logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell model: PS-5141-2D do Dell Optiplex GX100 - zasilanie...

miras 06 Gru 2004 22:08 3911 14
  • #1 1041865
    miras
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mam problem z komputerem Dell Optiplex GX100.System - WIN XP.
    Po poleceniu - wyłącz komputer, komputer wyłącza się prawidłowo. Niestety ponowna próba uruchomienia go przyciskiem powoduje jedynie pulsowanie pomarańczowej diody w przycisku załączenia zasilania.

Wystarczy całkowicie wyłączyć komputer z zasilania i ponownie włączyć za 3-5 min i wszystko wystartuje i działa prawidłowo. Tak samo zachowuje się sprzęt po wyłączeniu go z poziomu DOS-a przez dłuższe przytrzymanie przycisku zasilania - czyli nie w systemie tkwi problem. Zasilacz jest nietypowy z dodatkową złączką oprócz standardowego złącza ATX. Kartę grafiki podmieniłem (wyłączyłem zintegrowanego z płytą Intela) - bez rezultatów. Może ktoś miał taki przypadek?
  • #2 1041895
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    sprawdz wielkosc 5v standby bo moze jest za niskie
    -ja mialem kiedys podobny problem w takim delu po wymianie zasilacza na pochodzacy z dela pentium 1 kTory mimo ze wygladal identycznie roznil sie wlasnie wydajnoscia 5v standby
  • #3 1119494
    miras
    Poziom 15  
    Trochę to trwało bo komputer zabrał właściciel .. i znowu go przyniósł.Napięcie startowe 5.026 V i stoi jak trzeba , po starcie reszta napięć też OK.Problem wyraźnie się pogłębił - po wyłączeniu zasilania i odczekaniu "stosownego" czasu należy załączyć zasilanie i w ciągu kilku sekund nacisnąć przycisk.Dłuższe przytrzymanie zasilacza w stanie stand-by uniemożliwia załączenie komputera.
  • #4 1119853
    0__0
    Poziom 31  
    Ale czy mierzyles napiecie w standby w czasie wcisniecia przycisku? - bo u mnie w stanie "spoczynku" tez bylo 5V ale kiedy wcisnalem przycisk spadalo do 3.5V
  • #5 1121389
    miras
    Poziom 15  
    Mierzyłem i w stanie spoczynku i podczas naciskania przycisku - bez zmian. Na 100 % winny jest zasilacz - wymieniłem pojemności filtrujace po pierwotnej stronie - były wydęte. Zgodnie z przypuszczeniami nic to nie pomogło. Zasilacz nie jest zgodny z typowym obłożeniem złącza ATX. Może ktoś ma rozkład wyprowadzeń od tego cuda , to w najgorszym wypadku podmienię go na typowy i będzie po problemie. Na dodatkowym wtyku (wyglada jak połowa AT) jest zasilanie 3.3 V - to jest jakieś napięcie dodatkowe na płytę ? czy można tam podać wprost 3.3 V z zasilacza ? Rozebranie zasilacza na czynniki pierwsze i naprawa jest na skraju obłędu - wszystko polutowane i z 3 stron płytki a z boku radiator.Trochę boję sie experymentować , mimo wszystko ten sprzęt nadal nieco kosztuje i szkoda go uwalić.
  • #6 1121484
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Witam ! ... zdaje się że uwielbiasz sobie utrudniać życie . Czy możesz zabawić się w malarza i odrysować te wtyki bo albo jest to standardzie XX? albo nie , a jeśli nie to na pewno łatwiej będzie go naprawić niż kombinować. Ten zasilacz ma jakąś naklejkę i pisze na niej model tego zasilacza czy nie? Pozdrawiam
  • #7 1122073
    0__0
    Poziom 31  
    http://www.power-on.com/dell250x.html ale sprawdz czy sie zgadza bo to troche inny zasilacz Zasilacze dela (i innych markowych sprzetow) nie sa zbyt latwe do naprawy z uwagi na zupelnie inna budowe niz typowa chinszczyzna na naszym rynku , jezeli tylko mechanicznie sie zmiesci (czyli nie jest to obudowa slim) to wstawialbym zwyklego atx po przelutowaniu z della wtyczek.
  • #8 1123897
    miras
    Poziom 15  
    TONI_2003 Wtyk jest taki jak typowy ATX - ale rozkład wyprowadzeń nie ma nic wspólnego z ATX i dodatkowo jest wyprowadzone napięcie 3.3 V na innym wtyku(1/2 złącza AT). Z łatwością naprawy bym nie przesadzał , zrobiłem kilkadziesiąt zasilaczy różnej maści i mniej więcej metodyka naprawy jest mi znana , ale budowa tego zasilacza jest tak nieludzka , że dobranie się do wnętrza i wymiana czegokolwiek za wyjątkiem podzespołów po pierwotnej stronie przetwornicy wiąże się z rozlutowaniem kilkunastu przewodów i złącza wielostykowego. Wnętrze zabudowane jest z wszystkich stron i sprawdzenie czegokolwiek bez dokumentacji graniczy z cudem. Jeśli masz podejrzenia co do konkretnego elementu to proszę o informację .
    0__0
    zasilacz z podanego linka jest inny , mój to PS-5141-2D przykładowy obrazek http://www.comp-recycle.com/1psdell.htm
    Spotkałem typowe zasilacze o wymiarach pasujących do tego Della ale potrzebuje informacji o napięciach na "oryginale" , wszystko w zasadzie można zmierzyć , tylko interesuje mnie to dodatkowe 3.3 V - można połączyć z tym na złączu głównym , czy powinno być oddzielne ?
  • #9 1123918
    0__0
    Poziom 31  
    najprosciej rozebrac i popatrzec w ostatecznosci wystarczy omomierz , podejrzewam ze 3.3v ida w zasilaczu z jednego punktu podobnie jak w zwyklym atx 12v w 4 pinowej wtyczce dla p4
  • Pomocny post
    #10 1124029
    TONI_2003
    Moderator
    Witam ! ... kolego miras zakładam że wiesz co powiedziałeś na temat naprawy .
    Jeżeli masz takie możliwości że gabarytowo oraz pod kątem mocy oraz wydolności Amperowej na poszczególnych gałęziach dopasujesz zasilacz tradycyjny zasilacz ATX to nie ma problemu.
    Rozkład złącza 20 pinowego posyłam Ci na PW ale oczywiście sprawdź sobie sam czy to co ja Ci proponuję będzie u Ciebie pasować .
    Być może powinno Ci się udać przełożyć same piny razem z kablem więc by było super i bez lutowania itd. Powinieneś z wrócić uwagę czy profile plastikowe ( te jakie wchodzą na gniazdo na Twej płycie głównej ) mają takie same zaokrąglenia jak to tradycyjne z ATX oczywiście gdybyś coś inaczej to rozwiązywał.
    Jeśli chodzi natomiast o to dodatkowe gniazdo cytuję : „napięcie 3.3 V na innym wtyku(1/2 złącza AT).” nie widzę innej prawidłowej możliwości jak tylko dodanie ( dolutowanie kabli na płycie nowego zasilacza ) oczywiście +3,3V oraz ich mas GND tylko nie rób żadnych skrótów .Tyle kabli ile Ci potrzeba do tego złącza .Chyba wiesz co mam na myśli . Myśle że wszystko napisałem i nic nie namotałem . Jeśli będą jakieś wątpliwości to pisz na PW.
    Pozdrawiam naprawiaczy i brać lutująca!
  • #11 1158631
    miras
    Poziom 15  
    TONI_2003 i 0__0
    dziękuję za pomoc , przesłane materiały są bardzo przydatne - niestety żaden zasilacz nie zmieścił sie w miejsce oryginału w związku z tym komputer nadal stoi i czeka na cud.
  • #12 1158750
    TONI_2003
    Moderator
    ... no nie takiego rozwiązania się nie spodziewałem po Ciebie co prawda rozumiem Twe rozterki cytuję „mimo wszystko ten sprzęt nadal nieco kosztuje i szkoda go uwalić” ale do całkowitej naprawy zasilacza nie musisz go w cale podłączać do reszty . Sam zasilacz na początek podłącz poprzez szeregowo podłączoną żarówkę 40-60W i napisz jak się zachowała !
    Pozdrawiam i zachęcam do naprawy!
  • #13 1163228
    miras
    Poziom 15  
    TONI_2003 dziękuję za motywacje i wsparcie moralne. Naprawiłem już sporo zasilaczy i metodyka sprawdzenia sprzętu po naprawie jest mi znana. Nigdy nie podłączam i nie testuję zasilacza w komputerze - zawsze obciążenie i pomiary a dopiero potem montaż. Pisząc o "uwaleniu" miałem na myśli pomyłkę w przepinaniu złącza , ale po tym co mi podesłałeś o pomyłce nie może być mowy.
    Problem z tym sprzętem raczej polega na czasochłonności zajęcia niż braku możliwości realizacji naprawy. Budowa zasilacza różni się "nieco" od typowych konstrukcji , wszystko polutowane w formie pudełka z elementami od środka. Nie sposób tego rozłożyć i po włączeniu pomierzyć - czyli trzeba wymienić to co może być teoretycznie przyczyną usterki i zlutować płytki ponownie modląc się co by pośród wymienionych podzespołów znajdował się uszkodzony element. Może jestem zbyt leniwy i oczekuję że ktoś poda mi co mam wymienić lub kolega - właściciel sprzętu znajdzie gdzieś taki zasilacz i go po prostu kupi.
  • #14 1163303
    TONI_2003
    Moderator
    ... szkoda że za daleko mamy . Ja mam czas , a wyzwania mnie pociągają co prawda takiego nie robiłem . Szkoda że nie napisałeś jak się zachowuje na żarówce to by coś już podpowiedziało . Jeśli jednak brak Ci czasu no to co zrobić ? Pozdrawiam
  • #15 1385483
    miras
    Poziom 15  
    Lepiej późno niż wcale - naprawiłem to dziadowstwo więc czas na wyjaśnienia. Uszkodzony rezystor 120 K równolegle do jednej z pojemności filtrujących po pierwotnej stronie zasilania. Prosta z pozoru sprawa i teraz dla mnie oczywista , ale być może zaoszczędzi komuś sporo czasu nad tym "dziwnym" zasilaczem.
    Jeszcze raz dziękuje 0__0 i TONI_2003 za okazaną pomoc i motywację do działania.

Wszystko wyjaśnione temat zamykam . ( TJT )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dell Optiplex GX100 z systemem Windows XP miał problem z uruchamianiem – po wyłączeniu działał poprawnie, lecz ponowne włączenie powodowało pulsowanie pomarańczowej diody na przycisku zasilania. Problem nie wynikał z systemu, lecz z zasilacza PS-5141-2D, który posiadał nietypowe złącze oprócz standardowego ATX oraz dodatkowe napięcie 3,3 V na osobnym wtyku. Pomiar napięcia 5 V standby wykazał prawidłowe wartości, także podczas naciskania przycisku, co wskazywało na uszkodzenie wewnętrzne zasilacza. Próby wymiany kondensatorów filtrujących po stronie pierwotnej nie przyniosły efektu. Ze względu na nietypową budowę i trudności w rozłożeniu zasilacza, sugerowano podmianę na standardowy zasilacz ATX po odpowiednim przełożeniu pinów i dopasowaniu napięć, jednak gabaryty nie pozwoliły na montaż. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony rezystor 120 kΩ równolegle do jednej z pojemności filtrujących po stronie pierwotnej zasilacza. Po jego wymianie zasilacz został naprawiony, a komputer działał poprawnie. Dyskusja podkreśliła specyfikę i trudności naprawy zasilaczy Dell z serii PS-5141-2D oraz konieczność dokładnych pomiarów i ostrożności przy eksperymentach z nietypowymi złączami i napięciami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA