Zaprojektowałem schemat do obsługi dwóch silników 3V DC poprzez mostek L293D oraz z wykorzystaniem ATmegi8. Proszę o sprawdzenie schematu i wytknięcie jakichkolwiek błędów. Dodam tylko, że zasilanie docelowe nie musi być 6V, po dołożeniu baterii AA uzyskam 7.5 V.
Wygląda OK, choć dość szybko sprawdzałem.
Dodaj osobny kondensator 100nF dla AVcc - przy projektach z silnikami warto o to dbać.
Faktem jest, że przy takim projekcie lepiej silniki puszczać na osobnym zasilaniu niż mikrokontroler - zastanów się nad tym.
Rozumie, że nie obawiasz się o silniki i nie będziesz nimi kręcił na maksymalnym wypełnieniu PWM przez dłuższy czas?
Balzac91 napisał:
Dodam tylko, że zasilanie docelowe nie musi być 6V, po dołożeniu baterii AA uzyskam 7.5 V.
Na pewno będziesz musiał mieć 7,5V.
EDIT:
Ale szczerze mówiąc, to trochę marnotrawstwo energii, a jeżeli to robot to także masy (ciężaru). Lepiej byłoby pomyśleć nad sterowaniem za pomocą innego mostka H lub zrobienia własnego na tranzystorach, by zmniejszyć napięcie akumulatora, skoro silniki mają 3V.
A czy mógłbym zamienić 7805 na jakiś stabilizator LDO i zasilać cały układ z 6V? Na razie chciałbym uniknąć osobnego zasilania dla mikrokontrolera (jeśli to możliwe), bo to właściwie mój pierwszy projekt mobilny, robiony głównie dla testów/zapoznania się z elementami.
Wybrałem L4940, w datasheecie widzę kondensator ceramiczny 100 nF na wejściu i elektrolit 22 uF na wyjściu. Czy te dwa kondensatory wystarczą czy dodać jeszcze jakieś?
Dobry wybór. Ponieważ chcesz zasilać silniki oraz mikrokontroler z jednego LDO, to kondensatorów nie oszczędzaj - dawaj blisko pinów poszczególnych układów. Przy Vcc2 (pin 8) mostka H daj oprócz 100nF jakiś większy np. 470µF. Na ścieżce do zasilania mikrokontrolera gdzieś w jego pobliżu przed rozgałęzieniem na piny Vcc i AVcc, daj dodatkowo jakiś 22µF.
Rozumie, że nie obawiasz się o silniki i nie będziesz nimi kręcił na maksymalnym wypełnieniu PWM przez dłuższy czas?
A to jakiś problem? Nie po to wymyślono PWM żeby dowolnie z niego korzystać?
Siedze właśnie już cały dzień na sterowaniem PWM i nie moge rozwiązać pewnego problemu. Otóż mam bardzo zbliżony schemat do kolegi. Różnice są następujące:
-mam filtr LC dla AVCC
-napięcie we 12V i jest ono pociągnięte do L293d jako zasilanie silnika (brak jakiejkolwiek filtracji)
-steruje jednym silnikiem
Jak steruję silnikiem prawo-lewo to czasami zdarza się, że uC się zatnie lub szaleje. Natomiast gdy podłączę pod wejście enabled (L293d) sygnał PWM i posteruje prawo-lewo silnikiem to praktycznie odrazu uC szaleje. Czego to może być wina? Wydaję mi się, że filtruję dobrze.
Użytkownik zaprojektował schemat do sterowania dwoma silnikami 3V DC za pomocą mostka H L293D i mikrokontrolera ATmega8. Prosi o sprawdzenie schematu oraz wskazanie ewentualnych błędów. Otrzymał sugestie dotyczące dodania kondensatora 100nF dla AVcc oraz rozważenia zasilania silników z osobnego źródła. W odpowiedzi na pytanie o możliwość użycia stabilizatora LDO zamiast 7805, użytkownik wybrał L4940 i zapytał o odpowiednie kondensatory. Rekomendowano dodanie większych kondensatorów blisko pinów układów. Pojawił się również problem z zakłóceniami w pracy mikrokontrolera przy użyciu PWM, co może być spowodowane brakiem odpowiedniej filtracji zasilania. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.