logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA-10: Błąd przeciążenia OUT1 po włączeniu alarmu, SPL-2010

barygus 10 Lis 2011 18:23 4859 11
REKLAMA
  • #1 10123781
    barygus
    Poziom 10  
    Witam!

Mam problem centralą satela ca-10 4.4 +sygnalizator spl-2010.
    Instalacja działała bardzo dobrze do pewnego momentu czyli jak nie chcący włączyłem alarm, sygnalizator (wył) i świecił prawidłowo. Po skasowaniu alarmu wywaliło błąd przeciążone wyjście out1 , w tej chwili po wywołaniu alarmu sygnalizacja optyczna działa a akustyka przez może tylko sekundę.
    Więc nie rozumiem dlaczego tak się dzieje było dobrz i nagle jest źle?
    Z ciekawości odkręciłem obudowę centrali i troche pokombinowalem.
    Sygnalizator mam podłączony kolejno com out1 com out2
    czyli. masa, out1(akustyka) ,masa, out2(optyka) czyli chyba standartowo i powinno działać ale działa tylko optyka. Więc podłączyłe wszystko pod out2 i wszystko działa jak należy z tym że wywala (awaria czy nieobciążone out1 coś takiego).
    Dlaczego out1 przestał nagle prawidłowo dzialać(za mało prądu czy cos takiego)
    Chciałbym aby było tak jak oryginalnie było zamontowane do out1 i out2.
    Jestem amatorem w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość ale troche elektroniką się interesuję
    Czekam na sugestię i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 10123901
    dżordż
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    A rezystory 2,2k masz wkręcone pod OUTY? Strona 22 instrukcji instalatora dostępnej na www.satel.pl
  • REKLAMA
  • #3 10123926
    barygus
    Poziom 10  
    Nie mam na pewno chyba że instalator wsadził do sygnalizatora ale raczej nie, wiem czytałem o tym ale sprawa jest dziwna że do jakiegoś momentu było dobrze a tu nagle źle. w ca-10 podobno nie trzeba rezystorów. No nie wiem jestem początkujący będę próbował.
  • #4 10124070
    dżordż
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Poczytaj na początek instrukcję instalatora, tam znajdziesz odpowiedzi na większość pytań. Piszesz, że w CA-10 nie trzeba rezystorów ale w instrukcji jest inaczej :)
  • #5 10124216
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    Wyglada na za duzy pobor pradu przez akustyke dlatego wywala ci przeciazenie, Z kolei po przepieciu akustyki pod out 2 (na tych samych przewodach? ) jest ok - czyli sygnalizator sprawny,przewody sprawne-moze centrala sie uszkodzila.. W tej sytuacji co masz teraz musisz pomiedzy nieuzywane out1 i coma zapiac rezystor 2,2 k.
  • REKLAMA
  • #6 10124394
    barygus
    Poziom 10  
    Jest jeszcze jedna sprawa w zasadzie od której powinienem zacząć to jest brak akumulatora(tak mi przyszło do głowy) instalacja chodzi bez aku. nie wiem czy w ogóle tak można i może to jest za małe napięcie czy coś takiego? Akumulator padał
    mi od jakieś pół roku teraz padł w ogóle nawet sekundy na nim nie działa instalacja wiec go odłączyłem(zamówiłem już drugi 17ah taki sam). Będe próbował jeszcze z tymi rezystorami pod com i out1 lecz chciałbym podłączyć po staremu tak jak powinno być pod out1 i out2.

ps. jestem tu nowy i piszę pierwszy ale to forum to jest super sprawa od razu odpowiedzi może uda się rozwiązać mój problem
  • REKLAMA
  • #7 10124427
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    Wygląda na uszkodzony sygnalizator, lub uszkodzone przewody tym bardziej od akustyki
    To że świeci Ci awaria to wina że nie masz obciążenia na wyjściu 1. Więc albo wepniesz jakieś obciążenie (rezystor lub inne urządzenie) Albo podepniesz tak jak było czyli Akustyka Out1 Optyka Out2. Z tym że najpierw sprawdź przewody czy nie ma zwarcia do masy ;)

To chyba tyle

Pozdro
  • #8 10124502
    barygus
    Poziom 10  
    Czy sygnalizator uszkodzony nie wiem przewody od akustyki też dziwne bo po podłączeniu pod out2 działa to i to nawet jak dwa przewody zepnę ze sobą i podłączę pod out2 to "świeci i wyje" coś z tym out1 się dzieje. no nic będę kombinował ... ale czekam na podpowiedzi

pozdr.
  • Pomocny post
    #9 10125355
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    Po pierwsze w centrali CA-10 rezystor 2,2 kOm musi być jest to zamknięcie pętli zasilania sygnalizatora i "testowanie" czy ta pętla (zasilanie) jest sprawne inaczej wywali Ci kolego awarię w usterkach.Możesz ten rezystor zapiąć "testowo" na zaciskach OUT w centrali ale wtedy nie będzie Ci centrala testowała sprawności linii zasilającej sygnalizator.po drugie akumulator w centrali MUSI BYĆ!! daje duży prąd podczas zadziałania sygnalizatora.Piszesz że stary akumulator nie miał pojemności jest uszkodzony a podczas takowego czasami jego rezystancja maleje i wtedy może uszkodzić ładowarkę zasilacza więc sprawdź jakie masz napięcie na zaciskach (klemach) akumulatora powinno być ok 13,6V..Jak podłączysz już akumulator (może być 7Ah nie musi 17AH na próbę to wtedy zrób test zadziałania sygnalizatora.Jesli wywala Ci usterkę sygnalizatora fakt możesz mieć uszkodzoną akustykę w nim i pobiera zbyt duży prąd co skutkuje zadziałaniem zabezpieczenia wyjścia OUT. Napisałeś jeszcze jedną informacje mianowicie ze czy zasilasz z OUT1 czy z OUT 2 to działa Ci i akustyka i optyka wiec masz te wejścia (akustyka i optyka )zmostkowane w sygnalizatorze. To jak na razie tyle w temacie
  • #10 10147123
    barygus
    Poziom 10  
    Wymieniłem akumulator na nowy (awaria akumulatora zniknęła). ale pozostał ten nieszczęsny out1. Czy jest może możliwość sprawdzenia tego wyjścia uruchomienie go w jakiś sposób fachowy? A może coś się przepaliło w centrali jakieś spięcie czy przeciążenie może coś na stałe uszkodzić? Tak jak pisałem wcześniej sygnalizator jest podłączony po kolei do centrali: do com (akust.-) do out1(akust+) dalej do com(optyka-) out2(optyka+) nie działa akustyka. Sygnalizator na krótko pod12v działa optyka jak i zarówno akustyka(albo obydwa podłączę pod out2 też działa). Gdy zamienię przewody z sygnalizatora czyli te z optyki podłączę pod (out1) a akustykę pod (out2) po prostu odwrotnie niż z tego co wyczytałem fachowo powinno być podłączone. Sytuacja staje się odwrotna akustyka działa ale nie świeci.
    Zarówno out1 jak i out2 są ustawione jako 1:Alarm włamaniowy. Jestem amatorem ale miernikiem trochę się pobawiłem wiec jeżeli na wyłączonym alarmie sprawdzam napięcie pomiędzy com i out1 wynosi 0.87v i tak samo na com i out2. Lecz gdy wyzwolę alarm na pomiędzy com a out1 zanika napięcie a na out2 jest coś trochę ponad 12v(czyli raczej prawidłowo). Według mnie wygląda to na uszkodzone(przepalone?) wyjście out1. Zaznaczę jeszcze że przez jakieś 2-3 lata wszystko było podłączone odpowiednio i dopiero po tym czasie podczas wywołania alarmu nastąpiło przeciążenie out1. Jeszcze mi się przypomniało gdy sie uruchamia alarm przy tym prawidłowym połączeniu optyka oczywiście działa a akustyka może sekundę i cisza tylko dalej miga no i następuje przeciążenie out1.
    Coś za bardzo się rozpisałem ale starałem się tak łopatologicznie to napisać może ktoś mądrzejszy i z praktyką coś w tej kwestii jeszcze doradzi? bo ja już nie mam siły. jak nic nie podłącze do out-ów brak obciążenia(normalne) ,podłączę out1(nawet zwykła żarówka12v) przeciążenie out2 wporządku.
    No nic pozdrawiam wszystkich i czekam?
  • #11 10148566
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 196
    Witam.
    Miałem podobny przypadek w własnej centrali, zwarcie uszkodziło trzy rezystory, proponuję porównać rezystancję dla wyjścia OUT1 oraz OUT2 w miejscach które zaznaczyłem, oczywiście przy całkowicie wyłączonej centrali. Satel CA-10: Błąd przeciążenia OUT1 po włączeniu alarmu, SPL-2010
    Pozdrawiam.
  • #12 10148648
    barygus
    Poziom 10  
    Witam!

Rzeczywiście, u mnie te 3 szt. co Pan zaznaczył po lewej stronie są nawet na oko jakieś trochę "przyciemnione", tylko mam troszkę inna centralkę tzn. ma więcej tych "niebieskich" na dole o mnie jest taki przy każdym wyjściu ale to pewnie nowszy lub starszy typ centrali. Jutro sprawdzę rezystancje tych pierwszych co Pan zaznaczył i tych drugich(rezystorów) podam jakieś wyniki może to będzie wyjście z tej sprawy.
    Jak bym mógł prosić o pomoc w ustawieniu miernika rozumiem że ustawić na znaczek omega i ustawić jakąś wartość i jakieś pomiar powinien mi się wyświetlić?
    Jutro jeszcze zrobię zdjęcie może ktoś coś określi na "oko"

dzieki pozdr.

Moderowany przez sharp:

Długo tolerowałem istnienie tego tematu w jego formie. Niestety treść tego posta nie pozostawia mi innego wyjścia, jak zamknąć całość w trosce o dalsze losy tej centrali. Jeśli koledze obce są zasady wykonywania podstawowych pomiarów, to na takie posty nie ma tu miejsca.
    Regulamin p. 3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi,
    zasady działu p.5.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą alarmową Satel CA-10, która po włączeniu alarmu generuje błąd przeciążenia na wyjściu OUT1. Po skasowaniu alarmu sygnalizator SPL-2010 działa tylko optycznie, a akustyka przez krótki czas. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z braku akumulatora, który był uszkodzony, co mogło wpłynąć na napięcie i obciążenie wyjścia. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie rezystorów 2,2 kΩ, które są wymagane do prawidłowego działania sygnalizatora oraz testowanie przewodów pod kątem zwarć. Użytkownik wymienił akumulator, ale problem z OUT1 nadal występuje. Wskazano również na możliwość uszkodzenia samej centrali lub sygnalizatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA