logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra f gaz X16SZR 8V 1,6 96r. zaślepiłem EGR - duże spalanie

sta-chu1 13 Lis 2011 22:42 912 3
REKLAMA
  • #1 10136105
    sta-chu1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Szanowni Forumowicze:

Bujam sie z tym już 2 lata - mianowicie gdy temperatura na dworze spada poniżej 10 stopni (czasami nawet gdy jest cieplej) to moja asterka się na mnie "obraża" - odpala ok, jednak gdy przegazowuję ją po 10s żeby przeszłą na gaz to w czasie przegazówki się dławi i poszarpuje, i albo jej się poleprzy po 10km jazdy albo i nie. Wymieniłem sondę lambda na NGK, nowe świece NGK i przewody WN Beru.

Nie było różnicy do tamtego tygodnia - pojechałem do gościa żeby sprawdzić jak mój wydech - okazało się że mój katalizator nie ma wnętrzności więc go przyspawano i wymieniono tłumik środkowy i końcowy. Przy okazji gościu stwierdził że zaślepi mi EGR bo ostatnio w jakiejś corsie takie były objawy i pomogło. No ok zaślepił. Po odpaleniu właściwie było gorzej niż przedtem ale już się nie wracałem. Zostawiłem asterkę na noc i zdjąłem klemy. Rano telepka i dławienie były, ale autko zbiera się bez porównania. Ma większą ochotę przyspieszać i nie warczy jakoś dziwnie - nawet udało mi się ku memu zaskoczeniu kogoś wyprzedzić.

Byłbym zadowolony gdyby nie ch.e który mi się zapala zawsze po około kilometrze jazdy. Po zgaszeniu znika ale sytuacja się powtarza. Przedtem paliła mi 9l i słabo jeździła a teraz 11l i jeżdzi lepiej. Wydaje mi się ze to troche dużo jak na mój styl jazdy - przed wystąpieniem problemu moje autko spalało do 8l gazu.

Co mu jest???
  • REKLAMA
  • #2 10136243
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2345
    Ciebie, to tylko trzeba do porządnego warsztatu/mechanika wysłać, a nie poradami ratować! Tutaj jest zbyt dużo niewiadomych i w dodatku zapala się kontrolka silnika. Taki ktoś będzie wiedział, jak się do tego zabrać. Tak więc wybacz, ale innego racjonalnego rozwiązania Twojego kłopotu nie widzę!
  • REKLAMA
  • #3 10136273
    sta-chu1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    A czy możliwe że w tym silniku jest zasyfiała przepustnica i kolektor dolotowy? Bo gdy ten gościu zaślepiał mi EGR to sam widziałem że na EGRze było dużo nagaru ale ani ja wtedy nie wiedziałem ze to się czyści ani ten gościu tego nie wyczyścił?!?
  • #4 10136278
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6371
    Nie, nie jest możliwe. Zrobisz diagnostykę, wtedy zapraszamy. A teraz kosz.
REKLAMA