logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tania i solidna bateria kuchenna stojąca do 200 zł - gdzie kupić?

Amarantowy 07 Lis 2011 15:16 6126 14
  • #1 10112599
    Amarantowy
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Co można dzisiaj kupić za rozsądną cenę? Taką, żeby po pół roku nie zaczęła ciec, czy się zacinać. Myślałem, że KFA (Krakowska Armatura) jest godne zaufania, ale dzisiaj usłyszałem, że to zwykły szmelc, jeśli nie kosztuje choć 700 zł.
    Do tej pory miałem jakąś baterię nieznanego producenta kupioną jeszcze w latach 90-tych i nic się z nią nie działo, nawet nigdy uszczelka żadna nie była wymieniana (głowica oczywiście porcelanowa), ale zaczęła przeciekać na łączeniu wylewki z korpusem (uszczelnienie obrotu). Uszczelki wyglądają dobrze (zresztą nie mogę nigdzie takich znaleźć), więc to może się już odlew wytarł. Nie istotne- muszę szybko kupić nową, bo mi leci na ścianę.
    I co można znaleźć przy ograniczonym budżecie - najchętniej ok. 100 zł, ale może być do 200 zł?
    Dodatkowo, czy warto takich rzeczy szukać w Castoramie/Obi? Chciałem poszukać w normalnych sklepach z armaturą, ale w nich wybór jest mizerny - po jednej, dwóch sztukach, bo raczej nastawiają się na armaturę łazienkową.
    Mieszkam w Gdyni, jeśli ktoś przypadkiem mógłby polecić coś w pobliżu.
  • #2 10122091
    Amarantowy
    Poziom 11  
    Już kupiłem w Castoramie. Za 170 zł baterię Ferro Milano z gwarancją na 5 lat - działanie głowicy i korpus. Bardziej solidna, niż KFA (Armatura Kraków), które to są robione z cienkiej blaszki.
    Wybór w sklepach z armaturą był mizerny (odwiedziłem 4) - jak już, to z wyższego pułapu cenowego.
  • #3 10122241
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Ogólnie z tymi bateriami jest burdel. Jedna kosztuje 500 druga 200 a to samo prawie. Ja szukałem z wyciąganą wylewką i prawie wszyscy je robią plastikowe (tak do 1000). W końcu kupiłem też KFA (albo to albo chińczyki) i po pół roku urwał się oplot węża. W łazience mam deante - chiński import - ładnie wygląda, ale radzę omijać.
  • #4 10122703
    Amarantowy
    Poziom 11  
    Święta prawda. Chyba najważniejsze, żeby baterię wziąć do ręki (nie kupować przez internet bez wcześniejszego obejrzenia na żywo), co pozwoli wykryć tandetę z cienkiej blaszki oraz gwarancja - i tu uwaga: gwarancja powinna być na szczelność i na działanie głowicy, bo niektórzy dają gwarancję na odlew długą, a na resztę minimalną, wymaganą przepisami.

Bateria z wyciąganą wylewką ma bardziej skomplikowaną budowę, zatem więcej może się zepsuć. Może się np. okazać, że bateria "śpiewa" - znam taki przykład (niestety bateria już po gwarancji, bo swoje w pudełku w piwnicy przeleżała).
  • #5 10123007
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Dokładnie niestety mogę potwierdzić, w starym mieszkaniu miałem jakieś baterie klasyczne (osobne kurki zimna/ciepła) i w zasadzie oprócz wymiany uszczelki nie było z nimi żadnego problemu.
    Później zmieniłem właśnie na KFA i w kuchni po półtora roku do wymiany była wkładka, w łazience pół roku później ta sama sytuacja w baterii umywalkowej.

Ze swojej strony mogę polecić wyroby firmy Heinrich Schulte mam je od dwóch lat z hakiem (łazienka, kuchnia) i jak dotąd zero jakichkolwiek problemów.
  • #6 10793290
    bob770
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich forumowiczów. Mam dylemat. Będę kupował baterie do całego domu: kuchnia, wanna 3 punktowa, natrysk, umywalkowe. Chciałbym przyzwoitą jakość, ale niekoniecznie najdroższe. Czy powinienem kupić jakieś markowe? Czy te z hipermarketu to faktycznie byle co? Czy nie jest to po prostu kwestia twardej wody?
    Dziękuję z góry
    pozdrawiam
  • #7 10798300
    Amarantowy
    Poziom 11  
    Kwestia środków, jakie zamierzasz przeznaczyć na zakupy. Za prawie 1000 zł za baterię już można naprawdę coś porządnego kupić - dobra jakość.
    W niskiej cenie nie ma co nawet patrzeć na firmę. Np. KFA robi bardzo porządne baterie za duże pieniądze (właśnie w okolicach 1000 zł), ale bardzo tandetne tanie modele.
    Najważniejsze to chyba samemu pooglądać na żywo, a dopiero później szukać, gdzie można kupić najtaniej dany, wybrany model.
    Do oglądania tych droższych modeli polecam małe sklepy z armaturą (w dużych marketach budowlanych raczej będą tanie modeli i nikt się tam na tym porządnie nie będzie znał, więc niczego nie doradzi). Dodatkowo w małym sklepie można sobie często zamówić konkretny model i sprowadzić bez dodatkowych kosztów.
  • #10 10806280
    bob770
    Poziom 10  
    jest chyba jeszcze jedna firma porównywalna z Hansgrohe- Oras. Co o niej sądzicie? Baterie są ładne. Ciekaw jestem jak z jakością. Ktoś ma takie?
  • #11 10806847
    bob770
    Poziom 10  
    Co sądzicie w ogóle o bateriach termostatowych? Nigdy dotąd nie używałem. Czy to taki bajer, czy faktycznie są praktyczne?
  • #12 10807308
    SQ9MTI
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Ja kupiłem baterię w... tym sklepie meblowym na I*** gdzie dają ołówki za darmo:) Gwarancja na 10lat. Po 5 latach 1 awaria->przyjazd serwisanta po 24h od zgłoszenia-> wymiana baterii na nową. i przedłużenie gwarancji jeszcze na rok. Bateria solidna, wykonana pierwszorzędnie. Kosztowała ok 250zł.

O właśnie taka->Link
  • #13 10807717
    bob770
    Poziom 10  
    To super! Bateria też ciekawa. Ciekawe, jakbym taką baterię kupił w internecie. Nie byłoby problemu w razie awarii?
  • #14 10807751
    SQ9MTI
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Nie ma z nią problemu. Dzwonisz na serwis techniczny Ikea i tam podajesz adres, godziny kiedy Ci pasuje i opisujesz usterkę. Można także zgłaszać mail'em usterki. Bateria jest bardzo wytrzymała, farba się nie ściera, nie ma żadnych oporów w działaniu. Mogę ją szczerze polecić.
  • #15 10807781
    bob770
    Poziom 10  
    super, dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat zakupu solidnej baterii kuchennej w przedziale cenowym do 200 zł. Wiele osób podkreśla, że jakość baterii często nie odpowiada cenie, a tańsze modele mogą być wykonane z cienkich materiałów, co prowadzi do awarii. Użytkownicy polecają osobiste sprawdzenie produktów w sklepach, aby uniknąć zakupu niskiej jakości armatury. Wśród rekomendowanych marek znalazły się Ferro, KFA, Deante oraz Heinrich Schulte. Użytkownicy zwracają uwagę na znaczenie gwarancji oraz jakości materiałów, a także na problemy z bateriami z wyciąganą wylewką. Wspomniano również o pozytywnych doświadczeniach z bateriami zakupionymi w sklepach meblowych, takich jak Ikea, które oferują długie gwarancje i solidne wykonanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA