logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz w klasie T na TA0102 - opinie i doświadczenia użytkowników

dioda5 22 Lut 2003 22:35 1357 4
REKLAMA
  • #1 107317
    dioda5
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Czy ktos juz zbudował jakis wzmacniacz w klasie T, np. na TA0102. Ja własnie koncze ten układ, czy moze ktos ma jakies uwagi itp. Jak gra ? Warto było ?
  • REKLAMA
  • #2 108980
    eqt
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Ja nie zmontowałem bo nie muszę - lipa (czytałem parametry). Technologia impulsowa na razie nie daje rady w całym pasmie akustycznym. Nie zwiodą mnie nawet marketingowe chwyty z TACT Millenium. Polecam do subbasu - lekki układ i prosty. Jeżeli porwnujesz z jakimś przeciętnym scalakiem to może nawet nie zauważysz istotnej różnicy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 109075
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    :arrow: eqt
    Klasy ci sie pomyliły, bo to o czym mówisz to jest charakterystyczne dla klasy D, a nie dla T. zacytuje parametry wzmacniacza na układzie ta0104a, którego właśnie uruchomiłem:
    0.02% THD+N @ 300W, 8Ω
    0.1% THD+N @ 500W, 4Ω
  • REKLAMA
  • #4 109086
    eqt
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    ależ kochany oczywiście, że mam pojęcie. Dla mnie klasa T nie istnieje, tylko producent sobie ją wymyślił, żeby tacy jak Ty się mieli czym podniecać. Różnica z klasą D polega tylko na zmianie f przełączania przy małych sygnałach, co daje polepszenie parametrów szumowych i zniekształceń również. To, że zniekształcenia przy 1khz są małe to mnie nie przekonuje (nawet nie małe tylko powiedzmy rozsądne). A sprawdziłeś przy 10kHz? Trzeba zmierzyć bo danych nie podają. Jak czytałem kilka miesiency temu to coś mi nie pasowało. Jak sobie przypone co to dam znać. Ajak odsłuchowo?
  • #5 109243
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    EQT ma rację klasa T jest wybrykiem marketingowym.
    Czy macie jakieś doświadczenia z klasą D z wykożystaniem zamiast modulacji PWM modulacji (piszę słownie) delta sigma a/c.
REKLAMA