Witam
Swego czasu opracowałem projekt mikroprocesorowego sterownika termy grzewczej dla pewnego użytkownika
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic900683.html
Pech chciał że w ostatnim czasie padł mi fabryczny termostat w mojej termie i trzeba było szybko założyć coś nowego
Założenia:
-Stabilizowanie temperatury wybranej przez użytkownika
-Regulowana szerokość histerezy
-Element wykonawczy triak lub przekaźnik
-Urządzenie zabezpieczone przed ingerencją młodszego rodzeństwa
-Ustawienia niekasowane przy zaniku zasilania
Wykonanie:
Całość została wykonana szybko i z elementów z odzysku (nacisk rodziny na szybkość przywrócenia ciepłej wody
Jako czujnika użyłem LM35. Zastosowałem uśrednianie wyników w czasie przybliżonym do jednego okresu sieci (aby zmniejszyć wpływ zakłóceń przydźwięku sieciowego). Czujnik został wysmarowany pastą termo przewodzącą i włożony do miedzianej rurki. Jako element wykonawczy użyłem przekaźnika 16A.
Programowanie sterownika:
Aby zaprogramować sterownika należy podczas jego włączenia do sieci trzymać przycisk menu (czerwony). Układ przechodzi wtedy do programowania temperatury nominalnej:
Po jej ustawieniu naciskamy jeszcze raz przycisk menu, aby przejść do ustawienia szerokości histerezy:
Aby zakończyć programowanie (parametryzowanie),należy jeszcze raz nacisnąć menu. Układ w tym momencie przejdzie do normalnej pracy
Na LCD widzimy kolejno:
-Napis praca! -oznacza że element wykonawczy jest załączony
-Aktualną temperaturę
-ustawienia temperatury nominalnej i histerezy
Wszystkie ustawienia są zapisywane do pamięci EEPROM,tak więc przy zaniku zasilania nie są kasowane. Układ po powrocie zasilania kontynuuje swoją prace.
A oto parę fotek mojego termostatu
Co do estetyki...układy był robiony na prędce i z tego co znalazłem w domu...wiem że nie wygląda to cudnie,ale ważne że działa...Liczę na wyrozumiałość
W załączniku schematy obu wersji (triak i przekaźnik),wsady do procesora i dla wersji z przekaźnikiem płytka drukowana (protel99se, obraz jpeg)
Pozdrawiam
Fajne? Ranking DIY