logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o sprawdzenie schematu - ATmega8 + L293D do sterowania silnikami

Balzac91 08 Paź 2012 15:59 2877 6
REKLAMA
  • #1 11390213
    Balzac91
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Zaprojektowałem schemat do obsługi dwóch silników 3V DC poprzez mostek L293D oraz z wykorzystaniem ATmegi8. Proszę o sprawdzenie schematu i wytknięcie jakichkolwiek błędów. Dodam tylko, że zasilanie docelowe nie musi być 6V, po dołożeniu baterii AA uzyskam 7.5 V.

Prośba o sprawdzenie schematu - ATmega8 + L293D do sterowania silnikami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11392438
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Wygląda OK, choć dość szybko sprawdzałem.
    Dodaj osobny kondensator 100nF dla AVcc - przy projektach z silnikami warto o to dbać.
    Faktem jest, że przy takim projekcie lepiej silniki puszczać na osobnym zasilaniu niż mikrokontroler - zastanów się nad tym.

Rozumie, że nie obawiasz się o silniki i nie będziesz nimi kręcił na maksymalnym wypełnieniu PWM przez dłuższy czas?

Balzac91 napisał:
    Dodam tylko, że zasilanie docelowe nie musi być 6V, po dołożeniu baterii AA uzyskam 7.5 V.

Na pewno będziesz musiał mieć 7,5V.

EDIT:
    Ale szczerze mówiąc, to trochę marnotrawstwo energii, a jeżeli to robot to także masy (ciężaru). Lepiej byłoby pomyśleć nad sterowaniem za pomocą innego mostka H lub zrobienia własnego na tranzystorach, by zmniejszyć napięcie akumulatora, skoro silniki mają 3V.

Wtedy mostek H zasilany bezpośrednio z akumulatorów, a mikrokontroler z regulatora LDO:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/ldo-regulatory-napiecia-dropout-voltage.html
  • REKLAMA
  • #3 11393870
    Balzac91
    Poziom 9  
    A czy mógłbym zamienić 7805 na jakiś stabilizator LDO i zasilać cały układ z 6V? Na razie chciałbym uniknąć osobnego zasilania dla mikrokontrolera (jeśli to możliwe), bo to właściwie mój pierwszy projekt mobilny, robiony głównie dla testów/zapoznania się z elementami.
  • #4 11393971
    dondu
    Balzac91 napisał:
    A czy mógłbym zamienić 7805 na jakiś stabilizator LDO i zasilać cały układ z 6V?

Możesz. Wykorzystaj wyszukiwarki Farnell'a lub TME

Czytałeś artykuł, którego link podałem wcześniej, więc wiesz czego szukać.
  • REKLAMA
  • #5 11394043
    Balzac91
    Poziom 9  
    Wybrałem L4940, w datasheecie widzę kondensator ceramiczny 100 nF na wejściu i elektrolit 22 uF na wyjściu. Czy te dwa kondensatory wystarczą czy dodać jeszcze jakieś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11397122
    dondu
    Dobry wybór. Ponieważ chcesz zasilać silniki oraz mikrokontroler z jednego LDO, to kondensatorów nie oszczędzaj - dawaj blisko pinów poszczególnych układów. Przy Vcc2 (pin 8) mostka H daj oprócz 100nF jakiś większy np. 470µF. Na ścieżce do zasilania mikrokontrolera gdzieś w jego pobliżu przed rozgałęzieniem na piny Vcc i AVcc, daj dodatkowo jakiś 22µF.
  • #7 13412349
    spy89
    Poziom 12  
    dondu napisał:
    Rozumie, że nie obawiasz się o silniki i nie będziesz nimi kręcił na maksymalnym wypełnieniu PWM przez dłuższy czas?

A to jakiś problem? Nie po to wymyślono PWM żeby dowolnie z niego korzystać?

Siedze właśnie już cały dzień na sterowaniem PWM i nie moge rozwiązać pewnego problemu. Otóż mam bardzo zbliżony schemat do kolegi. Różnice są następujące:
    -mam filtr LC dla AVCC
    -napięcie we 12V i jest ono pociągnięte do L293d jako zasilanie silnika (brak jakiejkolwiek filtracji)
    -steruje jednym silnikiem

Jak steruję silnikiem prawo-lewo to czasami zdarza się, że uC się zatnie lub szaleje. Natomiast gdy podłączę pod wejście enabled (L293d) sygnał PWM i posteruje prawo-lewo silnikiem to praktycznie odrazu uC szaleje. Czego to może być wina? Wydaję mi się, że filtruję dobrze.

To jest kod programu w razie wątpliwości:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprojektował schemat do sterowania dwoma silnikami 3V DC za pomocą mostka H L293D i mikrokontrolera ATmega8. Prosi o sprawdzenie schematu oraz wskazanie ewentualnych błędów. Otrzymał sugestie dotyczące dodania kondensatora 100nF dla AVcc oraz rozważenia zasilania silników z osobnego źródła. W odpowiedzi na pytanie o możliwość użycia stabilizatora LDO zamiast 7805, użytkownik wybrał L4940 i zapytał o odpowiednie kondensatory. Rekomendowano dodanie większych kondensatorów blisko pinów układów. Pojawił się również problem z zakłóceniami w pracy mikrokontrolera przy użyciu PWM, co może być spowodowane brakiem odpowiedniej filtracji zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA