logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie sygnału ze sryeny alarmowej samochodu

Pajczi 07 Lis 2011 19:15 3788 12
  • #1 10113599
    Pajczi
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Chciałbym podpiąć się pod sygnał sterujący między centralką alarmową a syreną.
    Z tego co się zorientowałem to są dwa rodzaje syren - jedne sterowane stanem niskim (0V) i drugie sterowane stanem wysokim (+12V) (Impuls trwa tak długo jak ma "wyć" syrena, ale jest to mój domysł).
    Na elektrodzie znalazłem takie rozwiązanie jeżeli chodzi o stan wysoki (wejście jest chyba na bazie a kolektor do uP) :

Podłączenie sygnału ze sryeny alarmowej samochodu.

Ta dioda zenera 9,1V jest po to by układ nie włączał się np. na dotknięcie palca. Moje pytanie jest jakiej mocy ma być ta dioda i czy musi ona być w takim systemie samochodowym (zakłócenia na liniach zasilania itp).
    Proszę o jakieś proste rozwiązania i dyskusję na ten temat z uwzględnieniem rozwiązań na stan niski i wysoki.
  • #2 10113701
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3271
    Większość nowych centralek autoalarmów steruje syreną za pomocą stanu wysokiego (+12V) pojawiającego przez cały okres wzbudzenia alarmu (max.30s).
    Obciążalność wyjścia syrenki wynosi zazwyczaj 2A.
    Przykładowe dane techniczne:Link
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 10113897
    Pajczi
    Poziom 14  
    Dziękuję za odpowiedź. 2A obciążalności czy to oznacza, że są syreny sterowane bezpośrednio z wyjścia centralki (24 W)? Ile Watów maksymalnie mają takie syreny samochodowe ? A co Kolega sądzi o tym schemacie podłączenia do uP ?
  • #4 10117333
    CameR

Syrenki mają zazwyczaj 10W, 15W, 20W.
    Widziałem tylko jeden model 25W.

Po co utrudniać sobie życie?
    Do sterowania dodatkowymi obwodami równolegle z działaniem syrenki używa się zwykłego przekaźnika (samochodowego).
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 10117965
    Pajczi
    Poziom 14  
    Ale ja sygnałem ze syreny chcę aktywować moduł GSM, który powiadomi mnie o alarmie, dlatego pytam o te obwody wejściowe do uP.
  • #6 10118047
    CameR

Sygnałem syreny, wysteruj mały przekaźnik.
    Masz wtedy do dyspozycji styki robocze - galwanicznie odizolowane od centralki alarmowej, którymi możesz bezpiecznie sterować co tylko sobie wymyślisz.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 10119097
    Pajczi
    Poziom 14  
    No jest to jakieś rozwiązanie, ale w centralkach alarmowych jako wejścia widziałem na ogół tranzystory, co do galwanicznej izolacji to może jednak lepiej dać transoptor ?. Mi nie chodzi o sterowanie urządzeniem w sensie włącz wyłącz tylko o detekcję takiego sygnału, i na tej podstawie odpowiednie działanie np. wysłanie sms'a o załączonym alarmie itp.
  • #8 10119141
    CameR

Zastosuj więc transoptor w celu galwanicznej separacji układów.
    Jeżeli sterownik jest dopiero projektowany, to może w celu monitorowania stanu alarmu (uzbrojony/rozbrojony) włączyć diodę transoptora "równolegle" z diodą LED alarmu i analizować jej "mruganie" ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 10119445
    poorchava
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Albo tranzystor N-MOS z zenerką 15V między źródłem a bramką. Dodatkowo przydałby się transil 16-17V od bramki do masy (czyli w sumie też do źródła). Dla większej stabilności oraz ochrony zenerki prosty filtr RC na wejsciu o czestotliwosci odciecia rzedu paru kHz.
  • #10 10119660
    CameR

Dlatego ja proponuję przekaźnik, który załatwia wszystkie problemy.
    Jeżeli system ma pracować w samochodzie, to musi zostać zaprojektowany i wykonany z dużą dbałością o wszelkie zabezpieczenia, filtry, itp.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 10120676
    Pajczi
    Poziom 14  
    A czemu zener na 15V jako zabezpieczenie przed pojawieniem się większego napięcia od napięcia alternatora 14,4 V ? Czyli mam rozumieć, że podane rozwiązanie z tranzystorem w pierwszym poście jest błędne jeżeli chodzi o samochód ? Jeżeli przekaźnik to co będzie gdy syrena będzie sterowana stanem niskim ? Dziękuje za podpowiedzi.
  • Pomocny post
    #12 10120700
    CameR

Pajczi napisał:
    Jeżeli przekaźnik to co będzie gdy syrena będzie sterowana stanem niskim

Przecież to nie ma znaczenia, bo cewkę przekaźnika podłączasz równolegle z syrenką i nie ma znaczenia, czy centrala steruje masą czy plusem.

Nie bardzo potrafię zrozumieć czego oczekujesz?
    Projektujesz urządzenie dedykowane do jednej konkretnej centrali alarmowej, czy uniwersalne?
    Podłączenie sygnału ze sryeny alarmowej samochodu
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #13 10123011
    poorchava
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Cytat:
    A czemu zener na 15V jako zabezpieczenie przed pojawieniem się większego napięcia od napięcia alternatora 14,4 V ?

A temu, że zenerka w sot-23 kosztuje jakieś 12 groszy, a może uchronić przed jakimś losowym fu.ck-upem MOSFET za 5 zł. Tak przykładowo awaria regulatora napięcia w alternatorze może poskutkować przebiciem bramki mosfeta.

Rozbierz sobie kiedyś jakikolwiek MARKOWY (Bosch, Siemens, Knorr, Wabco itp.)sterownik elektroniczny z samochodu albo ciężarówki to zobaczysz, że większość tranzystorów polowych ma zabezpieczenia przed przebiciem bramki zbyt wysokim napięciem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie sygnału ze syreny alarmowej samochodu do modułu GSM, aby otrzymywać powiadomienia o alarmie. W dyskusji poruszono różne metody podłączenia, w tym wykorzystanie przekaźników oraz transoptorów dla galwanicznej izolacji. Zwrócono uwagę na różnice w syrenach, które mogą być sterowane stanem wysokim (+12V) lub niskim (0V), oraz na obciążalność wyjść centralki alarmowej, która wynosi zazwyczaj 2A. Użytkownicy sugerują stosowanie diod Zenera dla ochrony przed przepięciami oraz omawiają moc syren, która zazwyczaj wynosi od 10W do 25W.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA