logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić i jak podłączyć kostkę do radia DALCO MP3-D318?

kika190 07 Lis 2011 15:36 1917 15
REKLAMA
  • #1 10112670
    kika190
    Poziom 10  
    Witajcie.Jestem tu nowa więc prosze o wyrozumiałość .
    Mianowicie kupiłam mężowi radio DALCO MP3-D318 i zaczęły się schody w opakowaniu nie było kostki o której nie wiedziałam ,że powinna być ,więc tu moje pytanie gdzie taką kostkę mogę kupić ,jaka to ma być i jak to ustrojstwo podłączyć do głośników .mamy jeszcze tubę więc jaki wzmacniacz proponujecie
    oto tuba
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 10113064
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1394
    Przecież to zwykła kostka ISO.

Opisana chyba milion razy np. na stronie kolegi :Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Tymczasowo post przenoszę do piaskownicy.
  • #3 10113114
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 342
    Mam złą wiadomość - tej "tuby" jak to nazywasz, do tego radia niestety nie podłączysz - z tego co widzę, nie posiada ono wyjścia RCA.
    Jedyna opcja to zakup wzmacniacza z wejściem wysokopoziomowym i podłączenie go do wyjścia na głośniki.
  • #4 10113585
    kika190
    Poziom 10  
    sebek3 wiem ,że do radia tego nie podłączę dlatego też pytałam w pierwszym poście jaki proponujecie wzmacniacz do niej.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 10113654
    sebek3
    Poziom 30  
    Nie wiemy nic na temat tego subwoofera, więc dobranie wzmacniacza jest praktycznie nie możliwe.
    Na tę chwilę, to powiem Ci jedynie, że powinien posiadać wejście wysokopoziomowe [Hi-Input], bez tego nie podłączysz go do ww. radia.
  • #6 10113705
    kika190
    Poziom 10  
    Najważniejsze cechy produktu
    480W, 91dB, BassReflex

Parametry techniczne
    Moc ciągła
    240 W

Moc szczytowa
    480 W

Pasmo przen. min.
    20 Hz

Pasmo przen. max.
    200 Hz

Czułość
    91 dB

Impedancja
    4 Ohm

Aktywny subwoofer
    tak

Liczba subwooferów
    1
  • REKLAMA
  • #7 10113720
    sebek3
    Poziom 30  
    Aktywny subwoofer
    tak

To oznacza, że nie potrzebujesz dodatkowego wzmacniacza do tego subwoofera.
    Jeśli masz możliwość, wklej zdjęcie z drugiej strony obudowy, tam gdzie są wejścia, postaram się podpowiedzieć czy można i ewentualnie jak go podłączyć.
  • REKLAMA
  • #8 10113813
    kika190
    Poziom 10  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowanyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #9 10113857
    sebek3
    Poziom 30  
    Parametry, które podałaś, nie pokrywają się ze zdjęciem. Na zdjęciu widać tylko zaciski do podłączenia końcówki mocy [sub. pasywny] natomiast napisałaś, że jest aktywny.
    No ale to nie istotne. Jeśli te 240W to wartość RMS, to potrzebujesz wzmacniacza o mocy skutecznej nie większej niż 240W i impedancji wyjściowej 4Ω bądź więcej [ale to mało istotne, bo każdy wzmacniacz samochodowy taką posiada]. No i jak wyżej pisałem - wejście Hi-Input.
  • #10 10113878
    kika190
    Poziom 10  
    Chyba schrzaniłam i przepisałam od innej tuby dane bo przy tej wszystko jest podobne
    Parametry techniczne:

- Rodzaj: tuba basowa
    - Rozmiar głosnika: 300 mm
    - Moc Max: 480 W
    - Moc RMS: 240 W
    - Skuteczność: 91 dB
    - Impedancja: 4 ohm
    - Pasmo przenoszenia: 20 - 200 Hz

Dodano po 6 [minuty]:

To może taki byłby odpowiedni??

DANE TECHNICZNE

2-Kanalowy wzmacniacz z max. moca 2800W.
    Wzmacniacz ten charakteryzuje się również niskim rezonansem obudowy i regulowanym filtrem dolnoprzepustowym.

Dobre wyczucie stylu Auna udowodnia raz jeszcze wlasnie ten projekt, który charakteryzuje sie niesamowita jakoscia wykonania.

Dodatkowo wzmacniacz wyroznia sie super niebieskiem podswietleniem LED.

Wlasciwosci

Wejscia: 2 x Stereo-Cinch-Line, 1 x Stereo-Cinch, 2 x Stereo-Glosniki
    Pasmo przenoszenia: 20Hz - 20 kHz
    Mozliwosc zmostkowania na 1/2, 3/4 kanaly
    Skutecznosc: > 95dV
    Impedancja: 4 - 16 Ohm
    Zabezpieczenie
    Wyswietlacz LED
    X-Over (Full / LPF)
    Filtr dolno-przepustowy: 50Hz bis 250Hz
    Pobor pradu: 14,4V
    Podswietlenie LED
  • #11 10113969
    sebek3
    Poziom 30  
    Moc wzięta z kosmosu, nie wiadomo ile tak naprawdę ten wzmacniacz ma mocy RMS[zakładam, że nie więcej niz 240W].
    No ale wejście Hi-input ma więc od biedy może być.
  • #12 10114013
    kika190
    Poziom 10  
    sebek3 wielkie dzięki za pomoc jak byś znalazł jakiś wzmacniacz który byłby odpowiedni to proszę o linki lub nazwę .Jeszcze dokupię tą cholerna kostka ISO i będzie ok .Czy jak już skompletuję wszystko mogę prosić o pomoc przy podłączeniu???Oczywiście poprzez forum:)
  • #13 10114047
    sebek3
    Poziom 30  
    W zakupie raczej nie pomogę, bo nie wiem ile chcesz kasy na to przeznaczyć, jakiej klasy sprzęt Cie interesuje itp. itd....
    W podłączeniu w miarę możliwości postaram się pomóc ;)
  • #14 10114076
    kika190
    Poziom 10  
    Z kasą jest krucho. Wiem ,że dobry wzmacniacz kosztuje kilka stówek a nawet tyś ale ja kasy takiej nie posiadam chyba lepiej jak kupię coś używanego i firmowego wtedy będzie taniej,a lepszej jakości.Myślę ,że do 300zł coś dostanę

A może taki ?
  • #15 10117523
    sebek3
    Poziom 30  
    Jeśli ta moc jest prawdziwa, to ten subwoofer należy podłączyć pod ten wzmacniacz pod jeden z kanałów [nie w mostku] bo po zmostkowaniu moc będzie za duża jak na ten głośnik i przy "podkręceniu" głośnik może się przepalić.
  • #16 10118369
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił radio DALCO MP3-D318 jako prezent dla męża, jednak w opakowaniu brakowało kostki ISO, co uniemożliwia podłączenie do głośników. Uczestnicy dyskusji wskazali, że radio nie ma wyjścia RCA, co oznacza, że do podłączenia tuby potrzebny będzie wzmacniacz z wejściem wysokopoziomowym. Użytkownik podał parametry techniczne tuby basowej, która jest aktywna, co oznacza, że nie wymaga dodatkowego wzmacniacza. Wskazano, że wzmacniacz powinien mieć moc RMS nie większą niż 240W oraz impedancję 4Ω. Użytkownik rozważa zakup używanego wzmacniacza w budżecie do 300 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA