logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciemny obraz, śnieżenie z kamery przemysłowej KPC 131 ZCP

arian12 07 Lis 2011 22:25 5903 11
REKLAMA
  • #1 10114692
    arian12
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Na początku września zakupiłem kamerę wraz z obiektywem:
    Link

Link
    Na początku działała w miarę, chociaż obraz był bardzo zaśnieżony,
    jaka mogła być tego przyczyna?
    Dzień
    Noc z włączonym oświetleniem.
    Noc z wyłączonym oświetleniem.

Od paru dni z kamerą coś się stało i obraz jest tragicznie ciemny.
    Dzień
    W nocy jest totalna ciemność.
    Co spowodowało tą awarie i jak ją usunąć?
    Dla porównania zdjęcie z podłączonej na próbę w tym miejscu kamery,
    która teoretycznie powinna mieć o wiele gorszy obraz od tamtej.
    (Link)

Co za tym idzie widać, że od początku coś jest z nią nie tak.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10114848
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 459
    1. Sprawdź kamerę z innym obiektywem (może być ze stałą - ręczną przesłoną). Może nie działać układ auto iris.
    2. Sprawdź napięcie zasilania kamery.
    3. W tylnej części kamery jest ręczna regulacja czułości oznaczona Level "L" "H". Sprawdź w jakim jest położeniu i czy pokręcenie śrubokrętem w tym miejscu nie poprawi sytuacji.
    4. Podaj w jakich położeniach masz przełączniki na tylnej części kamery? Ewentualnie zmień ustawienia.
    5. Jak powyższe zabiegi nie dadzą pomyślnego rezultatu, padła kamera i trzeba ją reklamować lub wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 10115296
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Zwróć uwagę żeby tym przełącznikom zmieniać ustawienia podczas wyłaczonego zasilania kamery ,inaczej możesz uszkodzić kamerkę.
  • REKLAMA
  • #4 10115330
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Wg mnie padło sterowanie obiektywem, spróbuj inny obiektyw.

Daj przełącznik z tyłu na pozycję SOFT.... może to pomoże na szumy, ale w tych kamera - szumowisko to normalna sprawa.
  • #5 10116575
    arian12
    Poziom 10  
    1. Niestety nie mam innego obiektywu, aby sprawdzić.
    2. Napięcie oscyluje w granicach 12v.
    3. Pokręciłem troche tym pokrętłem i sytuacja znacznie sie poprawiła. Aktualnie jest na maxa skręcone w strone "H". Zobaczymy na jak długo się poprawiło.
    4. Przełączniki są tak: ( pogrubienie oznacza, że na to jest ustawiony przełącznik.)
    V.D. D.D.
    AI AES
    OFF BLC
    AGC PAX
    OFF FL 1/100
    Czy tak ma być ustawione?
    Nie mam przełącznika Soft. W jakich kamerach szumowisko już zanika i jakość jest w miarę dobra? (możliwość rozpoznania twarzy człowieka)
  • Pomocny post
    #6 10116928
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    arian12 napisał:
    Dla porównania zdjęcie z podłączonej na próbę w tym miejscu kamery,
    która teoretycznie powinna mieć o wiele gorszy obraz od tamtej.

W takich zabawkach teoria najczęściej mija się z praktyką. Kupiłeś najtańszą kamerę z tandetnym obiektywem i taki tego skutek. Obiektyw to 3/4 sukcesu.

Przełącz przełącznik na -> D.D.
    Oraz wyłącz FLK, obraz powinien być jaśniejszy w nocy (cokolwiek)
  • #7 10117155
    arian12
    Poziom 10  
    Ok dzięki.
    Cóż kasa to zazwyczaj głowna przyczyna problemów z bezawaryjnościa z powodu zakupu chińszczyzny.
    A co myślicie o tej kamerze? Link Z opisu wydaje się znacznie lepsza. Jaki obiektyw byście polecili, potrzebuje ogniskowej w granicach 5mm.
  • REKLAMA
  • #8 10117530
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 459
    Kamera wydaje się być dobra. Przetworniki Super Had II są rzeczywiście znacznie lepsze. Obiektyw do tej kamery jest w opisie polecany: Link.
  • #9 10118141
    arian12
    Poziom 10  
    Dzięki.
    Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanko, otóż moja instalacja CCTV jest zrobiona na kablu UTP, jakie transformatorki użyć? Czy jeśli zamontuje po stronie rejestratora aktywny transformator to poprawi się jakość obrazu?
  • #10 10118415
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    arian12 napisał:
    Czy jeśli zamontuje po stronie rejestratora aktywny transformator to poprawi się jakość obrazu?

Zapewne nie pomoże a jeszcze zepsuje, jakie masz odległości kamera-rejestrator?
    Na Twoich obrazach widać wyraźnie że główny problem leży w obiektywie.
    Możesz zastosować wymienionego przez Kolegę fujinona, ja ze swojej strony polecam TS2V314CED, jest znaaacznie ostrzejszy i bardziej kontrastowy od pierwszego.
  • #11 10118480
    arian12
    Poziom 10  
    Ta kamera z której są zdjęcia jest oddalona o jakieś max. 25m. Najdalsza moja kamera oddalona jest o ok. 70m Najbliższa 10m
    Czy ten transformator jest w miarę dobry?
    Link
  • #12 10118727
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    Na 25 metrach to na każdym transformatorze będzie działać. Z tym że co do awaryjności to polecałbym górną półkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kamerą przemysłową KPC 131 ZCP, która początkowo działała, ale obraz był zaśnieżony, a później stał się tragicznie ciemny. W odpowiedziach zasugerowano kilka kroków diagnostycznych, takich jak sprawdzenie obiektywu, napięcia zasilania, oraz regulację czułości. Użytkownik poprawił sytuację poprzez regulację pokrętła czułości. Wskazano również na możliwość uszkodzenia obiektywu oraz na znaczenie jakości obiektywu dla uzyskania lepszego obrazu. Użytkownik rozważał zakup nowej kamery oraz obiektywu, a także pytał o zastosowanie transformatorów w instalacji CCTV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA