemacik tego wynalazku załączył.
  • #3 10104021
    uorak
    Poziom 9  
    Są to silniki z robota Pololu RP5. Nie za wiele o nich wiem, na jakimś forum znalazłem, że to niby takie: Link

Schemat: Sterowanie dwoma silnikami DC z Atmega8 i L293DNE - zawieszanie przy 6V
  • #5 10104357
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    O, tak już widać o co chodzi.
    1) silników nie zasila się (przeważnie) napięciem stabilizowanym.
    2) zmierz pobór prądu przez jeden pracujący silnik oraz napięcie na tym silniku.

P.S.
    Zdjęcia wstawiaj na serwer forum a nie na serwery zewnętrzne.
    Ja się jakiś "mod" dopatrzy to wszystko może polecieć do kosza.
  • #6 10104732
    uorak
    Poziom 9  
    Napięcie wynosi ok 4,2V, prądu nie udało mi sie zmierzyć. Wcześniej zasilałem silniki z tego samego 5V co cały układ i tego problemu nie było, lecz silniki kręciły się wolno. Od czego ta dziwna zależność że dopiero za którymś razem się psuje? I jak poprawić?
  • #7 10104814
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    uorak napisał:
    ....Napięcie wynosi ok 4,2V...
    Spadek napięcia z 6 V do 4,2 V to dość sporo. A to wszystko przy jednym pracującym silniku, jak załączysz drugi to spada jeszcze bardziej. Tak więc nie dziw się że procesor sie "wiesza". Stabilizator 7805 zasilasz ze stabilizatora 7806, to nie ma prawa poprawnie działać. Zgodnie z notą katalogową 7805 do poprawnej pracy musi być zasilany napięciem o 2÷3 Volty większym, czyli jak by nie liczył 7÷8 Volt. Zacznij od poprawnego układu zasilania.
  • #8 10105414
    uorak
    Poziom 9  
    No dobra, a masz jakiś pomysł żeby nie robić dwóch oddzielnych źródeł zasilania do tego?
  • #9 10105482
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Jeżeli o mnie chodzi to stabilizator 7805 zasilał bym z tego samego napięcia co stabilizator 7806, czyli z tych 9 Volt widniejących na schemacie.
  • #10 10105661
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Jak to jest ten silnik który podajesz to zasilanie na silniki dla L293D podaj bezpośrednio z 9V. Na samym mostku będziesz miał >1V spadku napięcia, więc w rzeczywistości nie więcej niż 8V trafi na silniki, a one spokojnie z takim napięciem mogą pracować.

Stabilizator nie jest przygotowany na takie obciążenie jak silniki indukcyjne, a do tego nie masz żadnych porządnych elektrolitów. Na wyjściu stabilizatora powinien być jakiś przynajmniej 22uF - to samo przy L293D od strony zasilania silników, tyle że tam powinien być kondensator low-esr.

Po takich zmianach wszystko będzie śmigać.
  • #11 10171250
    Resires
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem - potrzebuję 5 V na ATtiny 2313 oraz mostek L293D którym steruje silniczki z CD romu. Mam zasilacz stabilizowany 5 V 2 A. Wydaje mi się, że między napięcie zasilacza oraz zasilanie silników w mostku powinienem dodać równolegle z masą jakiś kondensator, tylko nie wiem jaki.
  • #12 16432613
    morfeusz9510
    Poziom 9  
    uorak napisał:
    Są to silniki z robota Pololu RP5. Nie za wiele o nich wiem, na jakimś forum znalazłem, że to niby takie: Link

Schemat: Sterowanie dwoma silnikami DC z Atmega8 i L293DNE - zawieszanie przy 6V

Przepraszam, że odkopuje temat, ale mam pytanie do autora czy przez adc można sterować bezpośrednio pwm silników?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbuje sterować dwoma silnikami DC za pomocą mikrokontrolera Atmega8 i mostka H L293DNE, zasilając je napięciem 6V. Problemy pojawiają się, gdy oba silniki są uruchamiane jednocześnie, co prowadzi do zawieszania się systemu. Użytkownik stabilizuje napięcie na 6V za pomocą układu 7806, a logikę L293DNE i mikrokontroler zasilają z 7805. Odpowiedzi sugerują, że spadek napięcia do 4,2V przy obciążeniu silników jest zbyt duży, co powoduje problemy z działaniem procesora. Rekomendacje obejmują zasilanie silników bezpośrednio z wyższego napięcia (9V) oraz dodanie kondensatorów do stabilizacji napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA