logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty termostat na triaku, czy można zmienić charakterystykę jego pracy?

arturse 14 Lis 2011 00:31 6302 5
REKLAMA
  • #1 10136462
    arturse
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dzień dobry.

Zmontowałem termostat z zamieszczonego poniżej schematu.
    Urządzenie działa w zasadzie poprawnie, ale ma cechę która dla mnie jest wadą.
    Otóż włączanie i wyłączanie grzejnika odbywa się płynnie (jak w ściemniaczu oświetlenia), a mnie zależy na kluczowaniu zasilania. Grzejnik ma być załączony lub wyłączony, a nie grzać częścią mocy.
    Czy macie pomysł jak w prosty sposób zmienić charakterystykę pracy tego termostatu?
  • REKLAMA
  • #2 10136486
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    arturse napisał:
    Dzień dobry.

Zmontowałem termostat z zamieszczonego poniżej schematu.
    Urządzenie działa w zasadzie poprawnie, ale ma cechę która dla mnie jest wadą.
    Otóż włączanie i wyłączanie grzejnika odbywa się płynnie ( jak w ściemniaczu oświetlenia ), a mnie zależy na kluczowaniu zasilania. Grzejnik ma być załączony lub wyłączony, a nie grzać częścią mocy.
    Czy macie pomysł jak w prosty sposób zmienić charakterystykę pracy tego termostatu ?
    Należy zamienić regulator fazowy - tu zastosowany - na regulator grupowy, tu jak najbardziej pożądany.
    Tematów odnośnie tego zagadnienia jest na forum multum - wystarczy skorzystać z forumowej wyszukiwarki.
  • REKLAMA
  • #3 10148187
    arturse
    Poziom 12  
    Zatem Inaczej.
    Czy w poniższym wyłączniku zmierzchowym, wymieniając fotorezystor na termistor, nie uzyskałbym zadowalającego efektu ?
    W tym rozwiązaniu sterowanie triakiem jest chyba pozbawione przesunięć w fazie ?

Już widzę że mnie to rozwiązanie nie urządza, ten wyłącznik zmierzchowy bedzie "puszczał" tylko połowę sinusoidy. Moze dołożenie optotriaka przed triakiem miałoby sens ?
  • REKLAMA
  • #4 10154044
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Oj, szybkie czytanie musimy jeszcze poćwiczyć :)

Triaki przeważnie potrafią pracować w czterech ćwiartkach.

Może tylko lekkiego zmniejszenia wymagać będzie R7.
    O konieczności dobrania dzielnika R1/R2 (termistora) pod kątem paramentrów tego ostatniego, nawet nie wspominam - oczywiste?
  • REKLAMA
  • #5 10154766
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    fotonn napisał:
    Oj, szybkie czytanie musimy jeszcze poćwiczyć :)

Triaki przeważnie potrafią pracować w czterech ćwiartkach.

Może tylko lekkiego zmniejszenia wymagać będzie R7.
    O konieczności dobrania dzielnika R1/R2 (termistora) pod kątem parametrów tego ostatniego, nawet nie wspominam - oczywiste?
    Ale to nie zmienia faktu, iż na tamten układ na termostat nie nadaje się ze względu na zbyt dużą niejednoznaczność przełączania w czasie oraz temperaturze.
    Autorowi tego tematu już wcześniej podpowiadałem aby poszukał sobie - na tym forum - regulatora grupowego, zamiast upierać się przy regulatorze fazowym.
  • #6 10888375
    arturse
    Poziom 12  
    [quote="Quarz"]
    fotonn napisał:

Autorowi tego tematu już wcześniej podpowiadałem aby poszukał sobie - na tym forum - regulatora
    grupowego, zamiast upierać się przy regulatorze fazowym.

Autor tematu wziął sobie radę do serca i bedzie robił termostat oparty o uC.
    Dziękuję wszystkim i zamykam wątek.

Moderowany przez fortronik:

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. 3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.

REKLAMA