logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termostat elektroniczny/ zastąpienie przekaźnika tranzystorem

misterbociek 02 Cze 2014 18:22 5145 9
REKLAMA
  • #1 13657757
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    Witam!
    Myślę nad zrobieniem jakiegoś prostego termostatu i znalazłem ciekawy schemat lecz jest w nim przekaźnik a ja nie chcę nic słyszeć. Moc jaka pójdzie na grzanie to max 10W. Schemat jest poprawny ? Termostat elektroniczny/ zastąpienie przekaźnika tranzystorem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13657966
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Źle to poprawiłeś. Źródło do masy a grzałka między dren a plus zasilania. R5 może mieć kilkanaście... kilkadziesiąt Om.
  • #3 13658195
    misterbociek
    Poziom 21  
    fuutro napisał:
    Źle to poprawiłeś. Źródło do masy a grzałka między dren a plus zasilania. R5 może mieć kilkanaście... kilkadziesiąt Om.

Termostat elektroniczny/ zastąpienie przekaźnika tranzystorem
    Tak ma być ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13658265
    fuutro
    Poziom 43  
    Tak lepiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14045416
    vego84
    Poziom 2  
    hej,

czy w tym układzie tranzystor działa jako klucz ?
    jakie wartości rezystorów polaryzujących go ?

w jaki sposob zmodyfikowac ten schemat aby moc sterowac tak:
    - włączam przy zadanej temperaturze (np 70st) i wyłączam przy zadanej temp. (np 25st) ?
    Do tego tak by tranzystor można sterować z dzielnika z termistorem by była dodatkowa regulacja w zależności od temp. ?

podsumowująć : ON przy zadanej temp, OFF przy zdanej temp. + płynna regulacja napięcia wyjścia w zakresie połowy zasilania do max zasilania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14045441
    fuutro
    Poziom 43  
    Chcesz zrobić jakąś odwrotność termostatu? Regulacje mocy możesz zrobić tu na ne555 w formie generatora PWM. Termistor można włączyć w układ regulacji wypełnienia przez co temperatura będzie modulować wypełnienie. Podstawową częścią termostatu będzie komparator z histerezą a z tymi progami jakie zestawiłeś trzeba by dwóch komparatorow i licznika RS.

Dodano po 32 [sekundy]:

Chcesz zrobić jakąś odwrotność termostatu? Regulacje mocy możesz zrobić tu na ne555 w formie generatora PWM. Termistor można włączyć w układ regulacji wypełnienia przez co temperatura będzie modulować wypełnienie. Podstawową częścią termostatu będzie komparator z histerezą a z tymi progami jakie zestawiłeś trzeba by dwóch komparatorow i licznika RS.
  • Pomocny post
    #7 14045452
    vego84
    Poziom 2  
    opisałbys dokładniej zasade działania i w jaki sposób zestawić dwa takie komparatory ? za co odpowiada licznik RS w tym przypadku ? NE555 mialo by byc na wyjsciu komparatorów i sterować pracą tranzystora?

układ ma to działać tak: gdy temperatura punktu pomiarowego dochodzi do 70st trzeba wlaczyc chlodzenie i zbić ją do ~25st wtedy chłodzenie wyłączamy (np wentylator) . Do tego wyjście po włączeniu przy tych 70st niech zaczyna sie dla 50% napięcia zasilania a przy 80st 100%

W układzie z tematu sprawdziło by się ustawienie załączania np na 40st + bardzo duza histereza np wynosząca 20st ?
  • #8 14046988
    misterbociek
    Poziom 21  
    Jeśli chodzi o mój schemat to nie działa tak jak ja chcę. Zamiast tranzystor włączać się i wyłączać to robi za stabilizator liniowy..
  • Pomocny post
    #9 14048309
    vego84
    Poziom 2  
    misterbociek napisał:
    Jeśli chodzi o mój schemat to nie działa tak jak ja chcę. Zamiast tranzystor włączać się i wyłączać to robi za stabilizator liniowy..

a jak uklad sie zachowuje bez sprzezenia zwrotnego ?
  • #10 14048551
    misterbociek
    Poziom 21  
    vego84 napisał:
    misterbociek napisał:

a jak uklad sie zachowuje bez sprzezenia zwrotnego ?

Sprzężenie zwrotne to histereza. Niestety nie sprawdzę ponieważ już nie mam tego układu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzenie prostego termostatu elektronicznego, który zamiast przekaźnika wykorzysta tranzystor, aby uniknąć hałasu. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące poprawności schematu, wartości rezystorów oraz sposobu regulacji temperatury. Uczestnicy sugerują użycie komparatorów z histerezą oraz układu NE555 do generacji PWM, co pozwoli na płynne sterowanie mocą. Wskazano również na potrzebę sprzężenia zwrotnego dla stabilizacji działania układu. Użytkownik zauważył, że jego schemat działał jak stabilizator liniowy, co nie spełniało oczekiwań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA