logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć konektory pieca sauny fińskiej przed rdzą?

ducek100 14 Lis 2011 23:43 1631 4
REKLAMA
  • #1 10140033
    ducek100
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam czasem do czynienia z piecami do saun fińskich. Zwykle to piece zasilane trójfazowo, grzałki podpięte w gwiazdę poprzez wtyczki konektorowe 6,3mm. Często zdarza się, że w piecu pracującym w publicznej saunie, gdzie leje się dużo wody na kamienie, konektory zaczynają rdzewieć a potem to już leci - coraz gorszy styk co kończy się upaleniem konektora. Moje pytanie brzmi - czy mógłby ktoś polecić jakiś preparat, którym mógłbym traktować konektory grzałek aby zabezpieczyć je przed rdzewieniem ? Dodam że w miejscu gdzie są konektory panuje temperatura ok. 150 st. C
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10143195
    ducek100
    Poziom 9  
    nie wiem jak sprawi się kontakt 61, bo smar miedziowy stosowałem i nie wiem dlaczego, ale miałem wrażenie, że kiedy zaglądałem po kilku miesiącach do podłaczeń, konektory które przy poprzedniej wizycie posmarowałem tym smarem są bardziej skorodowane niż te, na których smaru nie nałożylem.
    Myślałem o czymś typu cynk w sprayu - czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi preparatami ?

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • REKLAMA
  • #4 10365648
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    Ostatnio słyszałem opinię że smar miedziowy trzeba umiejętnie stosować, bo może powodować korozję elektrochemiczną- czyli nie do każdego metalu się on nadaje. Ponoć nawet odeszło się od smarowania niektórych śrub w układzie hamulcowym tym własnie smarem z ww powodu
  • #5 14005581
    ducek100
    Poziom 9  
    Od jakiegoś czasu zacząłem delikatnie smarować nasuwki i konektory grzałek zwykłym smarem grafitowym i jest dużo lepiej - porównując do nieposmarowanych te trzymają się znacznie lepiej -rdzy nie ma a przy okazji styk jest lepszy więc mniej się grzeją.
REKLAMA