logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer 5740g - Laptop po 15 minutach pracy biały ekran

szuwarek1975 18 Lis 2022 22:54 399 7
REKLAMA
  • #1 20291563
    szuwarek1975
    Poziom 5  
    Witam. Mam problem z acerem 5740g, mianowicie podczas oglądania filmu (ok. 15 minut) wyskoczył biały ekran i zero reakcji na jakikolwiek klawisz, pomogło tylko odłączenie zasilania. Po ponownym odpaleniu dysk startuje, napęd i wiatrak wentylator zakręci winda Windows odpali i czarny ekran, znów brak reakcji, po ponownym odpaleniu totalna ciemność, trzeba zasilanie odłączyć na jakieś 20 minut łącznie z baterią, to przy odpaleniu powtórka z rozrywki. Być może film będzie pomocny https://youtu.be/ZUJUxEuiCsU
    Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Moderowany przez dt1:

Naprawiłem kolejny problem w tym laptopie, otóż wstawiłem kropki i przecinki, bo chyba klawiaturę też ma zepsutą i praktycznie ich nie było. Proszę jednak, aby w kolejnych postach się one znalazły, bo paskudnie się czyta takie coś bez podziału na zdania i bez interpunkcji.

• REKLAMA
  • #2 20291583
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Te laptopy są z wadliwymi układami graficznymi ATi Radeon HD. Może to być przyczyną takiego zachowania. Najczęściej jak padały to był czarny ekran, pasy, lub śmieci na ekranie. Takie zachowanie jak na filmie zdarzało się rzadziej, ale też było. Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym i zobacz czy będzie wyświetlał się pulpit.
  • REKLAMA
  • #3 20291636
    szuwarek1975
    Poziom 5  
    Zrobiłem jak napisałeś i chodzi bez problemu. Jaki wniosek, uwalona karta?
  • REKLAMA
  • #4 20291721
    scarman20
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Tak jak kolega wyżej pisał. Uszkodzona karta graficzna. Możesz ją podgrzać hotairem jeśli posiadasz, 150 stopni na 30 sekund, jeśli po takim zabiegu zacznie działać to jest ona do wymiany.
  • #5 20292031
    ArturJK
    Poziom 39  
    szuwarek1975 napisał:
    Zrobiłem jak napisałeś i chodzi bez problemu. Jaki wniosek, uwalona karta?

Tak, wygląda na uszkodzony układ graficzny. Podgrzanie układu, jak napisał kolega wyżej, pozwoli na jego poprawne działanie, zazwyczaj na chwilę. Dzięki temu będzie pewność, że to wina karty. W takim wypadku tylko wymiana układu na sprawny, przede wszystkim wolny od wad. Problem w tych układach polegał na pękającym spoiwie wewnątrz. Reflow, czyli podgrzanie powodowało "naprawę" uszkodzonych połączeń, które po czasie znów przestawały działać.
    Inna sprawa, że ten sprzęt jest dość stary na Windowsa 10 i nigdy nie miał oficjalnego wsparcia dla niego. Jeśli masz możliwość, to spróbuj podstawić sobie inny dysk i zainstalować Windowsa 7 z którym te laptopy wychodziły. Zainstaluj sterowniki ze strony Acera dedykowane dla niego, szczególnie dla układu ATi. Jeśli również się wysypie, to masz 100% pewność że to jego wina. To taki test zamiast podgrzewania układu, bo nie każdy ma taką możliwość.
  • REKLAMA
  • #6 20294286
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Pytanie czy w ogóle jest sens naprawy wiekowego laptopa...
    Na to pytanie musi sobie autor sam odpowiedzieć, koszt naprawy z nowym GPU to pewnie coś w okolicach 400 zł by było.
  • #7 20294302
    ArturJK
    Poziom 39  
    sylweksylwina napisał:
    Pytanie czy w ogóle jest sens naprawy wiekowego laptopa...

To już całkiem inna sprawa, niech najpierw autor tematu zrobi to co proponowałem i upewni się że to faktycznie karta jest problemem. Oczywiście że naprawa jest nie opłacalna, tym bardziej że chyba siedzi tam jakiś Pentium :)
  • #8 20531864
    szuwarek1975
    Poziom 5  
    Temat do zamknięcia kupiłem drugi taki sam za 100 pln.Dzięki wszystkim

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Acer 5740g, który po około 15 minutach pracy wyświetla biały ekran i przestaje reagować. Po odłączeniu zasilania laptop uruchamia się, ale pojawia się czarny ekran. Użytkownicy zasugerowali, że problem może być spowodowany uszkodzoną kartą graficzną ATi Radeon HD. Rekomendowano uruchomienie systemu w trybie awaryjnym oraz podgrzanie układu graficznego w celu sprawdzenia jego funkcjonalności. Wskazano również na możliwość wymiany karty graficznej, jednak podkreślono, że naprawa starszego laptopa może być nieopłacalna. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup innego laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA